search
ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 12:49
MENU CLOSE

Brexit: Δύσκολος γρίφος η συμβιβαστική λύση για τα ιρλανδικά σύνορα

03.10.2019 13:33
Κορωνοϊος-Βρετανία: Συμμορφώνεται ο Τζόνσον; - «Σταματήστε κάθε περιττή κοινωνική επαφή» - Media

 

H βρετανική πρόταση για την επίλυση των διαφωνιών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ στη Συμφωνία Αποχώρησης, όσον αφορά κυρίως τα ιρλανδικά σύνορα έχει προβληματικά σημεία. Αυτό ανέφερε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νατάσα Μπερτό σε συνέχεια της συνομιλίας που είχε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με το Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον σχετικά με την πρόταση που απέστειλε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, ο πρόεδρος Γιούνκερ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη θετική εξέλιξη στο κείμενο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά επίσης σημείωσε ότι υπάρχουν προβληματικά σημεία στην πρόταση, για τα οποία απαιτείται περαιτέρω εργασία.

«Αυτή η δουλειά πρέπει να γίνει από το Ηνωμένο Βασίλειο, όχι το αντίστροφο», δήλωσε σήμερα η Ν. Μπερτό, προσθέτοντας ότι «η όποια λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε όλους τους στόχους του backstop: να αποφευχθούν τα σκληρά σύνορα, να διατηρηθεί η συνεργασία Βορρά-Νότου (σ.σ. στην Ιρλανδία) και η κοινή οικονομία σε όλο το νησί και να προστατευθεί η ενιαία αγορά της ΕΕ και η θέση της Ιρλανδίας σε αυτήν».

Η ίδια εκπρόσωπος σημείωσε ότι σήμερα ο πρόεδρος Γιούνκερ θα συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λέο Βαράντκαρ και «θα επαναλάβει τη συνεχή ενότητα και αλληλεγγύη της ΕΕ απέναντι στην Ιρλανδία».

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια εκπρόσωπο, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε επαφή προκειμένου να κανονιστούν νέες συναντήσεις για να συζητηθεί η πρόταση και να δοθούν οι απαραίτητες διευκρινίσεις, ενώ σημαντικό ορόσημο συνεχίζει να αποτελεί η σύνοδος κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του Brexit (31 Οκτωβρίου 2019).

Με τον ίδιο τρόπο τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, και τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λέο Βαράντκαρ.

«Το μήνυμα μου προς τον Μπόρις Τζόνσον είναι: Παραμένουμε ανοιχτοί αλλά δεν έχουμε πειστεί» έγραψε αργότερα στον λογαριασμό του στο Twitter ο κ. Τουσκ.  Ο ίδιος τόνισε παράλληλα ότι διαμήνυσε στον κ. Βαράντκαρ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει πλήρως την Ιρλανδία. 

Καμία ικανοποίηση και στο Ευρωκοινοβούλιο

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Ευρωκοινοβούλιο το οποίο δήλωνει πως η πρόταση Τζόνσον δεν αποτελεί βάση για συμφωνία. 

«Αυτές οι προτάσεις της τελευταίας στιγμής από τη βρετανική κυβέρνηση στις 2 Οκτωβρίου, με την τωρινή μορφή τους, δεν αποτελούν τη βάση μιας συμφωνίας στην οποία θα μπορούσε να συμφωνήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανακοίνωσε ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής Γκι Φερχόφστατ, βασικός διαπραγματευτής για το Brexit από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρέπει να δώσει την έγκρισή του σε οποιαδήποτε συμφωνία για το Brexit.

Ο «συμβιβασμός» που προτείνει ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον για την διευθέτηση του ζητήματος των ιρλανδικών συνόρων δεν πείθει τους Ευρωπαίους , οι οποίοι καλούνται τώρα να αποφασίσουν, 28 ημέρες πριν από το Brexit, εάν θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με αυτήν την βάση ώστε να αποφευχθεί μία έξοδος χωρίς συμφωνία στις 31 Οκτωβρίου.

Η πρόταση Τζόνσον δόθηκε χθες στην δημοσιότητα και έτυχε ψυχρής υποδοχής από τις Βρυξέλλες, γεγονός που δείχνει την απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές στην πρώτη διαδικασία αποχώρησης κράτους από την Ευρωπαϊκή Ενωση, που συγκροτήθηκε επάνω στα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η «συμβιβαστική πρόταση» δεν απορρίφθηκε από τις Βρυξέλλες, αλλά περιλαμβάνει» ορισμένα «προβληματικά σημεία» για την μεγάλη ενιαία αγορά, που αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους Ευρωπαίους.

