search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 04:31
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Πτωτικά ξεκίνησε ο Οκτώβριος

01.10.2019 15:45
Τραπεζικές πιέσεις «έριξαν» το Χρηματιστήριο - Media

 

Το 2Χ2 έχουν κάνει οι πωλητές, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις και μάλιστα κατά την σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Οκτωβρίου οι βασικοί δείκτες του ελληνικού χρηματιστηρίου κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές κοντά στα χαμηλά ημέρας.

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, πιθανή κίνηση του γενικού δείκτη χαμηλότερα των 860 μονάδων, θα αυξήσει τις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, ενώ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση” ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και μπορεί να μην απειλήθηκαν οι 860 μονάδες, όμως η γενικότερη εικόνα της αγοράς, ασφαλώς και αυξάνει τους προβληματισμούς, όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη τάση, με τους αναλυτές να επισημαίνουν τις μεταφορές κεφαλαίων από τις αναδυόμενες, στις αναπτυγμένες αγορές.

Αν συνεχιστεί η έλλειψη ειδήσεων – εσωτερικών καταλυτών, σαν πλέον αισιόδοξο σενάριο δείχνει αυτό της πλάγιας κίνησης, με αυξημένη την εξάρτηση από την πορεία των διεθνών αγορών, καθώς τα αποτελέσματα α΄ εξαμήνου, έδειξαν να έχουν προεξοφληθεί από τις τρέχουσες αποτιμήσεις των εισηγμένων.

Ξεκινώντας από το ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα ασφαλώς και δίνει συγκριτικό πλεονέκτημα στους πωλητές (Alpha Bank +0,41%, Εθνική -1,18%, Eurobank -0,90%, Πειραιώς -3,31%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, στην Αθήνα βρέθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη της HSBC και πραγματοποίησαν σειρά ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο, την ΤτΕ, οικονομολόγους, τραπεζίτες, μέλη της αποστολής των θεσμών, αλλά και τον ΟΔΔΗΧ.

Ο οίκος, ανέβασε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της χώρας στο 2,2%, ή 0,2% υψηλότερα και εκτιμά ότι θα υπάρξει ελαφρά κάμψη το 2021 στο 2,1%.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, η λήξη των συναλλαγών βρήκε με θετικό πρόσημο τις ΑΔΜΗΕ (+1,92%), Aegean Airlines (+1,11%), ΔΕΗ (+0,25%), Ελλάκτωρα (+1,97%), ΟΛΠ (+1,06%), ΟΤΕ (+0,87%) και Fourli (+0,73%) και αμετάβλητο τον τίτλο της Cenergy Holdings.

Από τις μετοχές που πιέστηκαν προς χαμηλότερα επίπεδα, οι μεγαλύτερες απώλειες για Viohalco (-2,43%), Motor Oil (-2,05%), Jumbo (-3,33%), ΕΧΑΕ (-1,08%), ΟΠΑΠ (-1,59%), Σαράντη (-1,36%), Τέρνα Ενεργειακή (-1,21%) και TITC (-1,88%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις και από τις μετοχές που κινήθηκαν κόντρα στο επιφυλακτικό κλίμα, μεταξύ άλλων, διακρίθηκαν θετικά και οι Sato (+17,95%), Attica Group (+8,33%), Intralot (+7,89%), Fieratex (+6,71%), Μύλοι Κεπενού (+6,45%), Παπουτσάνης (+5,23%), Ελγέκα (+4,85%), Ελινόιλ (+3,66%), Ευρωπαϊκή Πίστη (+3,38%), BriQ (+3,60%), Quest (+3,07%), Άβαξ (+2,57%) και Ιντρακόμ (+2,10%).

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα και κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών των εταιρειών Ελβιεμέκ και Yalco.

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 861,01 μονάδες (-0,85%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 861,5 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,80%.

Ο τζίρος, στα 56 εκατ., από τα οποία τα 7,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι βρίσκεται στην Αθήνα για να τιμηθεί από την Ακαδημία Αθηνών. Η βράβευσή του συνδέεται με τον ρόλο που διαδραμάτισε για τη διάσωση του ευρώ, κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης.

Αναμένεται σήμερα το απόγευμα να εκφωνήσει ομιλία στην Ακαδημία Αθηνών, ενώ θα τον προλογίσει ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και μέλος της Ακαδημίας Λουκάς Παπαδήμος.

Στη συνέχεια προς τιμήν του έχει οργανωθεί κλειστό δείπνο στην Τράπεζα της Ελλάδος από τον κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Αύριο το πρωί ο κ. Ντράγκι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη παρουσία του ΥΠΟΙΚ Χρήστο Σταϊκούρα και θα αναχωρήσει από την Αθήνα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15