search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:26
MENU CLOSE

Ρόδος: Ο χοντρός Χουσεΐνης, το ψάρεμα στον κόλπο των Τριαντών και οι μαρίδες σε εφημερίδα

01.10.2019 14:40
Ρόδος: Ο χοντρός Χουσεΐνης, το ψάρεμα στον κόλπο των Τριαντών και οι μαρίδες σε εφημερίδα - Media

 

«Ψάρια, ψάρια, φρέσκα ψάρια» φώναζε ο Χουσεΐνης, ένας γραφικός Τούρκος ψαράς που με τη τρίκυκλη μοτοσικλέτα του, γύριζε τις γειτονιές της πόλης της Ρόδου για να πουλήσει το εμπόρευμα του.

Όπως γράφει άρθρο της «Ροδιακής», ήταν μαρίδες και γόπες που πριν λίγη ώρα είχαν ψαρέψει οι πεζότρατες από τον (καθαρό τότε) κόλπο των Τριαντών.

Σήμερα 1η Οκτωβρίου και “ανοίγει” το ψάρεμα με τις πεζότρατες. Ολόκληρη ιεροτελεστία ήταν στα παλιά τα χρόνια το ψάρεμα με τις πεζότρατες που το “έλεγχε” κυρίως ο χοντρός Χουσείνης.

Ο κόλπος των Τριαντών ήταν η κατ΄εξοχήν περιοχή που οι πεζότρατες έριχναν τα δίχτυα τους. Και βέβαια δεν υπήρχαν τότε τα “βίντζια” για να καλάρουν τα δίχτυα, αλλά το καλάρισμα γινόταν με τα χέρια από το πλήρωμα της κωπήλατης βάρκας και τους εθελοντές που βοηθούσαν και για αμοιβή έπαιρναν μερικές χούφτες μαρίδες και γόπες μέσα σε εφημερίδες που μοίραζε ο Χουσείνης.!…

Η πεζότρατα του Χουσεΐνη (φωτογραφία εποχής στην περιοχή της Ψαροπούλας) έριχνε τα δίχτυα ανοιχτά του κόλπου και είχε πέντε σημαδούρες.

Δύο σε κάθε σχοινί και όταν έφτανε η πέμπτη σημαδούρα ήταν το ψιλό δίχτυ με τα αφρόψαρα (γόπες και μαρίδες) μαζί και φύκια, αλλά πάντα υπήρχαν και μερικά άλλα ψάρια (σαργοί, λιθρίνια, κουτσομούρες) που έμπαιναν “στην μπάντα” για να πουληθούν σε ψαροταβέρνες με ακριβότερη τιμή από τα άλλα ψάρια.

“Αλλες εποχές τότε !..Σήμερα όλα είναι διαφορετικά, αλλά στη μνήμη μας θα παραμένει πάντα ζωντανή ο χοντρός Χουσεΐνης με την τρίκυκλη μοτοσικλέτα του και τη βοήθεια στο καλάρισμα των δίχτυων στη Ψαροπούλα για να πάρουμε γόπες και μαρίδες μέσα στην εφημερίδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:26