search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:13
MENU CLOSE

Έτοιμη να κατακτήσει τη Μέση Ανατολή η ελληνική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας – Εξαγωγές που «ζαλίζουν»

03.10.2019 10:44
Έτοιμη να κατακτήσει τη Μέση Ανατολή η ελληνική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας - Εξαγωγές που «ζαλίζουν» - Media

 

Ένας τυπικός ηλιακός θερμοσίφωνας μειώνει τις εκπομπές ρύπων κατά 1500 κιλά διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, όσο περίπου εκπέμπει ένα μέσο αυτοκίνητο στην Ευρώπη ενώ συνολικά η ελληνική βιομηχανία ηλιακής ενέργειας (με τους συλλέκτες που έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής) συμβάλει στη μείωση των εκπομπών κατά 3,2 εκατ. τόνους το χρόνο.

Τα στοιχεία αυτά ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ) Χάρης Μιχαλόπουλος μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) για την παρουσίαση του έργου “MAIA-TAQA – Mobilizing new Areas of Investments And Together Aiming to increase Quality of life for All”, μέσω του οποίου ελληνική τεχνογνωσία στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας θα μεταφερθεί σε χώρες της Μεσογείου.

Το έργο, με προϋπολογισμό 3,17 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 90% (2,85 εκ. ευρώ), έχει τριετή διάρκεια και σκοπός του είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη καινοτόμων ενεργειακών υπηρεσιών και τεχνολογιών, από την Ευρώπη στις χώρες της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής. Το MAIA-TAQA παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς, όπως σημείωσε ο πρόεδρος του ΚΑΠΕ Σπύρος Οικονόμου, «μέσω της ενεργής συμμετοχής της ΕΒΗΕ σε αυτό, θα προωθηθεί δυναμικά η μεταφορά της τεχνολογίας των Θερμικών Ηλιακών Συστημάτων, στην οποία η χώρα μας έχει ηγετικό ρόλο, στις αναπτυσσόμενες αγορές της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και του Λιβάνου».

Η ελληνική βιομηχανία ηλιακών συστημάτων κατέχει ηγετική θέση στην Ευρωπαϊκή αγορά, με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 300 εκ. ευρώ και 4.000 εργαζόμενους. Οι ελληνικές βιομηχανίες παράγουν 270.000 συλλέκτες και 120.000 δεξαμενές (τανκς) το χρόνο και εξάγουν πάνω από το 50 % της παραγωγής τους σε 40 χώρες του κόσμου. Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Solar Heat Europe) εξελέγη τον περασμένο Νοέμβριο ο κ. Κώστας Τραβασάρος, ο οποίος σημείωσε ότι το πρόγραμμα MAIA-TAQA δημιουργείο και ευκαιρίες επιχειρηματικών συνεργασιών με βιομηχανίες του κλάδου που είναι ήδη εγκατεστημένες στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Λίβανο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 09:13