search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:12
MENU CLOSE

Αυτές είναι οι εκδηλώσεις στα 54α Δημήτρια

03.10.2019 14:39
Αυτές είναι οι εκδηλώσεις στα 54α Δημήτρια - Media

Δείτε το πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στα 54α Δημήτρια

SYLPHIDARIUM – MARIA TAGLIONI ON THE GROUND»-54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

21.00 Κυριακή 13 Οκτωβρίου

Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών – ΚΘΒΕ

Η παράσταση Sylphidarium από τους ColletivO CineticO παρουσιάζεται στο πλαίσιο των 54ων Δημητρίων την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, στις 21.00, στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών – ΚΘΒΕ. Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και το Ιταλικό Προξενείο

Το «Sylphidarium» μετασχηματίζει τη χορογραφία του La Sylphide, ενός από τα πρώτα ρομαντικά μπαλέτα, που για πρώτη φορά παρουσιάστηκε στο Παρίσι το 1832. Με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Ταλιόνι, παρουσιάζει μια νέα υβριδική εκδοχή του κλασικού έργου, πλούσια σε γυμναστική, ακροβασίες, αεροβική και μυϊκή ρώμη. Το αποτέλεσμα που προκύπτει από τη δουλειά των ColletivO CineticO, με την καθοδήγηση της Francesca Pennini, είναι ένας θρίαμβος της κίνησης, ένα ταξίδι μέσα στο σώμα , μια θεατρογραφία γεμάτη μουσική, κοστούμια, έξυπνο χιούμορ, δραματικότητα, και υψηλή αισθητική γλώσσα.

Τιμή 12€ κανονικό, 10€ φοιτητικό

Ώρα 21.00 (Κυριακή)

Τοποθεσία Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών – ΚΘΒΕ

“FIN’ AMOR” – 54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

21.00 Δευτέρα 14 Οκτωβρίου

Αίθουσα «Φρίντα Λιάππα» της Αποθήκη Δ’

H Μουσική παράσταση με τίτλο «Fin’ amor» θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019, στις 21.00, στην Αίθουσα «Φρίντα Λιάππα» της Αποθήκη Δ΄, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ),στο πλαίσιο των εκδηλώσεων των 54ων Δημητρίων.

Fin’Amor είναι μεσαιωνική έκφραση που χρησιμοποιήθηκε από τους τροβαδούρους του 12ου και 13ου αιώνα και δηλώνει τον ιδανικό, τον τέλειο έρωτα. Η έννοια αυτή σημαίνει διαρκής πόθος και αναζήτηση του απόλυτου, κάτι εξ ορισμού άπιαστο και ουτοπικό.

Στην συναυλία η Lamia Bedioui και ο Σόλης Μπαρκή μας μεταφέρουν τον σφυγμό της Γης, με πολλούς ρυθμούς και ηχητικά τοπία,. Με τραγούδια από την Ελλάδα, την Τυνησία, την Αλγερία, την Υεμένη, την Παλαιστίνη, την Ισπανία και τη Γαλλία, το ερμηνευτικό δίδυμο προσφέρει στο ακροατήριο ένα ταξίδι που ξεκινά από τον 13ο και καταλήγει στον 20ο αιώνα. Μια συναυλία για κρουστά και φωνή, ανοιχτή στον αυτοσχεδιασμό.

Τιμή 10€ κανονικό, 8€ φοιτητικό

Ώρα 21.00 (Δευτέρα)

Τοποθεσία Αίθουσα «Φρίντα Λιάππα» Αποθήκη Δ’

ΣΥΝΑΥΛΙΑ JAZZ FUSION – 54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2-Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης»)

Η Greek Fusion Orchestra του Κυριάκου Σφέτσα, παρουσιάζει τη μουσική της στο κοινό, στο πλαίσιο των 54ων Δημητρίων, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, στις 21.00 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2-Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης»)Ζωντανός θρύλος της ελληνικής σκηνής με διεθνές εκτόπισμα, ο Κυριάκος Σφέτσας συνέθεσε συμφωνική μουσική, έργα για τον κινηματογράφο και το θέατρο, το μπαλέτο, για σύνολα δωματίου και σόλο όργανα, ηλεκτρονική μουσική και τζαζ. Δημιούργησε την Greek Fusion Orchestra το 1976, ένα χρόνο μετά την επιστροφή του από την Γαλλία στην Ελλάδα, με την πτώση της χούντας. Ήταν η περίοδος που προσκλήθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι για να δουλέψει ως εξωτερικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα, του οποίου διετέλεσε αργότερα διευθυντής.

