01/03/2021 18:45:31
29.9.2019 / ΑΝΤΡΙAΝΑ ΒΑΣΙΛA
Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 2092 στις 26/9/2019

«Νυφούλα» η Vivartia

«Νυφούλα» η Vivartia - Media

 

Η MIG διαψεύδει την πώληση της εταιρείας, αλλά η Τράπεζα Πειραιώς επείγεται...

Σε πολύφερνη «νύφη» έχει μετατραπεί η Vivartia, αφού στην ποδιά της «σφάζονται» ουκ ολίγοι «μνηστήρες», με αποτέλεσμα η MIG να αναγκάζεται να βάλει φρένο στις προσφορές για να τις επανεξετάσει.

Σε ανακοίνωσή της, μάλιστα, επισημαίνεται ότι «η MIG δεν εξετάζει όχι μόνο την πώληση της ΔΕΛΤΑ, αλλά και καμίας άλλης εταιρείας του ομίλου Vivartia».

Όπως προσθέτει η ανακοίνωση, «με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα, στα οποία εμφανίζεται το ενδιαφέρον εταιρείας του κλάδου των γαλακτοκομικών για την εξαγορά της ΔΕΛΤΑ, με την απαραίτητη βεβαίως διευκρίνιση – εάν και εφόσον αυτή επωλείτο – και δεδομένου ότι έχουν ξανά υπάρξει παρόμοια περιστατικά, η διοίκηση της Vivartia αλλά και της MIG επαναλαμβάνει ότι όλα αυτά αποτελούν εκ του ασφαλούς ανέξοδες επικοινωνιακές προσπάθειες και ευσεβείς πόθους των κατά καιρούς επίδοξων ενδιαφερομένων.

Άλλωστε είναι προφανές ότι υπό τις ίδιες προϋποθέσεις και η ΔΕΛΤΑ θα μπορούσε να δηλώσει ενδιαφερόμενη για την εξαγορά οποιασδήποτε άλλης εταιρείας του κλάδου στη χώρα».

«Τέλος, για τη σοβαρότητα των ενεργειών όλων, η διοίκηση της MIG επιθυμεί να επαναλάβει ότι οι προτεραιότητες των επιχειρηματικών σχεδιασμών της έχουν επανειλημμένα εκφρασθεί με επίσημες ανακοινώσεις και σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο πώλησης όχι μόνο της ΔΕΛΤΑ, αλλά και οποιασδήποτε εταιρείας του ομίλου Vivartia» καταλήγει η MIG.

Προσπάθεια απομόχλευσης

Ποιο είναι όμως το παρασκήνιο της ανακοίνωσης αυτής; Η MIG βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωση συζητήσεων αναχρηματοδότησης του δανεισμού της με τα funds Farallon Capital και OakHill Advisors, τα οποία λειτουργούν από κοινού, συμμετέχοντας με 66,6% και 33,3% αντίστοιχα στο χρηματοδοτικό σχήμα, μέσω νέου ομολογιακού δανείου, που κατά πληροφορίες θα κυμανθεί μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ.

Το δάνειο μπορεί να καλύψει τουλάχιστον τις δύο σημαντικές υποχρεώσεις τις MIG που λήγουν το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ύψους 228,8 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνουν το δάνειο 142 εκατ. ευρώ που κατέχει η Fortress και μέρος, ή και το σύνολο, του δανείου της Τράπεζας Πειραιώς, με ανεξόφλητο υπόλοιπο ύψους 86 εκατ. ευρώ, που είχε συναφθεί το 2015.

Και τα δύο δάνεια έχουν για εξασφαλίσεις μετοχές της MIG και των θυγατρικών της. Το δάνειο της Fortress έχει ως εξασφάλιση το 51% της Attica Group και το 42% της Vivartia, ενώ αυτό της Πειραιώς τα υπόλοιπα ποσοστά των δύο θυγατρικών. Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να καλύψει και επιπλέον δανεισμό.

Βεβαίως θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επιτυχία του σχεδίου αναχρηματοδότησης μέσω των Farallon και OakHill θα εξαρτηθεί από το επιτόκιο δανεισμού που θα συμφωνηθεί, το οποίο κάποιοι ανεβάζουν στο δυσθεώρητο 11%, καθώς και από τις απαιτήσεις των προαναφερθέντων funds για επιπλέον εγγυήσεις.

Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς είναι η βασική μέτοχος της MIG, με ποσοστό 28,49%, και θεωρείται από την αγορά πως ελέγχει, έστω και εμμέσως, τη διοίκησή της. Σε αυτήν τη φάση υλοποιεί σχέδιο επίτευξης συμφωνηθέντων με τον SSM στόχων απομόχλευσης του ισολογισμού της, ενόψει μάλιστα και των επερχόμενων νέων stress tests.

Στόχος της λοιπόν είναι η μείωση της έκθεσής της στην MIG (η οποία αποπλήρωσε νωρίτερα φέτος και δάνεια 200 εκατ. ευρώ της Πειραιώς από το τίμημα που έλαβε για το πλειοψηφικό πακέτο του «Υγεία», ενώ προχωράει τώρα και σε πώληση της Singular).

Όπως λοιπόν ήταν αναμενόμενο, η MIG, η οποία βρίσκεται μια ανάσα πριν από τη συμφωνία, επιθυμεί ένα καθαρό πεδίο για τις διαδικασίες, και για τον λόγο αυτόν εξέδωσε την παραπάνω ανακοίνωση.