Η πρόταση του Μπόρις Τζόνσον «δεν μπορεί να λειτουργήσει», διότι είναι μία προς τα πίσω κίνηση που δεν επιδέχεται επεξεργασίας και αφήνει μεγάλη διάσταση απόψεων ανάμεσα στις θέσεις της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε ανώτατος ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν περιλαμβάνει καμία αξιόπιστη λύση για τους τελωνειακούς ελέγχους. Και υψώνει σκληρό σύνορο στο νησί της Ιρλανδίας», είπε ενώ άλλος ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε ότι «θα πρέπει να τύχει δραστικής επανεπεξεργασίας», προειδοποιώντας ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος μέχρι την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

 

Απογοήτευση στη Βόρεια Ιρλανδία για την πρόταση Τζόνσον

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας, επικρίνουν ως «τρομερά απογοητευτικές», «ανεφάρμοστες», «απατηλές» τις προτάσεις Τζόνσον. 

«Οι πολυαναμενόμενες προτάσεις του πρωθυπουργού είναι τρομερά απογοητευτικές. Είναι σαφές ότι δεν άκουσε τις ανάγκες της κοινότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών της Βόρειας Ιρλανδίας», λέει ο Ιγον Κόνολι, διευθυντής της Κοινοπραξίας Διανομής της Βόρειας Ιρλανδίας.

Το σχέδιο του Μπόρις Τζόνσον προβλέπει ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή τελωνειακή ένωση, όπως και το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά η βρετανική επαρχία θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην κυκλοφορία των αγαθών, περιλαμβανομένων των αγροδιατροφικών προϊόντων, με την θέσπιση «ρυθμιστικής ζώνης» στο νησί της Ιρλανδίας, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης του κοινοβουλίου και της κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Αυτό θα μεταφρασθεί σε περιπλοκές, καθυστερήσεις, δασμούς, φόρους προστιθέμενης αξίας και αυξημένο κόστος που θα πλήξουν την ανταγωνιστικότητα των βορειοϊρλανδικών προϊόντων, επιβαρύνοντας παράλληλα τα νοικοκυριά», προειδοποιεί ο Ιγον Κόνολι χαρακτηρίζοντας «ανεφάρμοστο» το σχέδιο Τζόνσον.

Τονίζει επίσης ότι «εάν η βιομηχανία μας εργάσθηκε σκληρά για να προετοιμασθεί για ένα Brexit χωρίς συμφωνία, είναι αδύνατον να αμβλυνθεί τελείως το σεισμικό σοκ που θα προκαλέσει η διάλυση του δικτύου τροφοδοσίας μας».

Σύμφωνα με μελέτη του ινστιτούτου CIPS, το οποίο ειδικεύεται στην τροφοδοσία, μόνο το 40% των βρετανικών επιχειρήσεων θεωρούν ότι είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν στις νέες τελωνειακές απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπτωση μη συντεταγμένης εξόδου από την ΕΕ.

«Είναι απατηλό να ισχυρίζεται κανείς ότι δεν θα υπάρχει παρά περιορισμένος αριθμός φυσικών ελέγχων στα τρόφιμα που θα διέρχονται από τα ιρλανδικά σύνορα», διότι «η Ιρλανδία είναι η πρώτη αγορά εξαγωγής των βρετανικών τροφίμων και ποτών», αναφέρεται στην μελέτη.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βόρειας Ιρλανδίας, περιοχής που εξαιτίας των συνόρων της θα έπρεπε να πληγεί περισσότερο από το Brexit, προειδοποιεί ότι η πιθανή αύξηση του κόστους για τις επιχειρήσεις «θα πλήξει σοβαρά την ικανότητα επιβίωσής τους».

Ο γενικός διευθυντής της Fane Valley Co-op, γεωργικού συνεταιρισμού της Βόρειας Ιρλανδίας, δήλωσε στο BBC ότι «τα συμφέροντα των επιχειρήσεων της περιοχής κατά κάποιον τρόπο θυσιάστηκαν» στον βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 16.04.2024 11:18