Με την GFO εκπλήρωσε την φιλοδοξία που είχε από την avant-garde περίοδο της καριέρας του στο Παρίσι τη δεκαετία του 1960, να δημιουργήσει ένα έργο που θα διεύρυνε τα όρια της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής. Το αποτέλεσμα είναι ένα progressive jazz fusion αριστούργημα, που αποτελείται από περίπλοκες και συναρπαστικές συνθέσεις και ενορχηστρώσεις.

H Greek Fusion Orchestra δεν έπαιξε ποτέ ζωντανά την εποχή εκείνη. Σήμερα, 42 χρόνια μετά, αποτελούμενη από νέους μουσικούς, που επιλέχτηκαν από τον ίδιο τον Κυριάκο Σφέτσα, παρουσιάζει για πρώτη φορά τη μουσική της ζωντανά στο κοινό.

Τιμή 10€ κανονικό, 8€ φοιτητικό

Ώρα 21.00 (Τρίτη)

Τοποθεσία Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Μ2-Αίθουσα «Αιμίλιος Ριάδης»)

THEATRO DELUSIO – 54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

21.00 Τετάρτη 16 Οκτωβρίου

Παλιά Δημοτικά Σφαγεία.

Ο θίασος μάσκας, «Teatro Delusio» των Familie Flöz δημιουργεί μια παράσταση τέχνης, στο πλαίσιο του 54ου Φεστιβάλ Δημητρίων, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, στις 21.00 στα Παλιά Δημοτικά Σφαγεία. Νωρίτερα, την ίδια μέρα και στον ίδιο χώρο, στις 11.00, ο θίασος θα πραγματοποιήσει πρωινό εργαστήριο για την τέχνη της μάσκας στο θέατρο.

To Teatro Delusio αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία του πλέον καταξιωμένου θιάσου μάσκας της Γερμανίας και δημιουργεί θέατρο μέσα από το θέατρο. Ένας φαντασιακός θίασος που επιδίδεται σε συναρπαστικές μάχες, θανάσιμες ίντριγκες και σπαραξικάρδιες άριες κλασικών έργων. Από παράσταση σε παράσταση, το σχήμα απολαμβάνει τον καλλιτεχνικό θρίαμβο. Στην άλλη πλευρά, τρεις τεχνικοί εργάζονται στο σκοτάδι του παρασκήνιου. Οι ζωές τους, συνήθως αδιόρατες, ξαφνικά προβάλουν στο φως.

Οι Familie Flöz δημιουργούν θεατρική τέχνη με απτά υλικά, πέρα και πάνω από τη χρήση λόγου, βασισμένοι στο σκεπτικό ότι κάθε σύγκρουση εκδηλώνεται πρωτίστως σωματικά και ότι μέσω της σύγκρουσης κυοφορείται κάθε δραματική κατάσταση. Κάθε παραγωγή τους προκύπτει μέσα από συλλογική συνεργασία και αυτοσχεδιασμό, με πρωταγωνιστικό στοιχείο τη μάσκα, της οποίας η εγγενής παραδοξότητα, δηλαδή η ιδιότητά της να κρύβει το πρόσωπο προκειμένου να αναδείξει ένα νέο πρόσωπο, αποτελεί την πεμπτουσία της μεθόδου των Familie Flöz.

Η κολεκτίβα από τη Γερμανία, διεθνώς καταξιωμένοι, επισκέπτονται για πρώτη φορά τη Θεσσαλονίκη ενώ έχουν ερμηνεύσει σε 34 χώρες του κόσμου. Η δουλειά τους έχει απασχολήσει τα σημαντικότερα ΜΜΕ, από τον Guardian και τη Le Monde, έως την El Mundo, τον Scotsman και την Die Welt.

Τιμή 10€ κανονικό, 8€ φοιτητικό

Ώρα 21.00 (Τετάρτη)

Τοποθεσία Παλιά Δημοτικά Σφαγεία.

SOUNDSCAPES COMPOSITIONS» – 54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Αίθουσα «Φρίντα Λιάππα», της Αποθήκης Δ΄

Συναυλία του “DissonArt ensemble”, με οκτώ νέες συνθέσεις εμπνευσμένες από οκτώ αξιοθέατα της πόλης, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019, στις 21.00, στην Αίθουσα «Φρίντα Λιάππα», της Αποθήκης Δ΄, στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Ο.Λ.Θ).

