search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:20
MENU CLOSE

Γιώργος Λιάγκας: Αυτοί δεν είναι οι ρατσιστές – Ο άλλος είναι

05.10.2019 10:17
Γιώργος Λιάγκας: Αυτοί δεν είναι οι ρατσιστές - Ο άλλος είναι - Media

 

Στην ιστοσελίδα znews.gr με την οποία συνεργάζεται απάντησε ο Γιώργος Λιάγκας για τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για το plus-size μοντέλο του GNTM. 

Στο κείμενο με τίτλο: «Ποιος κάνει bullying τελικά;» ο παρουσιαστής της εκπομπής του ΣΚΑΙ αναφέρεται στον «διαδικτυακό “λιθοβολισμό” που δέχτηκε» για όσα ανέφερε για την Κατερίνα Πεφτίτση. 

Ολόκληρο το κείμενο: 

Άσε, κυρία μου, τι έπαθα κι αυτή την βδομάδα. Από πού να το πιάσω και πού να τ’ αφήσω ο άνθρωπος.

Μπαίνω που λες σε κάποια σάιτ να χαζέψω και τι να δω; «Γνωστός παρουσιαστής ρατσιστής και φασίστας». «Ώπα, βγάλαμε λαβράκι», λέω. Θα περάσουμε καλά. Μπαίνω που λες με αγωνία να δω τι ακριβώς έγινε. Και βλέπω ένα βιντεάκι, απόσπασμα βέβαια και όχι ολόκληρο της εκπομπής του, που φαίνεται να υποστηρίζει πως οι πιο παχείς άνθρωποι δεν πρέπει να βγαίνουν στην παραλία!!

«Αυτό είναι. Τον πιάσαμε» λέω. Τον παλιοφασίστα. Γελάω, τσαντίζομαι, και στοιχίζομαι και ‘γω με τους εκατοντάδες άλλους «δικτάτορες» του διαδικτύου που θέλουν να βρίσουν, να απαξιώσουν, να προσβάλουν, να εκτονωθούν με κάθε τρόπο, όχι κατ’ ανάγκην γιατί άκουσαν τι είπε, αλλά γιατί το ‘κανε και ο δίπλα  και άρα θα ‘το σωστό. Γράφω και ‘γω, κυρία μου, το μπινελίκι μου. Ξέρεις τώρα εσύ. «Φάλαινα, χοντρέλλα, τόφαλε, φώκια, μαλάκα, γελοίε, να πεθάνεις, να πεινάσεις, να χάσεις τη δουλειά σου, να καταστραφεί η οικογένειά σου» και τέλος πάντων όλα αυτά και ακόμα χειρότερα από αυτά που υποτίθεται ότι  εγώ κατηγορούσα τον άλλον. Καταλαβαίνεις τώρα…  Και κάπως έτσι έρχομαι στα ίσια μου.

Τι με ρωτάς;

Αν είναι bullying όλο αυτό;

Όχι βέβαια!!! Βullying είναι όταν το κάνει ο άλλος, όχι όταν το κάνεις εσύ!

Αυτός εξάλλου δεν είναι ο κανόνας του διαδικτύου;

Και μέσα στην παραζάλη και τη χαρά μου που τον ξέσκισα τον παλιορατσιστή, λέω από μέσα μου: Αυτός δεν μπορεί, το τρώει όλο το φαγάκι του, δεν είναι και συλφίς, το αντίθετο θα λέγαμε. Και το λέει και δημόσια ο άτιμος συνέχεια. Κάνει πλάκα με τον εαυτό του. Και από την άλλη, πού τον βρίσκεις πού τον χάνεις, όλο σε μια παραλία. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να «απαγορεύει» τους παχουλούς, όταν πρώτος πηγαίνει ο ίδιος;

Και κάπως έτσι, όχι πως όφειλα δηλαδή, αλλά να, για το γαμώτο μπαίνω και βλέπω ολόκληρο το απόσπασμα της εκπομπής.