Θυμίζουμε ότι ένα από τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες «ήθελε» την Optima των επιχειρήσεων Παντελιάδη (του ομίλου των My Market) να ενδιαφέρεται για την απόκτηση της ΔΕΛΤΑ, με την υποσημείωση «όταν ευοδωθούν οι συνθήκες από τις τράπεζες». Η εταιρεία εμφανίζει τζίρο 140 εκατ. ευρώ (το 2018), έχει στα σκαριά ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 22 εκατ. ευρώ και ενδιαφερόταν για την εξαγορά του εργοστασίου της ΔΕΛΤΑ, στην Ελασσόνα, για την οποία η Optima διέθεσε τον περασμένο Ιούνιο 4 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά περιλάμβανε το ακίνητο και όλο τον μηχανολογικό εξοπλισμό, εκτός από τη γραμμή παραγωγής της φέτας, την οποία κράτησε η ΔΕΛΤΑ. Ωστόσο ο τζίρος της ΔΕΛΤΑ πέρυσι ήταν σχεδόν διπλάσιος (285 εκατ. ευρώ), γεγονός που ανάγκασε την MIG να προχωρήσει στην ανακοίνωση, βάζοντας τέλος στην αναπαραγωγή ειδήσεων τέτοιου είδους στα ΜΜΕ.

Η ισχυρή πρόταση της EMMA

Πάντως την πιο ενδιαφέρουσα πρόταση για την εξαγορά του ομίλου τροφίμων Vivartia, θυγατρικής της MIG, υπέβαλε το διεθνές επενδυτικό γκρουπ EMMA Capital, ιδιοκτησίας του Γίρι Σμετς, μία εβδομάδα νωρίτερα. Ο επενδυτικός κολοσσός, γνωστός και από την ιδιαίτερα επιτυχημένη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ, έχει καταθέσει deal προς την Τράπεζα Πειραιώς και την MIG του οποίου η συνολική αξία φθάνει τα 600 εκατ. ευρώ!

H EMMA Capital έχει προτείνει την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Vivartia Συμμετοχών (ελέγχει τις εταιρείες ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα, Goody’s, Everest, Μπαρμπα-Στάθης) από τις MIG και Πειραιώς προσφέροντας περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ ως συνολική αξία εξαγοράς, που μετά την αφαίρεση του χρέους του ομίλου αντιστοιχούν σε περίπου 200 εκατομμύρια ευρώ μετρητά για τους δύο μετόχους στον όμιλο τροφίμων.

Θυμίζουμε ότι η Πειραιώς κατέχει το 7,9% της Vivartia και η MIG το υπόλοιπο 92,1%, κατά συνέπεια η EMMA προσφέρει απευθείας περί τα 185 εκατ. ευρώ στην MIG και 15 εκατ. ευρώ στην τράπεζα.

Το ισχυρό διεθνές επενδυτικό γκρουπ παρέχει εναλλακτικά τη δυνατότητα σε MIG και Τράπεζα Πειραιώς να διατηρήσουν μειοψηφικό μερίδιο σε περίπτωση που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις υπεραξίες από τη μεγέθυνση του ομίλου υπό το μάνατζμεντ της ΕΜΜΑ.

Μάλιστα η EMMA Capital προτείνει την «αγορά» μερίδας του υφιστάμενου χρέους της Vivartia από τις ελληνικές τράπεζες, με άμεση καταβολή μετρητών και αντάλλαγμα ένα μικρό «κούρεμα» των δανείων. Με την πρόταση αυτήν ο δανεισμός της Vivartia θα μειωθεί σημαντικά, ενώ το εναπομείναν ποσό θα εξυπηρετείται κανονικά από την EMMA, γεγονός που θα εγγυάται την υγιή και βιώσιμη πορεία του ισολογισμού της Vivartia.

Η πρόταση της EMMA Capital αποτελεί μια ισχυρή κεφαλαιακή ένεση για τον όμιλο MIG. Την ίδια ώρα οι τράπεζες, κατά βάση η Πειραιώς, θα έχουν οφέλη και από τη σταθερότητα και την αναπτυξιακή πορεία του ομίλου Vivartia υπό νέο πλέον μάνατζμεντ, του οποίου ο στόχος είναι, όπως σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρεται στην πρόταση, η μετεξέλιξη του ομίλου Vivartia σε πολυεθνικό «πρωταθλητή»...

Σημειώνεται ότι η EMMA Capital, η οποία ιδρύθηκε από τον Γίρι Σμετς, είναι ένας διεθνής επενδυτικός όμιλος που επικεντρώνεται στην Ευρώπη, στην Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ) και στις ασιατικές αγορές. Εστιάζει τις δραστηριότητές της σε τομείς που προσανατολίζονται στο λιανικό εμπόριο και στους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένης της καταναλωτικής πίστης, των λοταριών και των τυχερών παιχνιδιών και της λιανικής διανομής φυσικού αερίου, διατηρώντας ενεργό έλεγχο του μάνατζμεντ. Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου εκτιμώνται σε 1 δισ. ευρώ και ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων στα περιουσιακά στοιχεία της EMMA ανέρχεται σε 145.000.

Η EMMA Capital διαθέτει μακρόχρονη παρουσία στην ελληνική αγορά, καθώς διετέλεσε βασικός μέτοχος στον ΟΠΑΠ και προηγουμένως περιλαμβανόταν στους κυριότερους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς την περίοδο 2010-12. Ακόμα και μετά τον διαχωρισμό των περιουσιακών στοιχείων με την KKCG στον όμιλο Sazka (μητρική του ΟΠΑΠ), η EMMA εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την ελληνική οικονομία. Ορισμένες από τις κυριότερες συμμετοχές της περιλαμβάνουν τις εταιρείες Home Credit, Premier Energy, Super Sport Group κ.ά.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.