search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 02:31
MENU CLOSE

Ο Ελεύθερος Τύπος του Κίτσου Τεγόπουλου! (Photos)

04.10.2019 08:02
Ο Ελεύθερος Τύπος του Κίτσου Τεγόπουλου! (Photos) - Media

 

Κίτσος Τεγόπουλος σημαίνει Ελευθεροτυπία. Το κακό είναι ότι και Ελευθεροτυπία σημαίνει Κίτσος Τεγόπουλος. Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα με τον θάνατό του, όταν οι κληρονόμοι του δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν στη ζωή το δημιούργημά του.

Ελάχιστοι, ίσως, ξέρουν, κι ακόμα λιγότεροι θυμούνται, ότι ο εκδότης της Ελευθεροτυπίας δεν ξεκίνησε το 1975 από την εφημερίδα αυτή, αλλά χρόνια νωρίτερα από τον Ελεύθερο Τύπο!

Ναι σωστά διαβάσατε, Όπως αναφέρει στο site του ο Pasatempos Ελεύθερος Τύπος είναι η εφημερίδα που δημιούργησε ένα ιερό τέρας της δημοσιογραφίας, ο Ανδρέας Καβαφάκης. Πρωτοκυκλοφόρησε το 1916,υποστήριξε τον Βενιζέλο, ο Καβαφάκης υπέστη διώξεις από τους βασιλικούς, στις 21 Φεβρουαρίου 1922 δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του, στην οδό Τροίας στην Κυψέλη και η εφημερίδα συνέχισε να εκδίδεται από τον γιό του Χρήστο μέχρι τον Μάιο του 1927.

Ο Χρήστος Καβαφάκης έγραψε τη δική του ιστορία όχι μόνο στη δημοσιογραφία, αλλά και στους εθνικούς αγώνες. Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, υπήρξε αρχισυντάκτης του Ριζοσπαστη την περίοδο 1946-49 και πήγε εξορία για τις ιδέες του.

Αργότερα εργάστηκε στα ΝΕΑ, έμεινε στην ιστορία για τις καμπάνιες του για την αποικιοκρατία και τον αγγλοαμερικάνικο ιμπεριαλισμό και το 1963 συμπράτει με τον Χρήστο Τεγόπουλο για την έκδοση του Ελεύθερου Τύπου.

ο πρώτο φύλλο κυκλοφορεί στις 7 Οκτωβρίου 1963. Προσπαθεί να… αντιγράψει την Μεσημβρινή της Ελένης Βλάχου την πιό μοντέρνα και καθαρή εφημερίδα της εποχής. Στηρίζει την κεντροαριστερά, αλλά οι συγκυρίες δεν βοηθούν τη νέα εφημερίδα. Ενα μήνα πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου οι αναγνώστες έχουν επιλέξει την εφημερίδα που θα εμπιστευτούν. Στην ίδια πολιτική πλευρά βρισκονται εκδοτικοί κολοσσοί. Η Αθηναϊκή του Παπαγεωργίου, ΤΑ ΝΕΑ του Λαμπράκη, το Εθνος. Οι κυκλοφορίες είναι χαμηλές από το ξεκίνημα.

*14.231 φύλλα τον Οκτώβριο του ’63 με το ισχνό 3,85% μερίδιο αγοράς

*14.273 φύλλα τον Νοέμβριο με μερίδιο 3,44%, και

*11.781 φύλλα τον Δεκέμβριο με μερίδιο 3,12%

Στις 11 Ιανουαρίου 1964 η εφημερίδα διακόπτει την κυκλοφορία της, ενώ είχε προαναγγείλει τα θέματα του επόμενου φύλλου! Λέγεται ότι ρόλο σε αυτό έπαιξε και η διαφωνία του διευθυντή (Καβαφάκη) με τον εκδότη (Τεγόπουλο). Ισως εκεί βρίσκεται και η εξήγηση του γιατί δεν έγιναν προσπάθειες ανάκαμψης μετά τις πρώτες άσχημες κυκλοφορίες.

Ο… επόμενος Ελεύθερος Τύπος είναι αυτός που έφθασε στις μέρες μας. Τον ιδρυσαν – και τον αγάπησαν σαν το παιδί που δεν είχαν ποτέ – ο Αρης και η Λίλιαν Βουδούρη. Και όταν έφυγαν από τη ζωή – μεσα σε διάστημα ενός έτους και οι δύο – πέρασε στην ιδιοκτησία του Ιδρύματος Τύπου για να καταλήξει αργότερα στα χέρια της Γιαννας Αγγελοπούλου και σήμερα του Αλέξη Σκαναβή. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:48