search
ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:03
MENU CLOSE

Άκαρπες οι συζητήσεις Eurobank-Pimco για την πώληση πακέτου NPEs

04.10.2019 14:00
Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για τη ρύθμιση δανείων με διαμεσολάβηση - Media

Ραγδαίες είναι, όπως όλα δείχνουν, οι εξελίξεις στο μέτωπο του mega deal που επιχειρεί να κλείσει η Eurobank για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της στην Ελλάδα, καθώς η δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε η Pimco, εντός της περιόδου αποκλειστικών διαπραγματεύσεων, κρίνεται μη ικανοποιητική.

Όπως είναι γνωστό, η Eurobank εισήλθε σε περίοδο αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με την Pimco στα τέλη Ιουνίου, με αντικείμενο την πώληση του 80% της θυγατρικής της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από πιστώσεις, FPS, καθώς και του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης διαβάθμισης (mezzanine note) της τιτλοποίησης καταγγελμένων ενυπόθηκων δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 7,4 δισ. ευρώ (project Cairo).

Σύμφωνα με το Euro2day.gr η απόφαση στηρίχθηκε, αφενός, στην αξιολόγηση των μη δεσμευτικών προσφορών που είχαν ληφθεί για τα δύο προαναφερόμενα projects, αφετέρου, στη «θερμή» διάθεση της Pimco, όπως μεταφέρθηκε σε υψηλότατο επίπεδο, να κλείσει γρήγορα μια συμφωνία. Ενδεικτικό της ζέσης του αμερικανικού επενδυτικού οίκου που ελέγχεται από την Allianz ήταν ότι συμφώνησε να αγοράσει το 95% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης τιτλοποίησης κόκκινων στεγαστικών δανείων (project Pillar) που έτρεχε εκ παραλλήλου η Eurobank.

Η ενδεικτική προσφορά της Pimco για την αγορά του 80% της Financial Planning Services (FPS) και του 20% των ομολογιών ενδιάμεσης και χαμηλής διαβάθμισης του Cairo ακούγεται ότι κινούνταν στα επίπεδα των 380 εκατ. ευρώ.

Μετά, όμως, τη διενέργεια εξαιρετικά λεπτομερούς και πολύπτυχου due diligence, η Pimco υπέβαλε εντός της περιόδου αποκλειστικότητας δεσμευτική προσφορά που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπολείπεται σημαντικά της ενδεικτικής. Ακολούθησε σκληρή διαπραγμάτευση, με τις δύο πλευρές να παραμένουν αμετακίνητες στις βασικές τους θέσεις, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της απόκλισης ως προς τη δίκαιη αποτίμηση να παραμείνει αγεφύρωτο.

Έτσι, ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, χωρίς να υπογραφεί συμφωνία, η περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται ότι η τράπεζα, στην ανακοίνωσή της με ημερομηνία 27 Ιουνίου, ανέφερε ρητά ότι η περίοδος exclusivity άρχιζε αμέσως και θα έληγε την 30ή Σεπτεμβρίου, «με στόχο τη σύναψη συμφωνιών» για FPS και Cairo.

Πληροφορίες από την πλευρά της τράπεζας σημειώνουν ότι η διαπραγμάτευση με την Pimco συνεχίζεται, χωρίς πλέον την ομπρέλα της αποκλειστικότητας.

Η Eurobank, πάντως, με βάση τους όρους του διαγωνισμού μπορεί πλέον να απευθυνθεί και στους άλλους δύο επενδυτές, των οποίων οι μη δεσμευτικές προσφορές είχαν κριθεί ικανοποιητικές και είχαν περάσει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, πριν αυτός παγώσει, λόγω της περιόδου αποκλειστικότητας που χορηγήθηκε στην Pimco.

Πρόκειται για το σχήμα Fortress – doBank και την κοινοπραξία Bain – Elliott – Cerved, που ενδέχεται να κληθούν -αν αυτό δεν έχει συμβεί ήδη- να διεξάγουν, με διαδικασίες-εξπρές, due diligence και να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές για το 80% της FPS και το 20% των mezzanine ομολογιών της τιτλοποίησης Cairo.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός προέβλεπε τη δυνατότητα να δοθεί exclusivity σε έναν επενδυτή και αν η περίοδος παρέλθει άκαρπη, να ενεργοποιηθεί εκ νέου η διαγωνιστική διαδικασία με τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους. Με την αγορά της FPS, ο επενδυτής θα αναλάβει για 10 χρόνια τη διαχείριση των NPEs που διαθέτει στην Ελλάδα ο όμιλος Eurobank.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΕΤΑΡΤΗ 24.04.2024 10:00