search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:40
MENU CLOSE

ΣΥΡΙΖΑ: Να αντιδράσει η κυβέρνηση στην επιβολή δασμών από ΗΠΑ σε ελληνικά προϊόντα

04.10.2019 13:36
Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Απάτη η εξαγγελία Μητσοτάκη για μείωση ΕΝΦΙΑ και εισφορών - Media

 

«Αντί να επιχαίρει και να αυτοθαυμάζεται η ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν επιβλήθηκαν επιπλέον δασμοί σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ και εξαιρέθηκαν το ελαιόλαδο (όπως και το ιταλικό) και οι βρώσιμες ελιές, θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα γιατί στον κατάλογο των προϊόντων για τα οποία θα ισχύσουν επιπρόσθετοι δασμοί 25% βρίσκονται βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Τα ελληνικά τυριά (όπως η ΦΕΤΑ) και τα υποκατάστατά τους, οι κομπόστες ροδάκινων, το γιαούρτι, το βούτυρο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό».

Στη δήλωση αυτή προχώρησε ο Σταύρος Αραχωβίτης, τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την επιβολή δασμών σε Ελληνικά Προϊόντα από τις ΗΠΑ.

«Γίνεται αντιληπτό ότι η ζημιά που πρόκειται να προκληθεί στην Εθνική Οικονομία, την παραγωγή και τους αγρότες και κτηνοτρόφους, από την επιβολή επιπλέον δασμών σε αυτά τα προϊόντα εθνικής σημασίας και εκτιμώμενης εξαγωγικής αξίας περί τα 58 εκατομμύρια δολάρια, είναι τεραστίων διαστάσεων. Μια τέτοια εξέλιξη αυτήν την στιγμή θα έχει δραματικά αποτελέσματα τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην παραγωγή ροδάκινου που περνάνε μια δύσκολη οικονομική φάση.

Στην απειλή επιβολής των σχετικών δασμών από τις ΗΠΑ προς την ΕΕ τον Απρίλιο του 2019 η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν άμεσα αντιδράσει με ευρύτατη σύσκεψη, που εκτός της Πολιτικής ηγεσίας συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και εκπρόσωποι φορέων σχεδόν όλων των μεταποιητικών κλάδων. Στόχος ήταν ο καθορισμός κοινής γραμμής πλεύσης της ελληνικής πλευράς προς την ευρωπαϊκή πλευρά για το θέμα και οι ενέργειες και η πίεση που θα ασκήσει η χώρα ώστε να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή θέση απέναντι στην αμερικανική πλευρά.

Καλούμε την σημερινή Κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα απέναντι στην επιβολή επιπλέον δασμών. Να θέσει το ζήτημα στα Ευρωπαϊκά Όργανα και να ζητήσει κοινή γραμμή αντιμετώπισης, καθιστώντας σαφές ότι σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο των εταιρειών τα θύματα δεν μπορεί να είναι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αγρότες και οι επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους, αναδεικνύοντας σε όλα τα επίπεδα και σε υψηλούς τόνους το θέμα της εξαίρεσης των προϊόντων μας απέναντι στην αμερικανική πλευρά».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:40