search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:07
MENU CLOSE

Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δείχνει τον αντικοινωνικό και ακραία νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της

29.09.2019 13:15
Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση δείχνει τον αντικοινωνικό και ακραία νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της   - Media

 

Άρθρο του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα “Kόντραnews” στο οποίο αναφέρεται για τον καταλυτικό ρόλο του μαζικού και ανασυγκροτημένου ΣΥΡΙΖΑ:

Πριν ακόμη συμπληρωθούν τρεις μήνες από τις τελευταίες εκλογές, φάνηκαν οι προτεραιότητες και οι βασικές στοχεύσεις της νέας κυβέρνησης, που αναδεικνύουν τον αντικοινωνικό και ακραία νεοφιλελεύθερο χαρακτήρα της.

Αποκαλύπτονται, πλέον, πλευρές μιας πολιτικής που προσπάθησε επιμελώς να αποκρύψει προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία. Στη σύνθεσή της εκπροσωπούνται απευθείας ομάδες οικονομικών συμφερόντων, με πιο εξόφθαλμες περιπτώσεις τα στελέχη του ΣΕΒ και της LAMDA. Κατάργησε την προστασία των εργαζομένων σε εργολάβους και την υποχρέωση βάσιμου λόγου απόλυσης. 

Υποβάθμισε την Επιθεώρηση Εργασίας. Υπονομεύει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, ακυρώνει στην πράξη το δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία, προβλέπει Ειδικές Οικονομικές Ζώνες περιορισμένων εργασιακών δικαιωμάτων και μισθών, προαναγγέλλει την κατάργηση της υποχρέωσης δήλωσης των υπερωριών. Έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση την ανάπτυξη.

Μέσα από τη συμπίεση του εργασιακού κόστους και τη διάλυση των εργατικών δικαιωμάτων.

Ενδιαφέρουσες πλην μάταιες είναι οι αντιφατικές προσπάθειές της να εμφανίσει οικολογικό πρόσωπο. Ο κ. Μητσοτάκης με μεγάλη ευκολία παραδέχθηκε ότι η βασική αιτία της τραγωδίας στο Μάτι είναι η Κλιματική Αλλαγή παρά τα όσα έλεγε το προηγούμενο διάστημα, ενώ  υποσχέθηκε κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2028 αλλά, την ίδια στιγμή η κυβέρνηση υποστηρίζει νέες εξορύξεις χρυσού στην Θράκη και εμφανίζεται διατεθειμένη να επαναδιαπραγματευθεί με την «Eldorado Gold» υιοθετώντας

την οπτική της και αγνοώντας το δημόσιο συμφέρον και την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα δεν διστάζει να υποστηρίξει φαραωνικά, εντελώς αντιπεριβαλλοντικά έργα, όπως η εκτροπή του Αχελώου. Εάν επιβεβαιωθούν οι αλλαγές για την χρήση των αιγιαλών, τότε μιλάμε για παλαιάς κοπής συνταγή για την ανάπτυξη, η οποία οδήγησε την ελληνική οικονομία στην κρίση και στα αδιέξοδα. Η πολιτική αυτή είναι εχθρική και για τα μεσαία στρώματα, καθώς «κλείνει το μάτι» στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα με μέτρα όπως η μονομερής φορολογική απαλλαγή του πολύ μεγάλου πλούτου.

Παρότι, λοιπόν, όλοι αναγνωρίζουν και ομολογούν τις νέες δυνατότητες της χώρας μετά την έξοδο από τα μνημόνια, δεν πρέπει να υποτιμάμε τους κινδύνους οι οποίοι μπορεί να μας οδηγήσουν στην επανάληψη των ίδιων λαθών.

Η κατάσταση αξιώνει μια συνεκτική, προγραμματική πρόταση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ στον αντίποδα του νεοφιλελευθερισμού. Το πρώτο βήμα έγινε ήδη με τη διατυπωμένη Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Χρειάζεται όμως να εμβαθύνουμε περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί αυτό είναι που, τελικά, θα τον καταστήσει το αντίπαλο δέος για το νεοφιλελεύθερο μπλοκ.

Ο ρόλος του πολιτικού υποκειμένου ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι καταλυτικός, καθώς καλείται μέσα στις νέες συνθήκες να ανακτήσει την  επικοινωνία του με τους μαζικούς χώρους, να εδραιωθεί, να μαζικοποιηθεί και να επιβεβαιώσει τον χαρακτήρα του ως μια σύγχρονη δύναμη της Αριστεράς και βασικό εκφραστή του ευρύτερου προοδευτικού πόλου. Η γείωση με την κοινωνία δεν  σημαίνει παθητική προσαρμογή στη σημερινή πραγματικότητα.

Η κατανόηση και η ανάλυσή της είναι τα πρώτα βήματα για την αλλαγή της. 

Τα παραπάνω συνδέονται άμεσα με τη διαδικασία της νέας εκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ, της οργανωτικής του ανασυγκρότησης και εμβάθυνσης, για την ανάδειξη μιας νέας σχέσης με την πολιτική. Αυτή η σχέση προφανώς δεν αφορά στην αναπαραγωγή χρεοκοπημένων μοντέλων άλλων κομμάτων του παρελθόντος. Είναι ουσιαστική συμμετοχή στη διαμόρφωση και λήψη των αποφάσεων, με πλήρη αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων και μέσων, με ενίσχυση της συλλογικής δράσης και με μια πολύπλευρη παρουσία οπουδήποτε

και με οποιονδήποτε τρόπο είναι αυτό δυνατό. 

Προηγουμένως, στην πορεία προς το συνέδριο οφείλουμε να αποτιμήσουμε την μέχρι τώρα πορεία μας σε όλα τα πεδία. Εκτός από αναγκαία διαδικασία είναι και ένα στοιχείο ενίσχυσης της πολιτικής μας φερεγγυότητας, αλλά και της επαφής μας με τους ψηφοφόρους μας και τους ανθρώπους που έκαναν άλλες επιλογές. Το σίγουρο είναι ότι έχουμε μπροστά μας μια εξωστρεφή, δυναμική και πολύ ενδιαφέρουσα περίοδο για τον τόπο, την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:03