search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:00
MENU CLOSE

ΕΒΖ: Ποιοι ενδιαφέρονται να μισθώσουν τα εργοστάσια της πάλαι ποτέ κραταιάς κρατικής βιομηχανίας

04.10.2019 05:51
Κρίσιμη μέρα για την ΕΒΖ: Η Τράπεζα Πειραιώς ανάβει το πράσινο φως για την εκμίσθωση παραγωγικών μονάδων - Media

 

Δύο κοινοπρακτικά σχήματα και συγκεκριμένα η «Royal Sugar» με την Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (σ.σ. πρώην Συνεταιριστικές Σερρών και Πιερίας) και η «Hellenic Farmers Company» σε συνεργασία με τον Λούκας Φέκερ, φέρονται, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη μίσθωση παραγωγικών εγκαταστάσεων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σε μια ύστατη προσπάθεια να απορροφηθεί-διασωθεί η φετινή παραγωγή 16.000 στρεμμάτων ζαχαροτεύτλων, καθώς η εταιρεία έχει διακόψει τη λειτουργία της.

Ωστόσο, σύμφωνα με το euro2day.gr, το ενδιαφέρον αυτό, που έχει εκφραστεί σε προφορικό επίπεδο, μένει πλέον να επιβεβαιωθεί και επισήμως το αργότερο έως την ερχόμενη Τετάρτη 9 Οκτωβρίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκμίσθωση των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και τις Σέρρες.

Η σχετική πρόσκληση της ΕΒΖ για τη μίσθωση της εγκαταστάσεων βγήκε χθες στον «αέρα» και όπως εξηγούν γνώστες της υπόθεσης, το σύντομο περιθώριο των 7 ημερών που δόθηκε, σχετίζεται με το γεγονός ότι έχουν γίνει οι επαφές με τους ενδιαφερόμενους. Οπότε, αναφέρουν, αν πράγματι ενδιαφέρονται, ο χρόνος είναι αρκετός για να υποβάλλουν προσφορά.

Βαριά συντήρηση

Πέραν όμως της γνώσης που έχουν οι ενδιαφερόμενοι, οι διαδικασίες εκ των πραγμάτων αποκτούν τη μορφή του επείγοντος, καθώς πλησιάζει ο χρόνος συγκομιδής των τεύτλων, ενώ παράλληλα θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη συντήρηση των εγκαταστάσεων. Μάλιστα για το εργοστάσιο στο Πλατύ Ημαθίας που είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτό των Σερρών, το ελάχιστο κόστος για την απαραίτητη συντήρηση, εκτιμάται στις 800.000 ευρώ.

Το κόστος της συντήρησης, αλλά και η ανεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, είναι κρίσιμες παράμετροι που προβληματίζουν κυβέρνηση, Τράπεζα Πειραιώς και διοίκηση της ΕΒΖ, για το αν τελικά θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη μίσθωση των εγκαταστάσεων σε Σέρρες και Πλατύ.

Σε δεύτερη μοίρα, έρχεται το τίμημα που θα προταθεί για τη μίσθωση, καθώς το πρωτεύον είναι να μην χαθεί η φετινή παραγωγή των ζαχαρότευτλων, καθώς εκ των πραγμάτων οι καλλιεργητές θα ζητήσουν να αποζημιωθούν. Πάντως σε μια τέτοια περίπτωση, κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι δεν θα φέρει την ευθύνη η σημερινή κυβέρνηση, ούτε η διοίκηση της εταιρείας, καθώς οι αγρότες προχώρησαν στην καλλιέργεια των τεύτλων από την περασμένη άνοιξη, γνωρίζοντας ότι η ΕΒΖ δεν θα υπέγραφε σύμβαση απορρόφησης της παραγωγής.

Βάσει της πρόσκλησης της ΕΒΖ η εκμίσθωση αφορά τα εργοστάσια και τις λοιπές εγκαταστάσεις της στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες αποκλειστικά σε μισθωτές που θα τα χρησιμοποιήσουν για τους σκοπούς της παραγωγής, τυποποίησης και αποθήκευσης ζάχαρης, αρχής γενομένης από την καμπάνια του έτους 2019.

Η εκμίσθωση θα αφορά σε μέγιστη χρονική διάρκεια 28 μηνών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο ενδιαφερόμενος δεν υποχρεούται να μισθώσει και τα δύο εργοστάσια.

Η τελική επιλογή, σύμφωνα με την πρόσκληση, θα γίνει κατά την ελεύθερη κρίση της ΕΒΖ, συνυπολογιζόμενου του ύψους του προσφερόμενου μισθώματος, αφού λάβει υπόψη της την τοποθέτηση της Τράπεζας Πειραιώς.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 23:59