27/01/2021 09:58:51

Χιλιάδες άνθρωποι παράγουν σε έναν χρόνο λιγότερο CO2 από ότι μια πτήση από την Αθήνα στο Βερολίνο - Υπολογίστε online

Χιλιάδες άνθρωποι παράγουν σε έναν χρόνο λιγότερο CO2 από ότι μια πτήση από την Αθήνα στο Βερολίνο - Υπολογίστε online - Media

 

Είναι γνωστό ότι οι αερομεταφορές εκλύουν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, πολύ μεγαλύτερες από ότι οι αντίστοιχες μετακινήσεις με σιδηρόδρομο.

Ωστόσο το μέγεθος πραγματικά εντυπωσιάζει στη σύγκριση με το ενεργειακό αποτύπωμα ανθρώπων του μη δυτικού κόσμου, σε έναν ολόκληρο χρόνο: Ένα ταξίδι μετ΄επιστροφής στην Ευρώπη -πολύ περισσότερο ένα υπερατλαντικό ταξίδι- εκλύει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από τις αντίστοιχες εκπομπές από τις δραστηριότητες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους, σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

Μία πτήση από την Αθήνα στο Βερολίνο εκλύει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα από όσο θα εκλυθεί σε έναν χρόνο από τους κατοίκους πολλών περιοχών της Αφρικής

Σε παλαιότερο δημοσίευμά του ο Guardian είχε δημιουργήσει μια διαδραστική εφαρμογή για τον υπολογισμό των σχετικών μεγεθών. Έτσι μπορείτε να δείτε, επιλέγοντας μια πτήση την οποία προτίθεστε να πραγματοποιήσετε μέσα στο επόμενο διάστημα, σε πόσες χώρες οι άνθρωποι θα έχουν μικρότερο ενεργειακό αποτύπωμα στη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους. Και όμως, είναι αυτοί που υφίστανται ήδη τις πιο δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα του Guardian και τον σχετικό χάρτη κάνοντας κλικ ΕΔΩ.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.