22/01/2021 20:32:54

«Να μη συνθηκολογήσουμε με τη βαρβαρότητα»: Συγκέντρωση στην Αθήνα για τους θανάτους σε Μόρια και Αιγαίο

«Να μη συνθηκολογήσουμε με τη βαρβαρότητα»: Συγκέντρωση στην Αθήνα για τους θανάτους σε Μόρια και Αιγαίο - Media

 

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο κέντρο της Αθήνας διοργανώνουν μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες καθώς και πολιτικές οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, καταγγέλλοντας «τις συνεχείς τραγωδίες στη Μόρια και το Αιγαίο», με αφορμή τον φρικτό θάνατο που βρήκε την Κυριακή μία 49χρονη γυναίκα, όταν ξέσπασε φωτιά στον καταυλισμό.

«Οι συνεχείς τραγωδίες στη Μόρια και το Αιγαίο δεν είναι ατυχήματα. Αποτελούν τα αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Η πολιτική των κλειστών συνόρων, της Frontex, των στρατοπέδων, του γεωγραφικού αποκλεισμού, η πολιτική του ‘’να τους κάνουμε το βίο αβίωτο’’, αποτελεί μια μηχανή που παράγει διαρκώς θάνατο, βαρβαρότητα κι εξαθλίωση. Όταν κλείνεις τα σύνορα, όταν στοιβάζεις 13.000 ανθρώπους σε ένα χώρο που μετά βίας κάνει για 3.000, τότε το ερώτημα δεν είναι αν θα χαθούν ζωές, αλλά το πότε θα συμβεί αυτό. Τα νησιά έχουν εξελιχθεί σε ζώνες εξαίρεσης δικαιωμάτων, ζώνες εξαίρεσης για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ζώνες θανατοπολιτικής», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα των διοργανωτών στη συγκέντρωση.

«Οι διαδοχικές τραγωδίες στη Μόρια και τα νησιά αντί να κάνουν την κυβέρνηση να δώσει ανάσες στους πρόσφυγες, αποτέλεσαν αφορμή για το αντίθετο. Πατώντας στα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ (που έφτιαξε τη Μόρια και αποθέωσε τη συμφωνία της ντροπής με την Τουρκία), η Νέα Δημοκρατία απογειώνει το κρατικό ρατσισμό. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δίνουν τη χαριστική βολή στο θεμελιώδες δικαίωμα του ασύλου και γεμίζουν τη χώρα φυλακές για πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια στιγμή θα εγκλωβίσουν ακόμα περισσότερους ανθρώπους στα νησιά. Τα μέτρα της κυβέρνησης θα προκαλέσουν ακόμα περισσότερους θανάτους», σημειώνουν ακόμα οι διοργανωτές, ενώ ξεκαθαρίζουν ότι «η έκφραση του αποτροπιασμού δεν αρκεί. Πρέπει να βγάλουμε την οργή μας στο δρόμο.»

Οι διοργανωτές, μεταξύ των οποίων η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, η Αναμέτρηση – Ομάδα Κομμουνιστών/τριών, η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό, το Στέκι Μεταναστών και η Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά ζητούν «να κλείσει η Μόρια και όλα τα στρατόπεδα» καθώς και να «ακυρωθεί η συμφωνία της ντροπής ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας». «Κάτω τα χέρια από το άσυλο - Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.