search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:37
MENU CLOSE

Στην πρώτη γραμμή για εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα – «Υποδοχή» Πομπέο με πορεία το Σάββατο στην αμερικανική πρεσβεία

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2093
2-10-2019
04.10.2019 03:00
pomp.jpg

 

Στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων φιλοδοξεί να βρίσκεται το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό κίνημα (ΠΑΜΕ) με στόχο τόσο να αποτρέψει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Ν.Δ., ιδιαίτερα στα εργασιακά, όσο και να υπογραμμίσει ότι είναι το μόνο κόμμα που ασκεί φιλολαϊκή και φιλεργατική αντιπολίτευση και έχει τη δυνατότητα να οργανώσει μαζικές και μαχητικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα υπάρχει και η προσδοκία ότι η δυναμική του παρέμβαση στο κίνημα θα φέρει διεύρυνση με νέες δυνάμεις. 
Εξάλλου, σταθερά, πέρα από την αντιπολιτευτική κριτική προς την κυβέρνηση, υπενθυμίζει και την αστική διαχείριση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η πολιτική των δύο κομμάτων έχει συνέχεια. 

Στο μεταξύ, «πόλεμο» έχει ανοίξει το ΚΚΕ και με τη ΓΣΕΕ, την οποία κατηγορεί ότι στην πράξη υπονομεύει τις εργατικές κινητοποιήσεις κι επιχειρεί να διαμορφώσει κλίμα αναμονής στους εργαζομένους. Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ κάνει λόγο, μεταξύ άλλων, για «ένα μαύρο μέτωπο κυβέρνησης – υπουργείου Εργασίας – εργοδοτικών ενώσεων και των γνωστών εργατοπατέρων στη ΓΣΕΕ για να περάσουν αυτά τα μέτρα χωρίς ουσιαστική ενημέρωση των εργαζομένων, χωρίς αντιστάσεις».

Πορεία κατά της αμυντικής συμφωνίας

Ψηλά στην ατζέντα του ΚΚΕ είναι και το θέμα της ανανέωσης της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις. Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο το προσεχές Σαββατοκύριακο, το ΚΚΕ καλεί σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι και σε πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Σημειώνεται ότι η κινητοποίηση ήταν αρχικώς προγραμματισμένη για σήμερα, ωστόσο μετατέθηκε λόγω της κήρυξης 24ωρης απεργίας την ίδια μέρα (2 Οκτωβρίου).

Σχετικώς, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, στο κείμενο της οποίας, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η κυβέρνηση της Ν.Δ., στο πλαίσιο του “Στρατηγικού Διαλόγου” με τις ΗΠΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προχωρά σε πολυετή ή αορίστου χρόνου ανανέωση της ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις στρατιωτικές βάσεις, την ενίσχυση και την επέκτασή της.

Η Συμφωνία αυτή, τονίζεται, «στην πράξη μετατρέπει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα σε ορμητήριο των πολεμικών ιμπεριαλιστικών τυχοδιωκτισμών», καθώς οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν κατατάξει την Ελλάδα μεταξύ των «κρατών ανάσχεσης», μαζί με το Ισραήλ, την Πολωνία και τη Ρουμανία, στον ανταγωνισμό με τη Ρωσία. Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι είναι αβάσιμο και ανιστόρητο το επιχείρημα «της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντικού τόξου» πως η πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ε.Ε. εξασφαλίζει την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή ή προστατεύει τη χώρα μας από την τουρκική επιθετικότητα». Με βάση τα παραπάνω, το ΚΚΕ καλεί: α) «να καταγγελθεί τώρα η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”, να κλείσουν η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις», β) να μην υπάρξει καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 01:21