search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 03:23
MENU CLOSE

Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών

27.04.2012 13:24
Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών - Media

Το ογκώδες συναρπαστικό έργο του πρόσφαταχα­μένου Αμερικανού διανοητή Howard Zinn «Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών», που κυκλοφόρησε στη χώρα μας το 2008 με μεγάλη επιτυχία, μεταφέρθηκε σε κόμικς. Τώρα, το πώς μπορεί ένα αμιγώς ιστορικό έργο με έντονο πολικό – ιδεολογικό περιεχόμενο να δοθεί μέσα από μια εικονογραφι­κή αφήγηση, είναι ένα ζητούμενο που βρίσκει την απάντησή του στο πολύ τολμηρό αλλά και πετυχη­μένο εγχείρημα που προκύπτει από τη νέα εικονο­γραφημένη ανάγνωση της Ιστορίας του γνωστού ακτιβιστή συγγραφέα.

Howard Zinn – Mike Konopacki – Paul Buhle 

Μετάφραση: Άρης Λασκαράτος 

Εκδόσεις: Αιώρα 

Σελ.: 264 

Το ογκώδες συναρπαστικό έργο του πρόσφαταχα­μένου Αμερικανού διανοητή Howard Zinn «Ιστορία του Λαού των Ηνωμένων Πολιτειών», που κυκλοφόρησε στη χώρα μας το 2008 με μεγάλη επιτυχία, μεταφέρθηκε σε κόμικς. Τώρα, το πώς μπορεί ένα αμιγώς ιστορικό έργο με έντονο πολικό – ιδεολογικό περιεχόμενο να δοθεί μέσα από μια εικονογραφι­κή αφήγηση, είναι ένα ζητούμενο που βρίσκει την απάντησή του στο πολύ τολμηρό αλλά και πετυχη­μένο εγχείρημα που προκύπτει από τη νέα εικονο­γραφημένη ανάγνωση της Ιστορίας του γνωστού ακτιβιστή συγγραφέα. Το μυστικό της αφήγησης έγκειται στον συνδυασμό της καθαυτό Ιστορίας με τη ζωή και την κοινωνική και πολιτική δράση του ίδιου του συγγραφέα. Έτσι, σε αυτήν την έξοχη και πρωτότυπη μεταφορά της Ιστορίας σε κόμικς πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Howard Zinn δίνοντας μιαν αφηγηματική άνεση στην εξέλιξη της διήγησης. Η Ιστορία γίνεται ένα καταπληκτικό μυθιστόρημα και κάθε στιγμή κρατά τη δική της ένταση, ανατροπή και πρωτοτυπία με τον τρόπο που η πραγματικότητα ξέρει να υπερβαίνει τη φαντασία και την επινόηση. Το κόμικς ξεκινά από την 11η Σεπτεμβρίου, μια ημε­ρομηνία – ορόσημο για την Ιστορία της Αμερικής και την κήρυξη του «πόλεμου κατά της τρομοκρατίας», για να επεκταθεί στο παρελθόν τής συγκρότησης του αμερικανικού κράτους. Πρόκειται για μιαν Ιστο­ρία που αποψιλώνει κάθε αμερικανικό μύθο, κάθε στρογγύλεμα και κάθε απόπειρα ωραιοποίησης των εγκλημάτων που έγιναν στο όνομα της προόδου, της Δημοκρατίας, της επιβολής του «καλού». Πλάι στα μεγάλα ιστορικά γεγονότα στέκουν οι προσωπικές ιστορίες των απλών υποκειμένων της Ιστορίας, δη­λαδή των καθημερινών ανθρώπων. Σε παράλληλη αφήγηση παρακολουθούμε την ενηλικίωση του δια­νοητή, από τη γειτονιά του Μπρούκλιν των παιδικών του χρόνων ώς την αναγνώρισή του ως ενός από τους σημαντικότερους ακτιβιστές της εποχής μας.

Ξενοφών Μπρουντζάκης

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 02:24