search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:48
MENU CLOSE

Επιτυχής η 1η συνεργατική προσβολή στόχου από φρεγάτα FREMM και αντιτορπιλικό Horizon (Photo | Video)

01.10.2019 16:28
Επιτυχής η 1η συνεργατική προσβολή στόχου από φρεγάτα FREMM και αντιτορπιλικό Horizon (Photo | Video) - Media

 

Για πρώτη φορά, το γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό (Marine Nationale) πραγματοποίησε συνεργατική προσβολή στόχου μετά από συνεργασία δύο μονάδων του επιφανείας.

Το αντιτορπιλικό αεράμυνας Forbin κλάσης Horizon προσέβαλε έναν στόχο (με πύραυλο επιφάνειας-αέρος ASTER) χρησιμοποιώντας την παρακολούθηση ραντάρ από την φρεγάτα FREMM Languedoc διαμοιρασμένη μεσώ ζεύξης δεδομένων.

Η δραστηριότητα, ένα ορόσημο για το γαλλικό Ναυτικό, (η πρώτη στην Ευρώπη, για ευρωπαϊκό Ναυτικό) έλαβε χωρά την 18η Σεπτεμβρίου 2019 κατά την άσκηση GABIAN, μια περιοδική άσκηση που περιελάμβανε αρκετά πλοία στην Τουλόν, στην νοτιά ακτή της Γαλλίας.

Σύμφωνα με το γαλλικό Ναυτικό, η επιτυχία αυτής της συνεργατικής προσβολής επικύρωσε την στιβαρότητα την αρχιτεκτονική ζεύξης δεδομένων μεταξύ των πολεμικών μονάδων επιφανείας και επέδειξε την ικανότητα διαμοιρασμού της τακτικής κατάστασης και συντονισμού των αισθητήρων και συσκευών επίδρασης (effectors) τους με σκοπό να εκτελούν αποστολές αεράμυνας υπό πολεμικές συνθήκες.

Οι ασκήσεις αυτές με πραγματικά πυρά είναι απαραίτητες για τις επιχειρήσεις του μέλλοντος και ως εκ τούτου είναι η αναγκαία προετοιμασία για το “επιχειρησιακό ναυτικό” το οποίο απαιτεί οι μονάδες, οπλικά συστήματα και πληρώματα να είναι έμπειρα και επομένως καλά εκπαιδευμένα.

Από το κέντρο πυραυλικών δοκιμών στο νησί Λεβάν (Île du Levant), η γαλλική υπηρεσία αμυντικών εξοπλισμών DGA (Direction Générale de l’Armement) συμμετείχε στην εν λόγω άσκηση, όπως και σε κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα αυτού του τύπου, κυρίως μέσω του γενικού συντονισμού της δοκιμής και την εφαρμογή του στόχου που υλοποιεί την απειλή. Καθώς όλο και πιο συχνά για την επιχειρησιακή ετοιμότητα των γαλλικών Δυνάμεων, χρησιμοποιούνται, επίσης, οι δυνατότητες εικονικής πραγματικότητας πυραυλικών ελέγχων της DGA.

Έτσι, προκειμένου να εμπλουτιστεί η τακτική κατάσταση των δύο πλοίων, το κέντρο μετάδοσης δεδομένων μέσω Link 16 δημιούργησε ένα υβριδικό περιβάλλον που περιελάμβανε πραγματικά και προσομειωμένα ίχνη στόχων. Αυτή η ικανότητα παρέχει στο γαλλικό Ναυτικό το εκπαιδευτικό περιβάλλον που είναι το πιο αντιπροσωπευτικό στο περιβάλλον των πραγματικών πολεμικών επιχειρήσεων.

Veille Coopérative Navale: Το γαλλικό CEC

To Veille Coopérative Navale (επιτήρηση ναυτικής συνεργασίας) είναι μια ικανότητα που βασίζεται στην αρχή της δικτύωσης όλων των δεδομένων από τους αισθητήρες της ναυτικής Αεροπορίας. Διαφέρει από την διασύνδεση τακτικών δεδομένων λόγω γης ανταλλαγής ακατέργαστων και πολύ πιο ορθών πληροφοριών απευθείας από τους αισθητήρες, και όχι από επεξεργασμένα στοιχεία. Στο μέλλον, με το Veille Coopérative Navale, το γαλλικό Ναυτικό θα διαθέτει βελτιστοποιημένη εικόνα των απειλών και επαρκείς πληροφορίες ώστε να εξαπολύσει ένα πυραυλικό σύστημα ακόμα πιο αποτελεσματικά, διευκολύνοντας την επιλογή της πιο κατάλληλης πλατφόρμας για την αντιμετώπιση της απειλής.

Μεταξύ των υπολοίπων συστημάτων το Veille Coopérative Navale βασίζεται σε στοιχεία V/UHF  που είναι διαθέσιμα στο RIFAN step 2. Το RIFAN (Réseau IP de la Force AeroNavale ή δίκτυο πρωτοκόλλου διαδικτύου (IP) αεροπορίας και ναυτικής αεροπορίας) πιστοποιήθηκε τον Νοέμβριο 2015 απο την DGA στο step 2.

H ικανότητα “Cooperative Engagement Capability” (CEC) του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) είναι ένα σύστημα δικτυωμένων αισθητήρων πραγματικού χρόνου που επιτρέπει την υψηλής ποιότητας επίγνωση κατάστασης και την ολοκληρωμένη ικανότητα έλεγχου πυρός. Είναι σχεδιασμένο για να ενισχύει τις αντιαεροπορικές (AAW) ικανότητες των μονάδων επιφανείας και αεροσκαφών με την δικτύωση γεωγραφικά διασκορπισμένων αισθητήρων για την παροχή μιας ενιαίας ολοκληρωμένης εικόνας του εναέριου χώρου, επιτρέποντας έτσι στον ολοκληρωμένο έλεγχο πυρός να καταστρέψει τις όλο και πιο ικανές απειλές όπως πυραύλους κρουζ και αεροσκάφη.

Μέχρι σήμερα το Ναυτικό των ΗΠΑ είναι ο μοναδικός χρήστης αυτής της τεχνολογίας μαζί με το Βασιλικό Ναυτικό της Αυστραλίας (επί των αντιτορπιλικών AWD κλάσης Hobart) αλλά σύντομα θα ακολουθήσει και η Ιαπωνία, με την είσοδο στην υπηρεσία των E-2D Advanced Hawkeye και των τελευταίων αντιτορπιλικών AEGIS.

Πηγή: navalnews.com

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 12:47