search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 05:20
MENU CLOSE

Συνάντηση Σταϊκούρα-τραπεζιτών με επίκεντρο το σχέδιο Hercules

03.10.2019 13:19
Συνάντηση Σταϊκούρα-τραπεζιτών με επίκεντρο το σχέδιο Hercules  - Media

 

Με τους διευθύνοντες συμβούλους (CEOs) των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα συναντηθεί σήμερα (03/10) το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσία του αρμόδιου υφυπουργού, Γ. Ζαββού.

Η συνάντηση διενεργείται κατόπιν αιτήματος των τραπεζών, οι οποίες ζητούν ενημέρωση για τους βασικούς άξονες του προς έγκριση σχεδίου «Hercules Project», τη πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημιουργία Asset Protection Scheme (APS) προκειμένου να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, υφυπουργός Οικονομικών  Γιώργος Ζαββός και οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους των θεσμών. Είχε προηγηθεί και άλλη συνάντηση των επικεφαλής των τραπεζών με τους εκπροσώπους των θεσμών στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες και οι τέσσερις τράπεζες δεσμεύτηκαν για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με το Newmoney.gr κατά τη σημερινή συνάντηση, αναμένεται να οριστικοποιηθεί το πλαίσιο που θα διέπει τον νόμο για το APS καθώς και οι ανησυχίες των τραπεζιτών. Οι ανησυχίες τους πυροδοτούνται από το γεγονός ότι το σχέδιο αντιγράφει πλήρως, σε αυτό το σημείο, το ιταλικό μοντέλο του Asset Protection Scheme, προβλέποντας την καταβολή του ασφάλιστρου κινδύνου από την εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), στην οποία μεταφέρονται τα προς τιτλοποίηση δάνεια και εκδίδει εν συνεχεία τις τρεις τάξεις ομολόγων.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει λογιστικά οι τράπεζες με τη συμμετοχή τους στον «Ηρακλή» να αναγνωρίσουν εφάπαξ το κόστος του ασφαλίστρου κινδύνου για το σύνολο της διάρκειας του senior note ομολόγου, με τη μεταφορά των προς τιτλοποίηση δανείων στο SPV.  Αυτό σημαίνει ότι το ετήσιο κόστος των ασφαλίστρων 200 εκατ. x 3 χρόνια ισούται με 600 εκτατ. άμεσα στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως και το Μαξίμου έχουν ενημερωθεί για τις ανησυχίες των τραπεζών και σύμφωνα με πληροφορίες κρίνουν εύλογα κάποια από τα ζητήματα που έχουν εγερθεί.

Σημειώνεται ότι η  έγκριση του «Ηρακλή» από την Κομισιόν  θα ολοκληρωθεί με απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων της Ε.Ε., το οποίο και θα δώσει το τελικό «καλώς έχει» για το σχέδιο. Οι εκτιμήσεις στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι, αν όλα εξελιχθούν χωρίς απρόοπτα, οι διαδικασίες έγκρισης θα ολοκληρωθούν το αργότερο έως την άλλη βδομάδα.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 04:28