search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:30
MENU CLOSE

Βούτσης: Τακτικιστές και τυμβωρύχοι οι κυβερνώντες στο θέμα του Ματιού

29.09.2019 13:30
Βούτσης: Τακτικιστές και τυμβωρύχοι οι κυβερνώντες στο θέμα του Ματιού  - Media

 

Σε συνέντευξη του στην «KONTRANEWS» ο τέως πρόεδρος της Βουλής  μίλησε για το Μάτι και όχι μόνο.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Γιατί υποστηρίζετε πως ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τον λαό προεκλογικά; Τον κατηγορήσατε και για «τυμβωρυχία» σχετικά με τη στάση του για το Μάτι. Δεν είναι κάπως υπερβολικό; Η απάντηση του Γραφείου τύπου του πρωθυπουργού για το Μάτι είναι πως «η κλιματική κρίση οδήγησε στις φωτιές, αλλά η ανεπάρκεια του κράτους οδήγησε στους 102 νεκρούς». Τι απαντάτε;

Στην πρόσφατη συζήτηση στην Ολομέλεια με αφορμή την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης για την τραγωδία στο Μάτι μίλησα αναλυτικά, χωρίς να υπάρξει απάντηση επ’ αυτών, για το σύνολο των πραγματικών αιτίων. Δηλαδή, των ασύμμετρων πλέον κινδύνων και συνεπειών από την κλιματική κρίση που οδήγησαν στην πολύνεκρη καταστροφή και κατέθεσα και τη σχετική έρευνα της Επιτροπής υπό τον καθηγητή Γκολντάμερ στα πρακτικά. Βεβαίως υπήρχαν και ευθύνες επιχειρησιακού χαρακτήρα και μεγάλες διαχρονικές ευθύνες που αφορούν στη γενικευμένη αυθαίρετη δόμηση στην περιοχή.

Όλα τα παραπάνω με τις ιδιαίτερες δραματικές πτυχές που τελικά συνέργησαν στο να μην αποσοβηθεί μια τραγωδία που θα στοιχειώνει στο διηνεκές την ελληνική κοινωνία ήταν βεβαίως γνωστά και στον τότε αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και σημερινό Πρωθυπουργό. Εντούτοις ενορχηστρώθηκε επί μήνες ένας απαράδεκτος τακτικισμός στα όρια της τυμβωρυχίας και της προσωποποίησης ευθυνών ενόψει του ότι το 2019 θα ήταν χρόνος πολλαπλών μάλιστα εκλογικών αναμετρήσεων. Κάτι τόσο ακραίο και πολιτικά απαράδεκτο δεν είχε ποτέ στο παρελθόν επιχειρηθεί στη χώρα μας, όπως επίσης τόνισα στη σχετική ομιλία μου στο Κοινοβούλιο, σε όλες τις, δυστυχώς πολλές, τραγωδίες που έχουν συμβεί τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας από πολύ διαφορετικές αιτίες.

Η συνηγορία μάλιστα συγκεκριμένων Μέσων Ενημέρωσης για την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης υπήρξε απροκάλυπτη με επίκεντρο την «δολοφονία χαρακτήρα» της Περιφερειάρχου Ρένας Δούρου αλλά με απολύτως ορατό και τον πολιτικό στόχο του γενικότερου αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου που στηριζόταν εξαρχής στην αδίστακτη προπαγάνδα με χρήση και ψευδών ειδήσεων για πολλές πλευρές της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η παραδοχή του κ. Μητσοτάκη από βήματος του ΟΗΕ για τα πραγματικά βασικά αίτια της τραγωδίας δυστυχώς δεν μας ξενίζει πλέον παρότι προφανώς συνιστά μια « προσγείωση» στην αλήθεια, την οποία από τότε γνώριζε. Γιατί είναι πλέον φανερό ότι στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που η ΝΔ είναι στην Κυβέρνηση καταγράφονται πλήθος από αναθεωρήσεις απόψεων πάνω στο σύνολο των μεγάλων ζητημάτων που αποτέλεσαν και αντικείμενο οξείας αντιπαράθεσης στην προεκλογική περίοδο. Αναφέρομαι προφανώς στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο σοβαρό ζήτημα της αντιμετώπισης του προσφυγικού- μεταναστευτικού, στην οικονομία με επίκεντρο την παραπομπή στις καλένδες του μείζονος θέματος των πλεονασμάτων και βεβαίως στη διαχείριση της υπόθεσης Novartis όπου υπάρχει ένας προφανής τακτικισμός για τη συγκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου στο όνομα δήθεν μιας καθ’ όλα έωλης «σκευωρίας».         

Η κυβέρνηση λέει πως η ΔΕΗ βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και για αυτό αυξάνει τα τιμολόγια. Ποιο σχέδιο διάσωσης προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ;

Στα «αποκαλυπτήρια» της πολιτικής της ΝΔ, με βάση τα παραπάνω, σε εξέχουσα θέση πλέον δεσπόζει η υπόθεση της ΔΕΗ. Κι’ αυτό γιατί η προπαγάνδα της κυβέρνησης δια του αρμόδιου υπουργού, περί χρεοκοπημένης ΔΕΗ αποδεικνύεται ήδη, μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρόσφατου τριμήνου, ότι αποτελεί το «φύλο συκής» για την ιδιωτικοποίηση των φιλέτων της και της ίδιας της επιχείρησης εν συνόλω.

