28/10/2020 13:53:44

Σύντομες στάσεις Πομπέο πριν την Αθήνα σε Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία

Πομπέο: Είναι νωρίς για να κριθεί η επιτυχία της συμφωνίας με την Τουρκία - Media

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο πραγματοποιεί σήμερα σύντομες επισκέψεις στο Μαυροβούνιο και την Βόρεια Μακεδονία για να συζητήσει τον ρόλο των δύο χωρών στην Ατλαντική Συμμαχία.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών έφθασε στην Ποντγκόριτσα, πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου, προερχόμενος από την Ρώμη. Είναι ο πλέον υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Μαυροβούνιο από την ανεξαρτησία του το 2006. Ο Μάικ Πομπέο θα κάνει στην συνέχεια σύντομο σταθμό στην Βόρεια Μακεδονία, καθ΄οδόν προς την Αθήνα. Είναι επίσης ο πλέον υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται την Βόρεια Μακεδονία από το 2000.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Μάικ Πομπέο θα συζητήσει θέματα ασφαλείας, δεδομένου ότι το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 2017, ενώ η Βόρεια Μακεδονία αναμένεται να ενταχθεί στην Ατλαντική Συμμαχία προς το τέλος του έτους, όταν επικυρωθεί η πράξη ένταξής της.

«Στο επίκεντρο εδώ είναι οι νατοϊκοί σύμμαχοι υπ΄αριθμόν 29 και 30», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώνοντας την περασμένη εβδομάδα τους δημοσιογράφους για το επικείμενο ταξίδι του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών.

«Υπογραμμίζει την σημασία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, της πολιτικής ανοικτών θυρών», πρόσθεσε ο αξιωματούχος, επιμένοντας στην στρατηγική σημασία των παραλίων του Μαυροβουνίου στην Αδριατική.

«Και φυσικά, και στις δύο χώρες, πιστεύω, θα μιλήσουμε για τις ρωσικές προσπάθειες για την διασπορά της διχόνοιας εκεί», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας τους ισχυρισμούς για ρωσική ανάμειξη στην απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο το 2016, καθώς και στην προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας για την επίλυση των διαφορών της με τη Ελλάδα.

Δύο ρώσοι πράκτορες των υπηρεσιών Πληροφοριών και δύο πολιτικοί της αντιπολίτευσης περιλαμβάνονται στους 13 ανθρώπους που καταδικάσθηκαν για την συμμετοχή τους σε συνωμοσία που εκδηλώθηκε την ημέρα των εκλογών το 2016 για την ανατροπή της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, την δολοφονία του πρωθυπουργού και την ανάληψη της εξουσίας από φιλορωσικές πολιτικές δυνάμεις.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες για τον ρόλο της ως παράλογες και όλοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν επίσης τις κατηγορίες.

Στην απόφαση του δικαστηρίου αναφέρεται ότι ένας από τους σκοπούς της απόπειρας πραξικοπήματος ήταν να αποτραπεί η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.