search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:12
MENU CLOSE

Είναι (φορο)λογικό;

11.02.2010 15:49
Είναι (φορο)λογικό; - Media

Τώρα είναι λογικό που θα δανειστούμε για να αγοράσουμε φρεγάτες και Γιουροφάιτερ; Παράλογο; Δεν απαντάει. Δεν ξέρουμε αν έτσι οι εταίροι σώζουν εμάς ή τα δικά τους ελλείμματα. Πάντως οι έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι πέτυχαν τζακ ποτ, αφού ως γνήσιοι «φάιτερς» (στα ελληνικά μ…ς, χροοόνια τώρα) είναι εκείνοι που θα στήσουν πλάτη για να μειωθεί το έλλειμμα (λέμε τώρα) και όχι μόνο εντός του 2010:

Τώρα είναι λογικό που θα δανειστούμε για να αγοράσουμε φρεγάτες και Γιουροφάιτερ; Παράλογο; Δεν απαντάει.

Δεν ξέρουμε αν έτσι οι εταίροι σώζουν εμάς ή τα δικά τους ελλείμματα. Πάντως οι έλληνες μισθωτοί και συνταξιούχοι πέτυχαν τζακ ποτ, αφού ως γνήσιοι «φάιτερς» (στα ελληνικά μ…ς, χροοόνια τώρα) είναι εκείνοι που θα στήσουν πλάτη για να μειωθεί το έλλειμμα (λέμε τώρα) και όχι μόνο εντός του 2010: θα υποστούν μείωση μισθών και συντάξεων σε συνδυασμό με φορολογική επιβάρυνση από το ψαλίδισμα του αφορολόγητου και βέβαια σημαντική επιδείνωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Από κοντά είναι και η αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα η οποία θα οδηγήσει σε νέες ανατιμήσεις προϊόντων στην αγορά.

Μάλιστα όπως επισημαίνει το ΚΕ.Π.ΚΑ. – Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών η πικρή εμπειράι των τελευταίων χρόνων, «αποδεικνύει ότι η παραμικρή αύξηση, στα καύσιμα, προκαλεί αλυσιδωτές αυξήσεις, σε όλα σχεδόν τα αγαθά» και «οι ανατιμήσεις είναι πολλαπλάσιες της πραγματικής επιβάρυνσης, από την αύξηση αυτή και σχεδόν πάντοτε αγγίζουν τα όρια της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας». Από την άλλη «η σημερινή εικόνα των τιμών βενζίνης αποδεικνύει τους φόβους μας» τονίζει το Κέντρο Γιατί, «πότε πρόλαβαν τα βενζινάδικα να παραλάβουν καύσιμα, με νέες τιμές και έχουν, ήδη, αυξήσει τις τιμές τους»;

Την ίδια ώρα μειώνεται η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων. Όπως επισημαίνει το ΚΚΕ «η κυβέρνηση μειώνει τον ήδη μικρό  φορολογικό συντελεστή, την ίδια στιγμή που φορτώνει με νέα βάρη τα λαϊκά εισοδήματα και μειώνει δραστικά μισθούς και συντάξεις. Είναι απάτη ο ισχυρισμός της ότι θα αυξήσει τη φορολόγηση των οφσόρ εταιρειών και των μερισμάτων των μεγαλομετόχων, εφόσον αυτοί μπορούν εύκολα να μεταβιβάσουν μετοχές σε επενδυτικές εταιρείες του εξωτερικού».

Την ίδια ώρα το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Ένα μεγάλο τμήμα των μισθωτών θα επιβαρυνθεί από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, τη στιγμή που, στα πρότυπα της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, επιχειρείται ξέπλυμα των επαναπατρισθέντων στη χώρα κεφαλαίων, ανεξαρτήτως του τρόπου δημιουργίας τους. Πλέον, μπορούμε να μιλάμε για το «πλυντήριον η Ελλάς», στο οποίο μπορούν να βρουν ασφαλές καταφύγιο τα κέρδη από το εμπόριο ναρκωτικών, τη σωματεμπορία και άλλες συναφείς ασχολίες». Και επιπλέον, «για τους μεγαλοκαταθέτες και τους κατόχους μεγάλης αξίας κρατικών ομολόγων θα εξακολουθήσει να ισχύει η αυτοτελής φορολόγηση ως προς τους τόκους». Επίσης, «σημαντικότατο κομμάτι των φορολογικών υπηρεσιών παραδίδεται σε ιδιώτες», ενώ η «φορολόγηση της εκκλησίας, παρά τα όποια βήματα, παραμένει ερωτηματικό».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24