search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:47
MENU CLOSE

Πολιτικό χάος στο Περού: Ο πρόεδρος Βισκάρα διαλύει το Κογκρέσο και προκηρύσσει εκλογές

01.10.2019 08:32
Περού: «Ναι» από το Κοινοβούλιο για την έναρξη της διαδικασίας παραπομπής του προέδρου - Media

 

Απόλυτη πολιτική σύγχυση επικρατεί σήμερα στο Περού, καθώς ο πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι διαλύει το Κογκρέσο, όπου κυριαρχεί η δεξιά των Φουχιμόρι, και προκηρύσσει εκλογές.

Το κοινοβούλιο αντέδρασε άμεσα, διαμηνύοντας ότι δεν έχει καμία πρόθεση να συμμορφωθεί και ότι τον παύει και τον αντικαθιστά για έναν χρόνο αναθέτοντας ρόλο μεταβατικής προέδρου στην αντιπρόεδρό του Μερσέδες Αραός.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς το έθνος, ο Βισκάρα ανακοίνωσε ότι διαλύει το Κογκρέσο, πράγμα που είχε να συμβεί από το 1992 στο Περού, και ότι προκηρύσσει πρόωρες βουλευτικές εκλογές την 26η Ιανουαρίου. Αλλά το κοινοβούλιο ανταπέδωσε εγκρίνοντας, με πλειοψηφία 86 ψήφων, την παύση για έναν χρόνο του Βισκάρα λόγω της «ηθικής ανικανότητάς του» να ασκεί τα καθήκοντά του και την αντικατάστασή του για έναν χρόνο από την Αραός, 58 ετών, αντιπρόεδρό του που ορκίστηκε εσπευσμένα νέα μεταβατική πρόεδρος.

Εν μέσω των αντικρουόμενων ανακοινώσεων από την προεδρία και το Κογκρέσο, η αστυνομία και το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας ανακοίνωσαν ότι αναγνωρίζουν τον Βισκάρα ως νόμιμο πρόεδρο, αρχηγό του Κράτους και κατά συνέπεια επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

Το Κογκρέσο σκοπεύει να συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή για να συζητήσει και να εγκρίνει το ψήφισμα με το οποίο ο Βισκάρα θα παυθεί οριστικά, ανέφερε ο πρόεδρος του σώματος Πέδρο Ολαετσέα.

«Είμαστε μπροστά σε ένα πραξικόπημα», εξεμάνη ο βουλευτής Χόρχε δελ Καστίγιο, που ανήκει στην αντιπολίτευση. «Ελπίζουμε ότι ο στρατός και η αστυνομία δεν θα συμμετάσχουν σε αυτή τη παρωδία», πρόσθεσε.

Αλλά οι ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού και της αστυνομίας πήγαν στο προεδρικό παλάτι στη Λίμα για να εκφράσουν την «απόλυτη υποστήριξή τους στη συνταγματική τάξη και στον πρόεδρο Μαρτίν Βισκάρα ως ανώτατο αρχηγό» τους, όπως γνωστοποίησε η προεδρία, αναρτώντας φωτογραφία από συνάντηση στον επίσημο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η κρίση αυτή σηματοδοτεί την κορύφωση μιας πολυετούς πολιτικής σύγκρουσης στο Περού, που αφορά μεταξύ άλλων τον τρόπο διορισμού των μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο — το ανώτατο στη χώρα — το τρέχον διάστημα εξετάζει το αίτημα αποφυλάκισης της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Κέικο Φουχιμόρι, της κόρης του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000).

Η Φουχιμόρι παραμένει φυλακισμένη εδώ και ένδεκα μήνες στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται για το κολοσσιαίο σκάνδαλο διαφθοράς της Odebrecht, της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας η οποία μοίραζε δωροδοκίες για να εξασφαλίζει δημόσιες συμβάσεις. Το σκάνδαλο αυτό έχει σαρώσει την περουβιανή πολιτική τάξη.

Στο διάγγελμά του προς το έθνος ο Βισκάρα, που κατηγορεί τη δεξιά των Φουχιμόρι ότι προσπαθεί να σταματήσει τον αγώνα του για την καταπολέμηση της «διαφθοράς», είπε πως πρέπει να υπάρξει καταφυγή στις κάλπες ώστε οι πολίτες να πάρουν αποφάσεις «για το μέλλον της χώρας μας».

Η δεξιά παράταξη των Φουχιμόρι έχει την πλειοψηφία στο Κογκρέσο και, καθώς βρίσκεται σε ελεύθερη πρώτη στις δημοσκοπήσεις, θέλει να αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Πολύ περισσότερο διότι βάσει μιας μεταρρύθμισης που εγκρίθηκε το 2018 με δημοψήφισμα, κανένας κοινοβουλευτικός δεν μπορεί πλέον να διεκδικεί δεύτερη θητεία.

Ο Βισκάρα, αντιθέτως, βλέπει τη δημοτικότητά του να βρίσκεται στα ύψη, εν μέρει λόγω της σύγκρουσής του με τους «φουχιμοριστές», παρότι δεν έχει την υποστήριξη κανενός πολιτικού κόμματος. Ο 56χρονος πολιτικός μηχανικός διαδέχθηκε τον Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, του οποίου ήταν αντιπρόεδρος, αφού ο προκάτοχός του αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω υποψιών για χρηματισμό του από την Οντεμπρέχτ.

Πέραν του Αλμπέρτο Φουχιμόρι, ο οποίος καταδικάστηκε για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και φυλακίστηκε το 2005, οι τέσσερις τελευταίοι πρόεδροι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη του Περού.

Ο Άλαν Γκαρσία (1985-1990 και 2006-2011), που κατηγορήθηκε ότι δωροδοκήθηκε από την Οντεμπρέχτ, αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι τη 17η Απριλίου, τη στιγμή που η αστυνομία προσπαθούσε να τον συλλάβει στο σπίτι του.

Ο Ογιάντα Ουμάλα (2011-2016) και η σύζυγός του αντιμετωπίζουν δίκη επίσης στο πλαίσιο της υπόθεσης της Οντεμπρέχτ.

Αλλά και ο Αλεχάντρο Τολέδο (2001-2006), που συνελήφθη την 16η Ιουλίου στις ΗΠΑ ενόψει της εξέτασης της έκδοσής του στην πατρίδα του, ενεπλάκη στο σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 14:46