Σοκ. Άλλο πράγμα, άλλο νόημα. Το ακριβώς αντίθετο είχε πει. Πως εννοείται -και το τόνισε πανάθεμά τον τρεις και τέσσερις φορές, σαν να ξερε τι θα ακολουθήσει- λοιπόν πως ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, ό,τι γουστάρει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, να είναι όπως θέλει και να το απολαμβάνει και να το φωνάζει, να πηγαίνει  όπου θέλει και να είναι περήφανος για το πώς ακριβώς είναι, όπως και να ‘ναι: ψηλός, κοντός, χοντρός, αδύνατος, μαύρος, άσπρος, gay, straight. Εξάλλου και ποιοι είμαστε όλοι εμείς, και τι μας ενδιαφέρει;

Εξάλλου κι αυτόν σε κάτι φωτογραφίες όλο με κάτι φίλους παχουλούς και κάτι άλλους περίεργους τον βλέπω. Αλλά anyway…

Αυτό που είπε λοιπόν, είναι ότι πιστεύει ότι τα ριάλιτι εκμεταλλεύονται περιπτώσεις ανθρώπων, προφανώς για να σημειώσουν τηλεθεάσεις από την αδηφάγα περιέργεια του κοινού.  Και ότι σ’ αυτό το παιχνίδι, που ψάχνουν σούπερ μόντελ, με παγκοσμίως επιβεβλημένες προδιαγραφές, – αν θέλουμε να είμαστε ωμά ειλικρινείς – δεν έχει και μεγάλη τύχη να ξεχωρίσει μέχρι τέλους ένα κορίτσι πιο παχύ από τα άλλα, διότι κακά τα ψέμματα, σε κάποιες δοκιμασίες που είναι επί τούτου σχεδιασμένες με τις προδιαγραφές αυτές,  όχι μόνο δεν θα προστατευτεί, αλλά  μπορεί να εκτεθεί, για λόγους θεάματος που είναι και το ζητούμενο.

Και- ω του θαύματος!- την αμέσως επόμενη ημέρα το συμπαθέστατο και γλυκύτατο αυτό κορίτσι, έκλαιγε με μαύρο δάκρυ όταν δεν κατάφερε να περάσει τη σκληρή δοκιμασία της κάθετης πασαρέλας. Γιατί άραγε;;;

«Ρε τι γίνεται», σκέφτηκα. Δες τον ρατσιστή, κοίτα που πάει να μας τη βγει και από τα αριστερά. Σιγά μην τον αφήσω. Μπαίνω και ‘γω σ’ αυτό ακριβώς το σάιτ που διαβάζεις τώρα, κυρία μου, και διαβάζω καμιά 10ρια άρθρα του συγκεκριμένου. Βρε τον μπαγάσα. Σαν να το ‘ξερε. Όλα μα όλα – και μπείτε να τα διαβάσετε, αναρτημένα είναι- μιλάνε για την ανάγκη αποδοχής της όποιας διαφορετικότητας, όλα καυτηριάζουν συμπεριφορές ανθρώπων που πραγματικά προσβάλλουν, υποβαθμίζουν και γελοιοποιούν το καθετί διαφορετικό.

«Μπλέξαμε», σκέφτηκα. «Να δεις που θα ‘χει κάνει κι άλλα αυτός ο παλιορατσιστής, ο παλιοφασίστας», σκέφθηκα. Παίρνω κάτι φίλους που δουλεύουν στα κανάλια -και μπορείτε να ρωτήσετε και ‘σεις γιατί έχει συνεργαστεί με πολλούς και πολλές- να μάθω για το ποιόν αυτού του «τέρατος».

