search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:31
MENU CLOSE

Το Δηλητηριώδες Κοράλλι της Φωτιάς βρέθηκε στη Αυστραλία – Αν το αγγίξετε θα πεθάνετε (Photo)

03.10.2019 10:58
podostroma_cornu-damae.jpg

 

Ένα άκρως δηλητηριώδες μανιτάρι, με τοξίνες που μπορούν να απορροφηθούν μέσω του δέρματος, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο τροπικό δάσος που βρίσκεται κοντά στον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα Αυστραλοί επιστήμονες.

Ο μύκητας αυτός, που είναι γνωστός ως Δηλητηριώδες Κοράλλι της Φωτιάς και είναι περισσότερο γνωστός στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία ως ένα από τα πιο δηλητηριώδη μανιτάρια στον κόσμο, βρέθηκε κοντά στο Κερνς, στην βόρεια Πολιτεία Κουίνσλαντ, σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ (JCU).

“Αν το βρείτε, δεν πρέπει να το αγγίξετε και οπωσδήποτε να μην το φάτε”, δήλωσε ο Ματ Μπάρετ, ειδικός στους μύκητες του τμήματος Αυστραλιανής Τροπικής Βοτανολογίας του πανεπιστημίου αυτού.

“Από τα περίπου εκατό τοξικά μανιτάρια που είναι γνωστά στους ερευνητές, αυτό είναι το μόνο οι τοξίνες του οποίου μπορούν να απορροφηθούν από το δέρμα”, υπογράμμισε.

Αν φαγωθεί, ο ξεχωριστός αυτός κόκκινος μύκητας προκαλεί μια φρικτή σειρά συμπτωμάτων: πόνο στο στομάχι, εμέτους, διάρροιες, πυρετό και μούδιασμα, τα οποία ακολουθούνται έπειτα από ώρες ή ημέρες από απολέπιση του δέρματος στα χέρια και τα πόδια και συρρίκνωση του εγκεφάλου, πρόσθεσε.

Το πιο πιθανό είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο επικίνδυνος αυτός μύκητας να εμφανίστηκε φυσικά στο Κερνς, αν και υπάρχουν αναφορές για την παρουσία τους και από την Ινδονησία και την Παπούα Νέα Γουινέα, αναφέρει ο Μπάρετ σε ανακοίνωσή του.

Το είδος αυτό μύκητα, το οποίο φέρει την επιστημονική ονομασία “podostroma cornu-damae”, βρέθηκε από έναν φωτογράφο σε ένα προάστιο του Κερνς, προτού αναγνωριστεί από τους ερευνητές, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζέιμς Κουκ.

“Το γεγονός ότι μπορούμε να βρούμε έναν τόσο ξεχωριστό και ιατρικά σημαντικό μύκητα όπως το Δηλητηριώδες Κοράλλι της Φωτιάς ακριβώς μέσα στην αυλή μας δείχνει ότι έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για τους μύκητες στην βόρεια Αυστραλία”, κατέληξε ο Μπάρετ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 17:31