search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:14
MENU CLOSE

Το Ποντίκι Art προτείνει για την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου

11.02.2010 14:25
Το Ποντίκι Art προτείνει για την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου  - Media

Αν μείνατε αυτή την Κυριακή στην πόλη, σάς προτείνουμε μια ταινία, τον «Δρόμο» του Τζον Χίλκοουτ, την παράσταση «Η Πέτρα της υπομονής» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη και την αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου που αξίζουν την προσοχή σας. Αν θα δείτε και τις τρεις ή κάποια απ’ αυτές είναι σαφώς συνάρτηση της δικής σας διάθεσης για τέχνη. Εκτός αν λόγω του Αγίου Βαλεντίνου έχετε άλλα κατά νου…

Αν μείνατε αυτή την Κυριακή στην πόλη, σάς προτείνουμε μια ταινία, τον «Δρόμο» του Τζον Χίλκοουτ, την παράσταση «Η Πέτρα της υπομονής» σε σκηνοθεσία Γιώργου Νανούρη και την αναδρομική έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου που αξίζουν την προσοχή σας. Αν θα δείτε και τις τρεις ή κάποια απ’ αυτές είναι σαφώς συνάρτηση της δικής σας διάθεσης για τέχνη. Εκτός αν λόγω του Αγίου Βαλεντίνου έχετε άλλα κατά νου…

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Πολιτική, μνήμη, θάνατος

Περισσότερα από 170 έργα του Χρόνη Μπότσογλου περιλαμβάνονται στην αναδρομική του έκθεση που εκτείνεται χρονικά από τη δεκαετία του ’50 μέχρι σήμερα. Πάντα ανθρωποκεντρικός και με σεβασμό στο ανθρώπινο σώμα σε όλες του τις φάσεις και στάσεις και ταυτόχρονα παραστατικός, πειραματιζόμενος, πότε με το ρεαλισμό και πότε με τον εξπρεσιονισμό, ο Μπότσογλου επιμένει εδώ και πολλές δεκαετίες να επιμερίζει το έργο του σε θεματικές ενότητες, σε κύκλους που διαδέχονται ο ένας τον άλλον με συνέπεια. Ίσως γι’ αυτό η συγκεκριμένη έκθεσή του στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας (Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 και Ρηγίλλης, έως 18 Απριλίου) με τα 170 έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτική, κατασκευές, χαρακτικά, ψηφιακές εικόνες, εικονογραφήσεις) που συγκεντρώθηκαν, για πρώτη φορά, από ένα μεγάλο αριθμό Μουσείων, Ιδρυμάτων, Πινακοθηκών και ιδιωτών συλλεκτών, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία παρακολούθησης αυτής της ακόμα εν εξελίξει τόσο σημαντικής διαδρομής.

ΣΙΝΕΜΑ

«Ο δρόμος»

Πριν ο κόσμος τελειώσει και στην οθόνη είχε ήδη πεθάνει στο ομώνυμο βιβλίο του Κόρμακ ΜακΚάρθι, που εξιστορούσε συγκλονιστικά το ταξίδι προς τον Νότο ενός πατέρα και του γιου του σε μια Αμερική ερημωμένη, σκεπασμένη από ένα σύννεφο καπνού και θανάτου, που τη λυμαίνονται εξαθλιωμένοι, απελπισμένοι, πεινασμένοι, ανθρωποφάγοι επιζώντες. Δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο «μαύρο» και το φιλμ, το οποίο, προς τιμήν του, δεν διστάζει να κρατήσει όλη τη σκοτεινιά και την απελπισία του βιβλίου αυτούσια στην οθόνη. Μπορεί η λιτή πρόζα του ΜακΚάρθι να πετύχαινε πιο άμεσα το στόχο της, όμως το φιλμ τολμά να αποδώσει τον ανείπωτο τρόμο της πιθανότητας του τέλους δίχως να αποστρέφει το βλέμμα. Την ίδια στιγμή όμως μεταφέρει το «φως» της ελπίδας, το ένστικτο της επιβίωσης, την αγάπη ενός πατέρα για το γιο του, τη σπίθα της ίδιας μας της ανθρωπιάς που επιβιώνει ακόμη κι όταν όλα τα άλλα έχουν σβήσει. Ο «Δρόμος» δεν μοιάζει καθόλου με το είδος της ταινίας που θα περίμενε  να δει κανείς από το Χόλιγουντ. Δεν είναι μια ταινία για τη σαββατιάτικη έξοδο, εκτός κι αν προτιμάτε τη διασκέδασή σας πικρή και γεμάτη σκοτεινές σκέψεις για τη φύση μας και το μέλλον που μας περιμένει. Σκηνοθεσία: Τζον Χίλκοουτ. Πρωταγωνιστούν: Βίγκο Μόρτενσεν, Κόντι Σμιτ-ΜακΦί, Σαλρίζ Θέρον, Ρόμπερτ Ντιβάλ κ.ά.

ΘΕΑΤΡΟ

Γυναικείες εξομολογήσεις

Ο Γιώργος Νανούρης μεταφέρει στο θέατρο το βραβευμένο βιβλίο του Ατίκ Ραχίμι «Πέτρα της υπομονής» (το 2008 κέρδισε το βραβείο Γκονκούρ, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Γαλλίας) στο οποίο κάθε γυναίκα αναγνωρίζει κάτι απ’ τον δικό της στενάχωρο βίο. Πρόκειται για ένα έργο με θέμα τη θέση της γυναίκας στο Αφγανιστάν σήμερα, και όχι μόνο, την οποία υποδύεται εξαιρετικά η Νεκταρία Γιαννουδάκη. Στο έργο μια νεαρή αφγανή γυναίκα μιλά στον άντρα της που είναι σε κώμα, για τη σχέση τους, τα όνειρά της, τη ζωή της, τις επιθυμίες της, για τον πόλεμο, τη βία, τη θρησκεία, το φόβο, τον έρωτα… Του εξομολογείται για πρώτη φορά αλήθειες που ίσως κάθε γυναίκα σ’ αυτό τον κόσμο θέλει να πει στο σύντροφό της αλλά δεν το τολμά… Και μάλλον κρύβει μέσα της αλήθειες γυναικών από κάθε γωνιά της Γης. Σε αυτό το παραλήρημα αποφασίζει να του φανερώσει και το μεγάλο της μυστικό. * Θέατρο Χώρα (Μικρή Χώρα).

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15