Κι τι μαθαίνω, κυρία μου; Έχει αρνηθεί, λέει, να παρουσιάσει ένα δυο ριάλιτι με δοκιμασίες που ευτελίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια διότι δεν συμφωνούσε με το κόνσεπτ. Έχει  αρνηθεί να παρουσιάσει σόου με ανήλικα παιδάκια γιατί έχει τεράστια ευαισθησία στο να εκτίθενται στην τηλεόραση άνθρωποι που λόγω της τρυφερής τους ηλικίας και του ψυχισμού τους δεν μπορούν να χειριστούν την δημοσιότητα. Αρνείται δε πάντα στις εκπομπές του να προβάλλει ανθρώπους που λόγω κάποιας ιδιαιτερότητας μπορεί να εκτεθούν.

Και τότε μπαίνω για να ολοκληρώσω την εικόνα και πάλι στα δικά του σόσιαλ.  100άδες μηνύματα. Μοιρασμένα. Τα μισά από ανθρώπους παχουλούς, σαν κι αυτόν ας πούμε ένα πράγμα, που του λένε πως δε θα πηγαίναν πότε σε ένα τέτοιο παιχνίδι γιατί θα θελαν και για λόγους υγείας αλλά και για λόγους εμφάνισης να ήταν πιο αδύνατοι. Και ειλικρινά δεν καταλαβαίνουν πού είναι το πρόβλημα όταν κάποιος λέει τα πράγματα όπως ακριβώς είναι. Γιατί μη μου πεις, κυρία μου, πως οι περισσότεροι αν μας δινόταν η επιλογή εύκολα να γίνουμε η Ζιζέλ ή να ήμασταν καμιά 150ρια κιλά, θα διαλέγαμε το δεύτερο!

Τα άλλα μισά μηνύματα, μαζί και το δικό μου, μες την… ευγένεια. Βρισιές, χυδαιότητες  απειλές, καραγκιοζιλίκια. Αηδία. Εμετός. Και μέσα σε όλα η ευχή, τα παιδιά του να γίνουνε χοντρά!!! Πράγμα που σημαίνει ότι γι’ αυτούς που το ‘γραψαν και τον κατηγορούν, γι’ αυτούς ακριβώς είναι κάτι κακό!!! Για αυτόν πάλι, και σας διαβεβαιώνω προσωπικά, δεν είναι!

Αλλά είπαμε. Αυτοί δεν είναι οι ρατσιστές. Ο άλλος είναι.

Αυτοί είμαστε, κυρία μου. Και αυτός είναι ο λαός μας. Πιστολιές τον αέρα, χωρίς καν να ξέρουμε ποιον και γιατί πυροβολούμε. Έτσι, γιατί το θέλει η μόδα. Έτσι γιατί το θέλει η νέα τάξη ιεροεξεταστών του διαδικτύου. Αυτοί, οι αλάνθαστοι, οι έτοιμοι να σε ρίξουν στη δημόσια πυρά, χωρίς καν να γνωρίζουν ποιο είναι το αδίκημα.

Τελικά μήπως δεν είναι φασίστας και ρατσιστής ο… γνωστός παρουσιαστής; Και μήπως το περισσότερο μπούλιγκ απ όλους το έχει υποστεί  και το υφίσταται αυτός; Και μήπως, λέω μήπως, του οφείλουμε και μια συγγνώμη;

Άσε μας, κυρία μου, τώρα. Σιγά μη ζητήσω και συγγνώμη από το παχύδερμο, τον αναίσθητο, το ζώο, που δεν καταλαβαίνει τίποτα και δεν έχει και κανέναν δικό του να στεναχωρηθεί γι’ αυτά που του γράφουν. Εξάλλου οι φασίστες και οι ρατσιστές δεν έχουν αισθήματα.

Τι είπες;

Δεν είναι ρατσιστής;

Και τι σημασία έχει; Το πόρισμα έχει βγει. Και πού να τρέχεις να τ’ αλλάξεις τώρα…

Αρχίζει το ριάλιτι στην τηλεόραση . Και μαζί μ’ αυτό και η δημόσια αποβλάκωση…

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 01:15