Άλλωστε η ίδια πολιτική προετοιμάζει το έδαφος για την απόσυρση του δημοσίου από την τεράστια στρατηγικής σημασίας και απολύτως κερδοφόρα επιχείρηση των ΕΛΠΕ. Δεν νομίζω πλέον ότι υπάρχει κάποιος που δεν αντιλαμβάνεται το «κλείσιμο ματιού» σε συγκεκριμένα συμφέροντα, ακόμα και με την ανάληψη από πλευράς της κυβέρνησης του απαράδεκτου ρίσκου για την απαξίωση αυτών των βραχιόνων της ενεργειακής πολιτικής της χώρας.

Τελικά ο κόσμος θα μάθει ποτέ την αλήθεια για το σκάνδαλο της Novartis; Θεωρείτε πως η Δικαιοσύνη επηρεάζεται από τις πολιτικές εξελίξεις;

Η ατυχής και θεσμικά οδυνηρή διαμάχη ανάμεσα σε δικαστικούς λειτουργούς δυστυχώς αξιοποιείται προς την κατεύθυνση συγκάλυψης ενός διεθνούς οικονομικού σκανδάλου το οποίο διερευνούν καταρχήν οι αμερικανικές διωκτικές αρχές και το οποίο για την περίπτωση της χώρας μας έχει εντελώς ιδιαίτερη σημασία επειδή κορυφώθηκε μέσα στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης και ενώ η Ελλάδα ήταν από τις χώρες-δείκτες προσδιορισμού διεθνώς των τιμών των φαρμάκων.

Όσο θέλω να είμαι σαφής για το ότι το τεκμήριο της αθωότητας είναι ιερό και δεν πρέπει να σχετικοποιείται μέσα σε τακτικούς και επικοινωνιακούς ενδεχόμενους χειρισμούς, άλλο τόσο πρέπει να επισημάνουμε ότι υπάρχουν προφανείς και πολιτικές ευθύνες που αφορούν στο σκάνδαλο Novartis, όταν π.χ προκύπτουν ισχυρές ενδείξεις για εσωτερική ενημέρωση της εταιρείας σε σχέση με το περιβόητο και άκρως οδυνηρό κοινωνικά PSI, που εξανέμισε τις περιουσίες Οργανισμών, Ταμείων αλλά και χιλιάδων φυσικών προσώπων.

Έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη και πρέπει όλοι να στηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε την απρόσκοπτη διερεύνηση γεγονότων και προσωπικών ή και πολιτικών ευθυνών. Αντίθετα αποθαρρύνονται οι λειτουργοί της όταν το πολιτικό σύστημα, εν προκειμένω η ΝΔ, στοχοποιεί τον πρώην ΠΘ και την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν σκευωρούς και μετεκλογικά αναδιπλώνεται σαν να μη συμβαίνει τίποτα, ακριβώς γιατί γνωρίζουν το πλήρες αβάσιμο μιας τέτοιας κατηγορίας. 

Πώς φαντάζεστε τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ; Είστε υπέρ της αλλαγής του ονόματος; Πολλοί ανησυχούν για «πασοκοποίηση» του κόμματος…

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ευθύνη και καθήκον να γίνει ένα πολύ πιο μαζικό κόμμα, να γειωθεί κοινωνικά, να ενθαρρύνει τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας μέσα από την προγραμματική αντιπολίτευση απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ασκεί η Κυβέρνηση, να αντιστοιχηθεί και να πρωταγωνιστήσει σε όλες τις διεργασίες σε κλίμακα Ευρώπης για τη διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου συνεργασίας της Αριστεράς με τους Πράσινους και δυνάμεις των Σοσιαλιστών που αποδεσμεύονται από τον πολυετή εγκλωβισμό τους σε νεοφιλελεύθερα δόγματα. Όλα τα παραπάνω τα συναισθανόμαστε ως ευθύνη και πρέπει να αξιοποιήσουμε και να αποτιμήσουμε όλες τις ιστορικές εμπειρίες της τετράχρονης διακυβέρνησης της Αριστεράς.

Δεν επιλέγουμε τον αμυντισμό ενώπιον πιθανών κινδύνων ιδεολογικής μετατόπισης ακριβώς γιατί θεωρούμε ότι θα ισχυροποιηθεί η αριστερή ταυτότητα και γιατί σε τελευταία ανάλυση όταν κάτι δεν θέλεις να σου συμβεί δεν συμβαίνει, στην πολιτική τουλάχιστον…

Τα συγκεκριμένα βήματα μέσα στον πυκνό πολιτικό χρόνο των επόμενων λίγων μηνών θα υπακούουν στη συλλογική μας θέληση και στη συναντίληψη που έχουμε επ’ αυτού με όλες τις δυνάμεις που ήδη έχουμε συνεργαστεί από την ευρύτερη Αριστερά για να υλοποιηθεί με όρους κοινωνίας και με βάση τις αξίες της Αριστεράς ο στόχος που έθεσε πρόσφατα στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας για ένα ΣΥΡΙΖΑ που θα εκπροσωπεί τη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη της Αριστεράς. Η κινηματική και η πράσινη Αριστερά είναι στην καρδιά προφανώς αυτής της αναζήτησης της σύγχρονης εποχής.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08