search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:34
MENU CLOSE

«Babylon Berlin»: Το λαμπερό Βερολίνο του Μεσοπολέμου σε μια συναρπαστική αστυνομική σειρά!

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2093
2-10-2019
06.10.2019 03:00
1_koytser_teliko_cover.jpg

Η ελληνική έκδοση του βιβλίου του Φόλκερ Κούτσερ «Το βρεγμένο ψάρι», στο οποίο βασίζεται ο πρώτος κύκλος επεισοδίων του «Babylon Berlin», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποικίλη Στοά

Από την περασμένη Δευτέρα άρχισε να προβάλλεται στην ΕΤ3 ο πρώτος κύκλος μιας σειράς επεισοδίων με τίτλο «Babylon Berlin», που βασίζεται στα συναρπαστικά αστυνομικά μυθιστορήματα του Γερμανού συγγραφέα Φόλκερ Κούτσερ. Το «Babylon Berlin» αρχίζει με την τηλεοπτική δραματοποίηση του βιβλίου «Το Βρεγμένο Ψάρι», που κυκλοφορεί ήδη στα ελληνικά από τις εκδόσεις Ποικίλη Στοά με μεγάλη επιτυχία.

Την τηλεοπτική μεταφορά του μυθιστορήματος υπογράφει ο γνωστός σκηνοθέτης Τομ Τίκβερ, ενώ πρόκειται για την πιο ακριβή μη αγγλόφωνη τηλεοπτική παραγωγή που γυρίστηκε ποτέ. Το κόστος της ξεπέρασε τα 40 εκατομμύρια ευρώ, ωστόσο, το αποτέλεσμα δικαίωσε τις υψηλές προσδοκίες της παραγωγής. Τα σκηνικά, τα κουστούμια και η αναπαράσταση της γερμανικής πρωτεύουσας στα τέλη της δεκαετίας του ’20 μεταφέρουν τον τηλεθεατή στην εστετίστικη παρακμιακή ατμόσφαιρα της εποχής, όταν το Βερολίνο θεωρείτο η Νέα Υόρκη της Ευρώπης. Τη σειρά έκλεισαν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, τόσο το Netflix όσο και το HBO Europe για να την εντάξουν στο πρόγραμμά τους, εντυπωσιασμένοι από το μέγεθος της παραγωγής αλλά και τη μοναδικού ενδιαφέροντος θεματολογία της. Και δεν έπεσαν έξω, καθώς η σειρά σημειώνει πρωτοφανή επιτυχία όπου κι αν προβάλλεται. Τα δικαιώματα της σειράς δόθηκαν σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Η φίρμα Beta Film, δημιουργός της σειράς, δηλώνει πως ήδη έχει πουλήσει το «Babylon Berlin» σε 60 χώρες, μεταξύ των οποίων Ισπανία, Δανία, Φινλανδία και Γαλλία. Το κανάλι Sky προβάλει τη σειρά σε Γερμανία, Ιταλία, Βρετανία.

Η προβολή της στη γερμανική τηλεόραση σημείωσε ρεκόρ τηλεθέασης, καθώς την παρακολούθησαν 15 εκατομμύρια τηλεθεατές. Ήδη, η σειρά που έχει αρχίσει να προβάλλεται αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του ανανεωμένου προγράμματος της ΕΤ3, σημειώνει μεγάλη επιτυχία.

Ο πρωταγωνιστής

Τα πρώτα οχτώ επεισόδια είναι βασισμένα στο πρώτο μυθιστόρημα της σειράς το «Βρεγμένο Ψάρι», που στη βερολινέζικη αστυνομική αργκό σημαίνει ανεξιχνίαστη υπόθεση. Πρωταγωνιστής της σειράς είναι ο νεαρός, φιλόδοξος αστυνόμος Γκέρεον Ρατ, που αναλαμβάνει μια ιδιαίτερα πολύπλοκη υπόθεση, όντας νεοφερμένος στο πολύβουο και κοσμοπολίτικο Βερολίνο. Ο επαρχιώτης αστυνομικός έρχεται αντιμέτωπος με μια μεγαλούπολη που βρίσκεται σε έκσταση, γεμάτη πολιτικές, κοινωνικές και καλλιτεχνικές εντάσεις και ανησυχίες. Με τον καιρό, αρχίζει να εξοικειώνεται με αυτή τη λαμπρή πρωτεύουσα που «δέχεται κάθε νέο κάτοικό της με ανοιχτές αγκάλες και… σφιγμένες γροθιές», όπως λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος σε έναν συνάδελφό του.

Στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Αλεξάντερπλατς, ο Ρατ εντάσσεται στην Επιθεώρηση Α’, υπό τας διαταγάς του στρατηγού Γκένατ, ενός θρύλου της εγκληματολογίας, τον οποίο αποκαλούσαν «Βούδα» – λόγω της αταραξίας και του όγκου του. Ο Γκέρεον Ρατ θα παρασυρθεί από τον στρόβιλο της μεγαλούπολης και θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας συναρπαστικής περιπέτειας, που θα του προσφέρει αφειδώς η σκοτεινή πλευρά του ολόφωτου Βερολίνου, σε μια χρονική περίοδο που το μέλλον του είναι απελπιστικά απρόβλεπτο!

Η υπόθεση

Ένας αταυτοποίητος νεκρός, που φέρει τα ίχνη απάνθρωπων βασανισμών, παραμένει αίνιγμα για την Επιθεώρηση Α’ του Εγκληματολογικού της Αστυνομίας. Ο Ρατ ανακαλύπτει τη σχέση του με μιαν ομάδα εξόριστων Ρώσων αντιφρονούντων, που ετοιμάζουν πραξικόπημα εναντίον του Στάλιν εισάγοντας λαθραία μεγάλη ποσότητα χρυσού για την αγορά όπλων. Αλλά πολλοί εποφθαλμιούν τον ρωσικό χρυσό και τα όπλα… Ο Ρατ εισέρχεται σε κύκλους παραστρατιωτικών και μπλέκει με το οργανωμένο έγκλημα. Ερωτεύεται την Τσάρλυ, στενογράφο του Εγκληματολογικού, και χρησιμοποιεί τις εσωτερικές της πληροφορίες στις έρευνές του. Η όλο και μεγαλύτερη εμπλοκή του στην υπόθεση καθιστά κάποια στιγμή και τον ίδιο ύποπτο. Ο νεαρός αστυνόμος βρίσκεται στη δίνη πολιτικών δολοπλοκιών του Μεσοπολέμου, με τις κομμουνιστικές κινητοποιήσεις και τη ραγδαία άνοδο του Ναζισμού, με φόντο το παρδαλό πάνθεον του βερολινέζικου υποκόσμου – στην αρχή του τέλους της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Ο αντίκτυπος της σειράς

«Η σειρά είναι επική και η ιστορία σύνθετη», επισήμανε η βερολινέζικη εφημερίδα «Der Tagesspiegel» ενώ το εβδομαδιαίο «Der Spiegel» έκανε λόγο για «αριστούργημα», προβλέποντας ότι το «Babylon Berlin» θα σημειώσει τεράστια επιτυχία στο εξωτερικό. Οι συζητήσεις που άνοιξε, τόσο το βιβλίο όσο και η τηλεοπτική του μεταφορά, είναι πολλές, και δεν είναι λίγοι αυτοί που εντοπίζουν ομοιότητες της εποχής της Βαϊμάρης με σημαντικά πολιτικά γεγονότα της εποχής μας, όπως, για παράδειγμα, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, η ψήφος υπέρ του Brexit και η είσοδος του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία στη Μπούντεσταγκ. «Ο αντίλαλος του “λαϊκισμού” της δεκαετίας του 1930 με όλα όσα συμβαίνουν σήμερα, σίγουρα μπορούν να παραλληλιστούν», υποστηρίζει ο Πολ Κουκ, καθηγητής Παγκόσμιου Κινηματογράφου στο πανεπιστήμιο του Λιντς. «Είναι σωστό να ειπωθεί πως οι ιστορικές σειρές αυτού του είδους τείνουν πάντα να χρησιμοποιούν το παρελθόν ως κρυπτογράφημα του παρόντος», εξήγησε. Ο Χάικο Φούνκε, ωστόσο, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, εμφανίζεται επιφυλακτικός όσον αφορά στα κοινά στοιχεία μεταξύ των δύο εποχών. «Οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά επρόκειτο για μια απόλυτα διαφορετική κατάσταση», υποστήριξε. Ταυτόχρονα, όμως, συμφωνεί πως το «Babylon Berlin» σχετίζεται τρόπον τινά με το σήμερα, καθώς «θα μπορούσε να επισημάνει τους κινδύνους και τις καταστροφικές δυνάμεις που ενυπάρχουν στην πολιτική και την κοινωνία»…

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 20:34