search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:07
MENU CLOSE

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγορεί το στρατό των ΗΠΑ για δολοφονίες αμάχων στη Σομαλία

01.10.2019 05:31
Σομαλία: 30 νεκροί σε μάχες ένοπλων χωρικών με τζιχαντιστές της Σεμπάμπ - Media

 

Η Διεθνής Αμνηστία κατηγόρησε σήμερα τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ ότι σκότωσαν τρεις αμάχους σε αεροπορική επιδρομή στη Σομαλία τον Μάρτιο και δεν διενήργησαν ουδεμία έρευνα παρά τις πληροφορίες πως επρόκειτο για αγρότες χωρίς την παραμικρή σχέση με τους ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Σεμπάμπ.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, η δική της έρευνα αποκάλυψε πως οι τρεις άνδρες οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους τη 18η Μαρτίου στη νότια Σομαλία ήταν αθώοι πολίτες και όχι τζιχαντιστές, όπως διαβεβαίωσε το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων το οποίο είναι αρμόδια για την Αφρική, η USAFRICOM.

Το 2019, ο αμερικανικός στρατός κλιμάκωσε τις επιθέσεις του, ιδίως με τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) εναντίον των μελών της Σεμπάμπ, οργάνωσης που ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, αλλά και εναντίον των μελών του σομαλικού βραχίονα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ). Η Διεθνής Αμνηστία τονίζει πως ανάμεσα στους νεκρούς των αμερικανικών επιχειρήσεων συγκαταλέγονται πολλοί άμαχοι και διευκρινίζει πως έχει μπορέσει να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία για περίπου δέκα τέτοιες περιπτώσεις.

Η AFRICOM δεν παρουσίασε καμία απόδειξη πως οι τρεις άνδρες οι οποίοι σκοτώθηκαν τον Μάρτιο ήταν μέλη της Σεμπάμπ, θύμισε η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατηγόρησε επίσης τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ότι δεν διενήργησαν καμία έρευνα, παρότι είχαν υποσχεθεί πως θα το έκαναν, κι ότι δεν κατέβαλαν την παραμικρή προσπάθεια να έρθουν σε επαφή με τις οικογένειες των θυμάτων.

«Είναι ήδη πολύ σοβαρό το ότι η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση [που είναι αρμόδια] για την Αφρική δεν μοιάζει να γνωρίζει ποιον σκοτώνει ή ακρωτηριάζει στις αεροπορικές επιδρομές [που εξαπολύει στο πλαίσιο] του μυστικού πολέμου της στη Σομαλία», τόνισε ο Αμπντουλάχι Χασάν, σομαλός ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας, σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα η ΜΚΟ.

«Όμως είναι καταδικαστέο το γεγονός ότι η AFRICOM δεν προτείνει στους θιγόμενους κανέναν τρόπο να έλθουν σε επαφή μαζί της και δεν έχει έρθει σε επαφή με τις οικογένειες των θυμάτων παρότι έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση η δική της εκδοχή των γεγονότων», πρόσθεσε.

Η Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από ένδεκα ανθρώπους για την επιδρομή της 18ης Μαρτίου, ανάμεσά τους συναδέλφους και μέλη των οικογενειών των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή Κάτω Σαμπέλ, όπου δρουν ισλαμιστές αντάρτες.

Όλοι οι άνθρωποι που της μίλησαν διαβεβαίωσαν «με κατηγορηματικό τρόπο ότι κανένας από τους άνδρες [που έχασαν τη ζωή τους] δεν ήταν μέλος της Σεμπάμπ», συνέχισε η ΜΚΟ.

Ο εκπρόσωπος της AFRICOM Τζον Μάνλι είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «όπως εξηγήθηκε στη Διεθνή Αμνηστία, στη βάση των λεπτομερειακών μεθόδων της κι ενός συνόλου αναφορών των υπηρεσιών πληροφοριών (…) η Διοίκηση είναι σχετικά βέβαιη ότι το όχημα και οι επιβαίνοντες σε αυτό ανήκαν στη Σεμπάμπ και υποστήριζαν ενεργά την επιχειρησιακή της δραστηριότητα».

Σε δελτίο Τύπου με ημερομηνία 19η Μαρτίου, με το οποίο επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε την επιδρομή, η AFRICOM ανέφερε πως «εκτιμά ότι σε αυτό το αεροπορικό πλήγμα σκοτώθηκαν τρεις τρομοκράτες» και ότι ήταν ενήμερη πως υπήρχαν πληροφορίες που έκαναν λόγο για θύματα στις τάξεις του άμαχου πληθυσμού.

Είχε προσθέσει πως θα εξέταζε «κάθε πληροφορία που είχε στην κατοχή της για το συμβάν» και «κάθε συναφή πληροφορία που θα προσκόμιζε οποιοσδήποτε τρίτος».

Η Σεμπάμπ εκδιώχθηκε από τη Μογκαντίσου το 2011 κι έκτοτε έχει απολέσει τα περισσότερα μεγάλα προπύργιά της, αλλά συνεχίζει να διεξάγει ανταρτοπόλεμο και να εξαπολύει πολύνεκρες επιθέσεις.

Χθες Δευτέρα, μέλη της έκαναν μια παράτολμη έφοδο εναντίον βάσης του αμερικανικού στρατού περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Μογκαντίσου και επιτέθηκαν σε στρατιωτική οχηματοπομπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 14:06