search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:31
MENU CLOSE

Ελλιπή τα μέτρα ελέγχου στο Αιγαίο

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2093
26-9-2019
29.09.2019 03:00
prosfygiko.png

 

Το πιθανότερο είναι ότι απλώς θα αυξήσουν… τον αριθμό των διασώσεων!

Πέρα από κάθε έλεγχο είναι πλέον η κατάσταση όσον αφορά τη μεταναστευτική κρίση που πλήττει εδώ και μια πενταετία τη χώρα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε την περασμένη Τρίτη στη δημοσιότητα το αρχηγείο του Λιμενικού, τα σκάφη της ακτοφυλακής που περιπολούν στο ανατολικό Αιγαίο διέσωσαν περισσότερους από 8.400 πρόσφυγες και μετανάστες (8.404), σε 258 περιστατικά διάσωσης.

Επιπλέον συνελήφθησαν 27 διακινητές.

Βέβαια, όταν μιλάμε για συλληφθέντες διακινητές, καλό είναι να έχουμε στον νου μας ότι, κατά κανόνα, στην πραγματικότητα πρόκειται για «φουκαράδες» μετανάστες, οι οποίοι, ύστερα από «ταχύρρυθμα» μαθήματα «ιστιοπλοΐας» διάρκειας… 30 λεπτών, χρίζονται «χειριστές ταχυπλόου» από τους δουλεμπόρους .

«Δύο είναι οι βασικές παραλίες στο νησί όπου καθημερινά φτάνουν κατά εκατοντάδες νέοι πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία. Κυρίως στη γραμμή που εκτείνεται από τη Συκαμιά μέχρι την Εφταλού. Λιγότεροι είναι αυτοί οι οποίοι αποβιβάζονται στην Τσιχράδα. Όσο για τις ώρες άφιξης, μέχρι πρότινος τα φουσκωτά από απέναντι, τη Χερσόνησο του Μπαμπά (σ.σ.: πρόκειται για το πλησιέστερο σημείο στη Λέσβο από τα τουρκικά παράλια απόστασης περίπου έξι ναυτικών μιλίων), ήταν το απόγευμα προς το σούρουπο. Τις τελευταίες μέρες φθάνουν μετά τα μεσάνυχτα» είπε στο «Ποντίκι» ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος.

«Σταγόνα στον ωκεανό»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, τα νέα μέτρα που εξήγγειλαν από κοινού τα υπουργεία Άμυνας και Εμπορικής Ναυτιλίας για την ενίσχυση των περιπολιών του Λιμενικού στο ανατολικό Αιγαίο με την παροχή επιπλέον σκαφών από το Πολεμικό Ναυτικό μοιάζουν με «σταγόνα στον ωκεανό».

«Πρακτικά το μόνο που θα πετύχουμε με αυτό τον τρόπο είναι η αύξηση των διασώσεων, αφού, από τη στιγμή που τα σκάφη των διακινητών περνούν τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας – Τουρκίας, βάσει του διεθνούς ναυτικού δικαίου, η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να διασώσει τους ανθρώπους αυτούς. Το κρίσιμο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί για την αποτροπή των ροών είναι αυτό μεταξύ της αναχώρησης των φουσκωτών από τα τουρκικά παραλία και των 15 περίπου λεπτών που παραμένουν σε ξένα χωρικά ύδατα.

Όμως εντός αυτής της θαλάσσιας περιοχής δεν επιτρέπεται να επέμβουν ούτε τα σκάφη της Frontex ούτε φυσικά της ελληνικής ακτοφυλακής. Παρά μόνον οι τουρκικές αρχές, που η αλήθεια είναι ότι δεν δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο ως προς την αποτροπή των ροών προς την Ελλάδα» υποστηρίζει ο Τ. Βέρρος.

Αυτή τη στιγμή σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Κω και Λέρο παραμένουν εγκλωβισμένοι παραπάνω από 28.000 άνθρωποι. Το ένα τρίτο είναι ανήλικοι, ηλικίας από τριών έως δεκατεσσάρων ετών οι περισσότεροι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας καταγραφής από την Ύπατη Αρμοστεία στα hotspots, στη Μόρια της Λέσβου βρίσκονταν 11.395 άτομα (χωρητικότητα 3.000), στη Σάμο 5.385 (χωρητικότητα 650), στη Χίο 3.419 (χωρητικότητα 1.040), στη Λέρο 1.376 (χωρητικότητα 860) και στην Κω 2.957.

Οι περισσότεροι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα κέντρα πρώτης καταγραφής για μήνες, ίσως και χρόνια, αφού οι νεοαφιχθέντες οι οποίοι υποβάλλουν αιτήματα για τη χορήγηση ασύλου θα τα δουν να εξετάζονται, στην καλύτερη περίπτωση, τον Φεβρουάριο του 2021 στη Μόρια και ακόμα πιο αργά σε άλλα κέντρα ασύλου στην ενδοχώρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο την περασμένη Τρίτη έφθασαν στη Λέσβο, τη Σάμο και την Αλεξανδρούπολη 288 νέοι πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο «Γολγοθάς» των ασυνόδευτων

Ένας αυξανόμενος αριθμός ασυνόδευτων παιδιών παραμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου, στο ΚΥΤ Έβρου ή κρατείται υπό το καθεστώς της «προστατευτικής φύλαξης».

Την 31η Αυγούστου 2019, 1.142 ασυνόδευτοι ανήλικοι παρέμεναν σε απολύτως ακατάλληλες συνθήκες στα ΚΥΤ των νησιών του Βορειανατολικού Αιγαίου και το ΚΥΤ Έβρου και 250 ασυνόδευτα παιδία παρέμεναν κρατούμενα υπό το καθεστώς της «προστατευτικής φύλαξης».

Συνολικά, μόνο για ένα στα τέσσερα ασυνόδευτα ή χωρισμένα παιδιά υπάρχει διαθέσιμη θέση στέγασης σε ξενώνες κατάλληλους για την ηλικία τους. Επιπλέον, ένας σημαντικός αριθμός συνοδευόμενων παιδιών παραμένει, σε απολύτως ακατάλληλες συνθήκες, στα ΚΥΤ του Βορειανατολικού Αιγαίου για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα.

• Τα συνεχιζόμενα προσκόμματα στην έκδοση αριθμού κοινωνικής ασφάλισης παρεμποδίζουν την πρόσβαση των αιτούντων άσυλο – συμπεριλαμβανομένων των παιδιών – στην υγειονομική περίθαλψη, η οποία ούτως ή άλλως παραμένει εξαιρετικά προβληματική σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω της στέρησης της δυνατότητας χορήγησης αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), της περιορισμένης δυνατότητας του εθνικού συστήματος υγείας και της περιορισμένης έως μη διαθέσιμης διερμηνείας στα τοπικά νοσοκομεία.

• Η πλειονότητα των αλλοδαπών παιδιών στα νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου δεν έχουν πρόσβαση στην τυπική εκπαίδευση – τρία στα τέσσερα παιδιά σχολικής ηλικίας από τα περίπου 4.600 παιδιά που βρίσκονται στα ΚΥΤ δεν φοιτούν σε σχολείο17, ενώ δυσκολίες στην πρόσβαση στην εκπαίδευση παρατηρούνται και στην ενδοχώρα λόγω διοικητικών και άλλων εμποδίων.

Ενόψει των ανωτέρω, η ΕΕΔΑ καλεί τις αρμόδιες αρχές να λάβουν επειγόντως τα άμεσα μέτρα που υπέδειξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων για την προστασία των αλλοδαπών ανηλίκων στην Ελλάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 11:28