search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:04
MENU CLOSE

Πώς ξεκίνησε η φωτιά στη Μόρια; Φριχτός θάνατος για μητέρα και παιδί (Photo/Video)

30.09.2019 05:56
mor3

 

Η κατάσταση στη Μόρια έχει φτάσει στο απροχώρητο. Σε έναν καταυλισμό για 3.000 ανθρώπους, στοιβάζονται περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι. Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση. Χθες το βράδυ στην περιοχή είχαν ευρεία σύσκεψη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο αρχηγός της αστυνομίας και τοπικοί παράγοντες. Σήμερα το πρωί η κατάσταση μπορεί να έχει ηρεμήσει αλλά συνεχίζει να ”μυρίζει” μπαρούτι.

Δύο είναι τα σενάρια για το πώς ξεκίνησε η πυρκαγιά. Το ένα είναι ότι ξεκίνησε από το κοντέινερ όπου έμενε η μητέρα με το παιδί και το άλλο σενάριο είναι εκείνο που θέλει τις φωτιές να ξεκίνησαν από τους εξεγερμένους. Και να επεκτάθηκαν στο κοντέινερ.

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κυτελής, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και τείνει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Όπως είπε στην τηλεόραση του Alpha, «επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών και πυροσβεστών. Έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα. Η φωτιά ξεκίνησε από έναν οικίσκο και επεκτάθηκε στα κτήματα. Κάηκαν 7 οικίσκοι και κάηκαν και 7 στρέμματα ελαιώνα».

Ο κ. Κυτελής λέει ότι υπάρχουν δύο νεκροί, διευκρινίζοντας ότι η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί, αλλά φαίνεται ότι είναι αληθής.

«Η κατάσταση δεν είναι καλή. Κινδυνεύουμε όλοι. Είμαστε έξω από την πύλη και προσπαθούμε να συνεννοηθούμε ώστε να υπάρξει ύφεση των γεγονότων και να αποφευχθούν οι εξεγέρσεις των μεταναστών» πρόσθεσε.

Η κατάσταση κατά τη διάρκεια της νύχτας είχε ξεφύγει τόσο πολύ που δόθηκαν εντολές σε δυο διμοιρίες Ματ από το ΟΑΚΑ (ήταν εκεί για τον αγώνα ΑΕΚ-ΠΑΟΚ) έφυγαν εσπευσμένα με C-130 από την Ελευσίνα για να πάνε στη Λέσβο.

Τραγωδία

Όπως αναφέρει το Αθηναικό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η σορός της απανθρακωμένης νεκρής γυναίκας μεταφέρθηκε, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης από ιδιώτη.

Το άψυχο σώμα του μωρού της το έβγαλαν, μέσα σε μια κουβέρτα, πρόσφυγες και μετανάστες.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες, γύρω στις 5 το απόγευμα της Κυριακής. Κάποιοι μιλούν για δύο μέτωπα. Ένα σε ελαιοκτήματα έξω από τον καταυλισμό, σε απόσταση περίπου 400 μέτρων από τις σκηνές στον εξωτερικό χώρο του ΚΥΤ και ένα στη «ζώνη 4», όπου διαμένουν κυρίως Αφρικανοί σε διώροφους οικίσκους.

Κι ενώ η φωτιά στα ελαιοκτήματα κατεσβέστη άμεσα,  οι φλόγες στους οικίσκους του ΚΥΤ επεκτάθηκαν γρήγορα καταστρέφοντας μεγάλο τμήμα του χώρου λόγω των εύφλεκτων υλικών.

Αρχικά οι πρόσφυγες δεν άφησαν τους πυροσβέστες να προσεγγίσουν τον καταυλισμό. Για το λόγο αυτό ζητήθηκε και συνδρομή από ενάερια μέσα.

Η είδηση του θανάτου τουλάχιστον δύο προσφύγων… έριξε λάδι στη φωτιά.

Μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς ξέσπασαν επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες προσφύγων και μεταναστών και αστυνομικών δυνάμεων, που έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Οι διοικούντες του ΚΥΤ εγκατέλειψαν το χώρο διοίκησης μαζί με τους εργαζομένους σε αυτό, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν συντεταγμένα κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Από τις συγκρούσεις υπάρχουν και πέντε τουλάχιστον τραυματίες που μεταφέρονται στο Νοσοκομείο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 15:04