search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:32
MENU CLOSE

Χήρα Φύτρου: Γιατί αναβλήθηκε η Ολομέλεια των Εφετών για το Μάτι;

30.09.2019 14:51
Χήρα Φύτρου: Γιατί αναβλήθηκε η Ολομέλεια των Εφετών για το Μάτι; - Media

 

«Ποιοι φοβούνται, να μην “καούν” από την πυρκαγιά στο “Μάτι” και ποιοι κρύβονται πίσω από, ενδεχομένως, έκνομες ενέργειες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και της υπονόμευσης του κράτους δικαίου;» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη ματαίωση της Ολομέλειας Εφετών για την υπόθεση της καταστροφικής πυρκαγιάς, ο συνήγορος πολιτικής αγωγής, Βασίλης Καπερνάρος

Ο κ. Καπερνάρος, που εκπροσωπεί την Βαρβάρα Βουκάκη- Φύτρου, που έχασε την 23η/07/2018 τον σύζυγο και τα δύο ανήλικα τέκνα της, αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι την περασμένη Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου, δεν κατέστη εφικτό να εξεταστεί από την Ολομέλεια του Εφετείου το αίτημά του για την ανάθεση της υπόθεσης για την πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι σε Εφέτη Ειδικό Ανακριτή λόγω σοβαρότητας της υπόθεσης, καθώς δεν υπήρξε απαρτία στο Σώμα. Και προσθέτει: «Εξ’ όσων γνωρίζω, για πρώτη φορά τα τελευταία 30 – 40 έτη, ματαιώθηκε σύγκλιση της Ολομελείας του Εφετείου, και μάλιστα για τόσο σπουδαία υπόθεση, όταν αντιθέτως, σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως στην υπόθεση Siemens-Τσουκάτου, και περίπτωση «’ΑΛΕΞ» στην Ημαθία, είχαν ανατεθεί σε Εφέτη-Ανακριτή».

Ο ποινικολόγος αναφέρει πως η μη εμφάνιση του απαιτούμενου αριθμού δικαστών δημιουργεί σε κάθε Έλληνα πολίτη απορίες. «Τι συνέβη και ματαιώθηκε η προσδιορισθείσα Ολομέλεια του Εφετείου Αθηνών και πώς εξηγείται η απουσία του απαραιτήτου αριθμού των Δικαστικών Λειτουργών για τη σχετική απαρτία ( σύμφωνα με το νόμο) και των οποίων η προσέλευση αποτελεί δεσμία υπηρεσιακή υποχρέωση;» αναφέρει ο κ. Καπερνάρος και προσθέτει: «Πότε θα προσδιορισθεί η εκ νέου σύγκλιση της Ολομελείας; Ποιοι φοβούνται, να μη “καούν” από την πυρκαγιά στο “Μάτι” και ποιοι κρύβονται πίσω από, ενδεχομένως, έκνομες ενέργειες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη και της υπονόμευσης του Κράτους Δικαίου;»

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Καπερνάρος κάνει λόγο για μία σοβαρότατη υπόθεση με μία δικογραφία που ουσιαστικά «αφορά στη μεγαλύτερη βιολογική καταστροφή στον πλανήτη κατά τον 21ο αιώνα από πυρκαγιά (μετά από εκείνη στην Αυστραλία το έτος 2009), αριθμεί χιλιάδες σελίδες, είναι πολυπαραγοντική, έχουν ανακύψει νομικά ζητήματα, αφορά 102 ταυτοποιημένους νεκρούς, μεγάλο αριθμό εγκαυματιών, άγνωστο αριθμό νοικοκυριών (κατεστραμμένων, έως υποστάντων μεγάλες ζημίες). Ταυτοχρόνως, εμπλέκονται κρατικοί λειτουργοί ως κατηγορούμενοι και υπουργοί ως μηνυόμενοι».

Τονίζει, επίσης, «ότι έχουμε εν χείρας μας αποδεικτικά στοιχεία, τα οποία εάν προσκομίσουμε είναι βέβαιον ότι θα διευρυνθούν οι κατηγορίες και οι κατηγορούμενοι, αφού θα αποδειχθεί ότι έχουν γίνει πολλές προσπάθειες απόκρυψης σημαντικών στοιχείων, από την εν λόγω δικογραφία, τα οποία στοιχειοθετούν εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα και όχι πλημμεληματικού, όπως κατηγοριοποιούνται μέχρι τώρα».

Τέλος, επισημαίνει πως η εντολέας του δεν έχει κληθεί ακόμη να καταθέσει στον ανακριτή της υπόθεσης και ότι δεν έχουν λάβει ακόμη αντίγραφο της δικογραφίας και υπογραμμίζει πως θεωρεί ότι «η χρονική απραγία και κωλυσιεργία μέχρι σήμερα, καθώς έχουν παρέλθει 6 μήνες όσον αφορά τη δική μας περίπτωση, οφείλεται σε υπερβολικό φόρτο εργασίας του κ. ανακριτού και μόνον».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 10:31