search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:58
MENU CLOSE

Τουσκ: Ενωμένη η ΕΕ πίσω από την Κύπρο

07.10.2019 15:50
Τουσκ: Ενωμένη η ΕΕ πίσω από την Κύπρο - Media

 

Σαφές μήνυμα κατά των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έστειλε ο Ντόναλντ Τουσκ.
 
«Οι συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας υπονομεύουν μόνο τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Η ΕΕ στέκεται ενωμένη πίσω από την Κύπρο», έγραψε στο twitter 

 

Την ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση σε επίπεδο ΕΕ, των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) υπογράμμισε νωρίτερα η Λευκωσία.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει ήδη πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της Τουρκίας, και μέρος εκείνων των αποφάσεων είναι η συνεχής παρακολούθηση του θέματος, η εποπτεία τρόπον τινά, προκειμένου να επανέλθει εάν χρειαστεί. Σε αυτό το πλαίσιο είναι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, έχει συνεννοηθεί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, και το θέμα έχει εγγραφεί στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνόδου του Συμβουλίου για να υπάρξει συλλογική τοποθέτηση υπό το φως των νέων προκλήσεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Σημείωσε πως κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε ενημέρωση για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και για την πρόθεση επέμβασης με γεώτρηση σε αδειοδοτημένο θαλασσοτεμάχιο, θα συζητηθεί το θέμα από τους ηγέτες και θα υπάρξει σχετική αναφορά στα συμπεράσματα του Συμβουλίου που θα εκδοθούν με την ολοκλήρωσή του, υπενθυμίζοντας πως θα προηγηθεί συζήτηση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Σε σχέση με τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, στην Ελλάδα για τις τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Προδρόμου επεσήμανε πως είναι σημαντική αυτή η κατηγορηματική τοποθέτηση «λαμβάνοντας υπόψη το εύρος και την επιρροή που μπορεί να έχουν τα διπλωματικά μέσα των ΗΠΑ». 

Σε ό,τι αφορά το θέμα της δρομολογούμενης για τον Νοέμβριο συνάντησης του ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας,  και τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «θα φανεί τις επόμενες ημέρες αν η Τουρκία θα συγκατανεύσει η όχι», υποδεικνύοντας πως κατά την επίσκεψη της ειδικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, στις αρχές Σεπτεμβρίου, η Τουρκία δεν άφησε να προχωρήσει η συνομολόγηση των όρων αναφοράς. 
 
Παράλληλα ο κ. Προδρόμου, απαντώντας σε ερώτηση, δεν απέκλεισε επάνοδο της κ. Λουτ στο νησί.

Σε σχέση με την επικείμενη συζήτηση σε κλειστή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, μετά την προσφυγή της Κύπρου για τις τουρκικές απειλές εποικισμού των Βαρωσίων, ο κ. Προδρόμου επανέλαβε πως η Λευκωσία αναμένει ότι θα γίνει μια δήλωση από τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου, με την οποία θα επαναβεβαιώνονται τα ψηφίσματα για την Αμμόχωστο.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 11:58