search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:58
MENU CLOSE

«Να δοθεί άμεσα ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες – Αποτελεί υποχρέωση από τον ΟΗΕ»

07.10.2019 14:21
«Να δοθεί άμεσα ΑΜΚΑ στους πρόσφυγες - Αποτελεί υποχρέωση από τον ΟΗΕ» - Media

 

Την άμεση επίλυση του ζητήματος της έκδοσης ΑΜΚΑ για τους πρόσφυγες και τους αιτούντες άσυλο ζητάει με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ) και σημειώνει ότι «η έκδοση ΑΜΚΑ και η πρόσβαση στην υγεία διασφαλίζει τη δημόσια υγεία, είναι θεμελιώδες δικαίωμα και αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας».

Όπως σημειώνει, με τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για τη διαδικασία απόδοσης ΑΜΚΑ αποκλείονται από την πρόσβαση στην υγεία παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα από γονείς, πολίτες τρίτων χωρών, των οποίων το καθεστώς διαμονής δεν έχει ακόμα ρυθμιστεί. Την ίδια ώρα, με έγγραφο του αρμόδιου υπουργού έχει «παγώσει» η διαδικασία για τους αιτούντες διεθνή προστασία.

Το ΕΣΠ περιγράφει την περίπτωση εξαμελούς οικογένειας προσφύγων από το Ιράκ, της οποίας δύο από τα ανήλικα παιδιά χρήζουν άμεσης φροντίδας. «Η οικογένεια είχε μεταφερθεί στην ενδοχώρα λόγω της υψηλής ευαλωτότητάς της, ωστόσο τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις, λόγω έλλειψης ΑΜΚΑ», σημειώνει η οργάνωση και προσθέτει ότι βάσει εθνικού και ενωσιακού δικαίου «η Πολιτεία οφείλει να μεριμνά για την πρόσβαση των προσφύγων και αιτούντων άσυλο στην υγεία, ενώ ιδίως για τα παιδιά, η απρόσκοπτη πρόσβαση στην υγεία και την κατάλληλη φροντίδα, ανεξαρτήτως καθεστώτος διαμονής, διασφαλίζεται τόσο από την Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού όσο και από τον αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 13:57