search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:41
MENU CLOSE

Θάνατος 52χρονης στην Ολυμπία: Από το 2017 τα έκτακτα περιστατικά μεταφέρονται στα Γιάννενα!

06.10.2019 17:49
ekav_0.jpg

 

Τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στον χώρο της Δημόσιας Υγείας έφερε στην επιφάνεια, με τον πιο δραματικό τρόπο, ο θάνατος της 52χρονης πανεπιστημιακού η οποία υπέστη καρδιακό στην Ηλεία.

Λόγω έλλειψης προσωπικού, από το 2017 η καρδιοχειρουργική κλινική στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ρίου στέλνει τα βαριά περιστατικά από ολόκληρη τη δυτική Ελλάδα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων! Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στην Κρήτη: Από το μακρινό 2010 τα επείγοντα περιστατικά στέλνονται με αεροδιακομιδή στην Αθήνα!

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αχαΐας ανέφερε ότι εδώ και δύο χρόνια το καρδιοχειρουργικό τμήμα της θωρακοχειρουργικής κλινικής είναι κλειστό λόγω έλλειψης γιατρών. Μάλιστα, έγινε προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα με πρόσληψη συμβασιούχου καρδιοχειρουργού.

Όπως επισήμανε μάλιστα, κανένα από τα νοσοκομεία της Αχαΐας δεν έχει καρδιοχειρουργό, με συνέπεια η διακομιδή των καρδιοχειρουργικών περιστατικών όχι μόνο από την Αχαΐα, αλλά από όλη τη Δυτική Ελλάδα (αφού κυρίως στο Πανεπιστημιακό του Ρίου διακομίζονται αρχικά όλα τα σοβαρά περιστατικά από τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου) να αποτελεί μονόδρομο να παραπέμπονται είτε στο Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων είτε στα νοσοκομεία της Αθήνας.

Ειδικότερα, ο κ. Τσόχατζης είπε στον ΘΕΜΑ 104,6:

«Η θωρακοχειρουργική δουλεύει ανελλιπώς. Το τμήμα της καρδιοχειρουργικής δεν δουλεύει από το 2017 λόγω έλλειψης καρδιοχειρουργών. Εχει γίνει η προσπάθεια να καλυφθεί το τμήμα με επικουρικούς γιατρούς το 2018, με συμβασιούχους γιατρούς δηλαδή, όπου πολύ δύσκολα κάποιος συνάδελφος με σύμβαση θα έρθει να καλύψει μια τέτοια θέση ευθύνης για όλη την περιοχή. Και δυστυχώς είμαστε σε μια θέση αυτή τη στιγμή όλα τα περιστατικά τα καρδιοχειρουργικά που χρειάζονται πολλές φορές και άμεσα αντιμετώπιση στο χειρουργείο να χρειάζεται να διακομίζονται είτε στα Γιάννενα είτε στην Αθήνα».

«Ο νομός Αχαΐας έχει τρία νοσοκομεία. Θωρακοχειρουργική κλινική υπάρχει μόνο στο πανεπιστημιακό του Ρίου και καρδιοχειρουργική πουθενά. Είναι ένα σύνθετο πρόβλήμα. Υπάρχει κατεύθυνση διορισμού ενός καρδιοχειρουργού που είναι σε διαδικασία κρίσεων. Αλλά δεν είναι μόνο ο ένας γιατρός που θα λύσει το πρόβλημα. Πρέπει να είναι συνολική η αντιμετώπιση, μιλάμε για καρδιοχειρουργική μονάδα. Δεν μπορεί ένας γιατρός μόνο να καλύψει το κενό. Μιλάμε για όλη τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου. Και το πρόβλημα είναι για τους ασθενείς σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, που δεν είναι καλυμμένοι. Εδώ και τρία χρόνια πιέζουμε χωρίς αποτέλεσμα».

Μετά το τραγικό περιστατικό πηγές του υπουργείο Υγείας ανέφεραν ότι εκπονείται κεντρικός σχεδιασμός για την κάλυψη των κενών σε όλη τη χώρα, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ (εντατικές), στα ΤΕΠ (Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και στις ειδικότητες που παρατηρούνται οι μεγάλες ελλείψεις.

Στόχος, οι 2.500 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, να διοχετευθούν εκεί που υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου του Πύργου, η καθηγήτρια βρισκόταν στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, όπου συμμετείχε σε διεθνές συνέδριο Φιλοσοφίας. Το μεσημέρι του Σαββάτου και ενώ περπατούσε στην Αρχαία Ολυμπία έχασε τις αισθήσεις της. Πολίτες που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή κοντά της, έσπευσαν να την βοηθήσουν, όπως επίσης και γιατρός του Κέντρου Υγείας.

Στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του Πύργου, όπου εκεί, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο διοικητής του νοσοκομείου, οι γιατροί διέγνωσαν στην 52χρονη σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα και αμέσως έκριναν ότι ήταν απαραίτητο να μεταφερθεί σε νοσοκομείο που διαθέτει καρδιοχειρουργική μονάδα. Επειδή λοιπόν, προσθέτει ο Κώστας Διαμαντόπουλος, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας δεν διαθέτει καρδιοχειρουργική μονάδα, αποφασίστηκε να μεταφερθεί η 52χρονη στο νοσοκομείο των Ιωαννίνων. Σύμφωνα πάντα με το διοικητή, τέτοιου είδους περιστατικά χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση και ο χρόνος είναι πάντα ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας.

Από την πλευρά του ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιστατικό είπε ότι χθες το νοσοκομείο ενημερώθηκε ότι μεταφέρεται στην καρδιοχειρουργική κλινική επείγον περιστατικό. Μάλιστα, η καρδιοχειρουργική προετοιμάστηκε για να μη χαθεί χρόνος. Όμως, η άτυχη γυναίκα έχασε τη μάχη λίγο πριν την Άρτα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Άρτας, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:39