Οι ευρηματικοί Θεσσαλονικείς “DissonArt ensemble” στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διαθεματικού προγράμματος «INTERFACES» που συντονίζει η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, για την ανάπτυξη του κοινού της σύγχρονης μουσικής στην Ευρώπη, θα παρουσιάσουν συνθέσεις εμπνευσμένες από οκτώ αξιοθέατα της πόλης. Τον Λευκό Πύργο, την Πλατεία Ναβαρίνου, την Αψίδα του Γαλέριου, την Παναγία Αχειροποίητο, την Αγία Σοφία, τη Ρωμαϊκή Αγορά, την Πλατεία Αριστοτέλους και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Η συναυλία σηματοδοτεί την έναρξη λειτουργίας του ηχητικού περιπάτου Soundscapes Compositions, όπου ο επισκέπτης μπορεί να εγκαταστήσει την εφαρμογή “My City, My Sounds” στο κινητό του, να βάλει τα ακουστικά του και να περιηγηθεί ανάμεσα στα σημεία-σταθμούς του ηχητικού περιπάτου, αφουγκραζόμενος την πόλη. Η δράση υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί παραγωγή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.

Ώρα Τετάρτη 16 Οκτωβρίου

Τοποθεσία Αίθουσα «Φρίντα Λιάππα», της Αποθήκης Δ΄

THESSALONIKI INTERNATIONAL SHORT FILM FESTIVAL – 54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Πέμπτη 17 έως & Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Αποθήκη Δ΄ Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Αίθουσες, «Τώνια Μαρκετάκη» και «Φρίντα Λιάππα»)

Το TISFF – Thessaloniki International Short Film Festival, είναι το διεθνές ραντεβού δημιουργών ταινιών μικρού μήκους, θα πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο των 54ων Δημητρίων, από την Πέμπτη 17 έως και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, στην Αποθήκη Δ΄ στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης (Αίθουσες, «Τώνια Μαρκετάκη» και «Φρίντα Λιάππα»).Πραγματοποιείται για 13η χρονιά στη Θεσσαλονίκη κι έχει στόχο την προβολή και προώθηση πρωτοποριακών ιδεών και τάσεων, όπως αποτυπώνονται σε μικρής διάρκειας ταινίες (max 45min), που συμπυκνώνουν και καταγράφουν την πορεία του πλανήτη σε επίπεδο κοινωνικό, πολιτικό, ερωτικό, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπροσωπικών σχέσεων, αλλά και σε κάθε είδους καλλιτεχνική οπτική.

Φέτος, η ThessFest, διοργανώτρια εταιρία του TISFF, σε συνεργασία με το ΑΖΑ Cinema Club, εισάγει, για πρώτη φορά, ένα πρωτοπόρο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα φεστιβάλ, παρουσιάζοντας στο κοινό της Θεσσαλονίκης το INTIMATE, που θα λάβει χώρα την τελευταία μέρα του κινηματογραφικού τετραημέρου, στοχεύοντας να αγγίξει το κοινό, χωρίς να αποφεύγει την οικειότητα και τον αισθησιασμό στην οθόνη. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το TISFF φιλοξενεί δεσπόζουσες μορφές του ελληνικού κινηματογράφου, όπως ο Γιάννης Οικονομίδης και ο Βαγγέλης Μουρίκης, καθώς και δημιουργούς από όλο τον κόσμο.

Τιμές εισιτηρίων: 5 ευρώ το κανονικό, 4 ευρώ για φοιτητές και ΑΜΕΑ, 7 ευρώ το ημερήσιο και 20 ευρώ το τετραήμερο.

Ώρες προβολών: 17.00 και 19.00

Τοποθεσία Αποθήκη Δ’ Αίθουσες («Τώνια Μαρκετάκη» και «Φρίντα Λιάππα»)

Η επίσημη ιστοσελίδα των 54ων Δημητρίων εδώ

Τα 54α Δημήτρια στο Facebook: https://www.facebook.com/dimitriafestival/ 

Τα 54α Δημήτρια στο Instagram: https://www.instagram.com/dimitriafestival/

Τα 54α Δημήτρια στο Twitter: https://twitter.com/dimitriafest

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 10:11