search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:42
MENU CLOSE

Ο Υπουργός

27.04.2012 10:24
Ο Υπουργός - Media

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Η δίψα για την εξουσία βάζει σε μεγάλη δοκιμασία ακόμη και τους αγνότερους πολιτικούς ιδεαλιστές. Έξυπνη, καυστική, αλλά και με σασπένς κοινωνικοπολιτική ταινία.

 

Του Δημήτρη Κανέλλη

Βαθμολογία ***

Η δίψα για την εξουσία βάζει σε μεγάλη δοκιμασία ακόμη και τους αγνότερους πολιτικούς ιδεαλιστές. Έξυπνη, καυστική, αλλά και με σασπένς κοινωνικοπολιτική ταινία.

Σκηνοθεσία: Πιερ Σελέρ.

Πρωταγωνιστούν: Ολιβιέ Γκουρμέ, Μισέλ Μπλαν, Ζαμπού Μπρετμάν.

Ο υπουργός Μεταφορών Μπερτράν Σεν – Ζαν ξυπνά εν τω μέσω της νυχτός από τον επικεφαλής του γραφείου του. Ένα λεωφορείο έχει πέσει σε μια χαράδρα και ο υπουργός αναγκάζεται να πάει στον τόπο του ατυχήματος. Έτσι αρχίζει ένα απρόβλεπτο οδοιπορικό σε έναν κόσμο «ξένο», πολύπλοκο, και φανερά εχθρικό. Η ταινία τιμήθηκε με το βραβείο της Διεθνούς Επιτροπής στο τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών, ενώ έχει αποσπάσει κι άλλα βραβεία σε διάφορα φεστιβάλ. Ο σκηνοθέτης Πιερ Σελέρ καταγράφει με αξιοζήλευτη αφηγηματική επιδεξιότητα τους μηχανισμούς άσκησης της εξουσίας, με φανερή διάθεση να ασκήσει κριτική στους τρόπους και στις μεθόδους που εφευρίσκουν οι πολιτικοί για να περάσουν κάθε είδους νομοσχέδια, πλασάροντάς τα ως τις μοναδικές λύσεις σωτηρίας. Στη συγκεκριμένη ταινία οι πολιτικοί προσπαθούν να ιδιωτικοποιήσουν μια σειρά μεγάλων οργανισμών και, για να το καταφέρουν, ασκούν τις δημαγωγικές τους ικανότητες στο έπακρο, φροντίζοντας παράλληλα να αποποιηθούν τις ευθύνες τους φορτώνοντάς τες στους πολιτικούς τους αντιπάλους. Έξυπνη όσο και εύστοχα στημένη κοινωνικοπολιτική ταινία, που δεν χαρίζεται σε κανέναν και βγάζει στην επιφάνεια όλο το μέγεθος της διαφθοράς και της υποκρισίας που διαβρώνουν την πυραμίδα της εξουσίας. Το μελετημένο και στις έσχατες λεπτομέρειές του σενάριο, οι βιτριολικές ατάκες, το σαρδόνιο χιούμορ αλλά και η στερεότητα των χαρακτήρων, συνθέτουν μια άκρως αποτελεσματική ως προς την ιδεολογική της προσέγγιση ταινία, η οποία, εκτός των άλλων, σφραγίζεται και από τις έξοχες ερμηνείες των πρώτων αλλά και των δεύτερων ρόλων. Και κάτι τελευταίο. Κατηγορούν το γαλλικό σινεμά για την «αφόρητη» φιλολογία του. Είναι λοιπόν μοναδική ευκαιρία να δείτε την ταινία, που, αν και βασίζεται στο σενάριο και στους διαλόγους, δεν κουράζει ούτε δευτερόλεπτο.

 

 

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:40