search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:22
MENU CLOSE

Τσίπρας: Ευρύ δημοκρατικό προσκλητήριο με αναφορές σε Αριστερά, κινήματα, οικολογία

29.09.2019 19:15
Τσίπρας: Ευρύ δημοκρατικό προσκλητήριο με αναφορές σε Αριστερά, κινήματα, οικολογία - Media

 

Η νέα γενιά, η ψηφιακή εποχή και τα εργαλεία της και η οικολογία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, στο κλείσιμο του τριήμερου Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ «Σπούτνικ». Από το βήμα αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μία μερά μετά την έγκριση της Πολιτικής διακήρυξης για το δημοκρατικό προσκλητήριο σε νέα μέλη, απεύθυνε ευρύ καλέσμα προς τους δημοκρατικούς πολίτες, αρχής γενομένης από τη νεολαία καθώς όπως είπε «κόμμα που δε ξεκινάει από τους νέους, δε συγκινεί τους νέους, δε δίνει χώρο στους νέους, δεν έχει μέλλον και προοπτική».

Για τη νεολαία και τη νέα γενιά

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι απευθύνεται στους  νέους ψηφοφόρους που έδωσαν τη νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ στις αναμετρήσεις του 2015 κόντρα στην τρομοκρατία καθώς και στους νέους ψηφοφόρους 17 – 35 χρονών, ηλικίες στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε πρώτος στις πρόσφατες εκλογές. Και τους κάλεσε να πάρουν στα χέρια τους τον ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.

Αναφέρθηκε στο πλήγμα που δέχτηκαν οι άνθρωποι της νέας γενιάς από την κρίση, αντιμετωπίζοντας μεταξύ άλλων το σκληρό δίλημμα ξενιτιά ή ανεργία, ξενιτιά ή δουλειές του ποδαριού με υποκατώτατο μισθό. Από την άλλη τόνισε τις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν στην κυβέρνηση για να αναχαιτίσει τις καταστροφικές επιπτώσεις της κρίσης στους αδύναμους και στους νέους προκειμένου να ανακτήσουν την χαμένη τους προοπτική, με μέτρα όπως, η επιδότηση ενοικίου, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και η αύξηση του κατώτατου, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, η αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κ.λπ.

Την ίδια ώρα παρουσίασε την ανατροπή από τη νέα κυβέρνηση όσων πέτυχε για τους νέους η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το ζοφερό μέλλον που προοιωνίζεται η πολιτική της στην τριτοβάθμια και την υποχρεωτική εκπαίδευση, στις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος . «Τα παιδιά που έχουν πρόσβαση στην εξουσία του χρήματος και της πολιτικής, να απολαμβάνουν όλες τις ευκολίες, και τα παιδιά των πολλών, να προορίζονται για ψυκτικοί και ειδικευμένο προλεταριάτο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επαφή με την κοινωνία και ψηφιακή εποχή

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην άμεση επικοινωνία με το λαό, τους απλούς καθημερινούς πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους που πρέπει να αποκαταστήσει το κόμμα προκειμένου να σπάσει την προπαγάνδα των μεγάλων ΜΜΕ, παραπέμποντας στην αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. «Αν αυτοί έχουν κάποια μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης με το μέρος τους, εμείς έχουμε δεκάδες χιλιάδες μέσα ενημέρωσης. Και είναι τα κινητά σας τηλέφωνα. Είναι οι ηλεκτρονικοί σας υπολογιστές. Είναι τα μέσα επικοινωνίας των νέων τεχνολογιών που χρησιμοποιούν καθημερινά ο καθένας και η κάθε μια από εμάς», σημείωσε.

Αντικαπιταλισμός

Με δεδομένο και το νεολαιίστικο ακροατήριο διακήρυξε το αντικαπιταλιστικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι απέναντι στον καπιταλισμό που  στηρίζεται στο δόγμα περί του τέλους της ιστορίας ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι η ιστορία δεν έχει τελειώσει και θα συνεχίσει να αγωνίζεται.

Οικολογία

Όσον αφορά το σκέλος της οικολογίας αναφέρθηκε στο παγκόσμιο μαθητικό κίνημα, με σύνθημα «αλλάξτε το σύστημα όχι το κλίμα» υπό τη 16χρονη Σουηδή Γκρέτα Τούνμπεργκ και κάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην παγκόσμια κινητοποίηση για το κλίμα. Οφείλει, είπε, «να είναι μια συμμαχία κόκκινη και πράσινη».

Ευρύ προσκλητήριο

Τέλος απεύθυνε «πλατύ δημοκρατικό προσκλητήριο» σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες, να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και ειδικότερα όλους όσοι εμπνέονται «από τις πιο λαμπρές παραδόσεις της Αριστεράς» αλλά και « από τους μεγάλους αγώνες του χθες και τις ιστορικές παρακαταθήκες του ελληνικού λαού για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση» (αναφορά στο ΠΑΣΟΚ του 81), και τέλος στα κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης (Γένοβα, Κοινωνικό Φόρουμ, κινητοποιήσεις κατά των μνημονίων, κλπ – παραπομπή για τις νεότερες γενιές).

«Όλες και όλοι εμείς είναι ανάγκη, κοινωνική, εθνική, πολιτική, να ενώσουμε σήμερα τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας.

Για να οικοδομήσουμε χωρίς αποκλεισμούς ένα κόμμα μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό» τόνισε.

Τέλος επαναλαμβάνοντας την αναφορά της ομιλίας του στην ΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ που ονειρευόμαστε δεν είναι ο Πρόεδρός του, δεν είμαι εγώ.  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι  εσείς. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι οι άνθρωποι που τον στηρίζουν».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 10:17