search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:50
MENU CLOSE

Μηταράκης για αναδρομικά: Αναμένουμε τις τελικές αποφάσεις του ΣτΕ

07.10.2019 17:10
Μηταράκης: Ένα δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του μόνιμου μηχανισμού στήριξης των συνταξιούχων - Media

 

Την επιβεβαίωση ότι η κυβέρνηση, όπως συμβαίνει σε κάθε ευνομούμενη δημοκρατία, θα τηρήσει στο ακέραιο τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον Alpha Radio 98.9.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Αναμένουμε ακόμα να δούμε τις τελικές καθαρογραμμένες αποφάσεις του ΣτΕ, όπου θα έχουμε μία πιο λεπτομερή απεικόνιση της κατάστασης, προκειμένου να δούμε τι ακριβώς προβλέπεται σχετικά με τα αναδρομικά, ενώ εκκρεμούν ακόμα και κάποιες άλλες αποφάσεις, οι οποίες επηρεάζουν την τελική δρομολόγηση του εν λόγω ζητήματος. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει μία συνολική εικόνα του κόστους των αναδρομικών, αν αυτά προκύπτουν από τις τελικές αποφάσεις, προκειμένου να σχεδιαστεί ο βέλτιστος τρόπος καταβολής τους στους δικαιούχους, χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο το δημοσιονομικό περιβάλλον ή η σταθερότητα του ασφαλιστικού συστήματος, που για όλους τους συνταξιούχους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα».

Ως προς το ζήτημα της μείωσης των εισφορών, που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε πως οι μειώσεις αυτές θα αφορούν αποκλειστικά σε εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, καθώς πάγιος στόχος της κυβέρνησης είναι η βελτίωση της ποιότητας των θέσεων εργασίας που υπάρχουν στην ελληνική οικονομία και η μετατροπή των θέσεων εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης. Προς την κατεύθυνση αυτή, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, «δίνουμε συγκεκριμένα κίνητρα και αντικίνητρα. Κίνητρο αποτελεί η μείωση των εισφορών για τις θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ αντικίνητρο αποτελεί η αύξηση του υπερωριακού κόστους στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, που περιλαμβάνεται στο αναμενόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Αντικίνητρο επιπλέον αποτελεί η εντατικοποίηση των ελέγχων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), καθώς και του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης της υποδηλωμένης εργασίας, που αυτήν τη στιγμή αποτελεί μία πληγή για την ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο αυτό, ήταν ξεκάθαρος: ‘Θα στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα, θα στηρίξουμε τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής νομοθεσίας, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να προσελκύσουμε επενδύσεις, αλλά από εκεί και πέρα θα είμαστε απολύτως αυστηροί απέναντι σε όσους δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Εμείς ως κυβέρνηση θέλουμε να κριθούμε από το αποτέλεσμα’».

Σχετικά με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας, ο κ. Μηταράκης ανέφερε: «Τα προγράμματα αυτά επιτελούν έναν πολύ σημαντικό ρόλο όσον αφορά την επανένταξη των μακροχρόνια άνεργων στην αγορά εργασίας, ενώ, παράλληλα, τους ‘οπλίζουν’ με κατάλληλες δεξιότητες, που θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν μία θέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Με τη συγχρηματοδότηση από την ΕΕ, ετοιμάζεται ένα νέο πρόγραμμα 35.000 ωφελουμένων. Ωστόσο, αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι πως αυτά τα προγράμματα δεν αποτελούν ένα μέσο μονιμοποίησης στο δημόσιο, αλλά ο στόχος τους είναι να θωρακίσουν με δεξιότητες εκείνους που το έχουν ανάγκη, προκειμένου να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και να εισέλθουν στον παραγωγικό τομέα. Γι’ αυτόν το λόγο, ζητήσαμε από τους δήμους και από τις Περιφέρειες να μας ενημερώσουν για τις ανάγκες τους, τονίζοντας από την πλευρά μας ότι οι θέσεις και οι ανάγκες τις οποίες θα καλύψει το πρόγραμμα, δεν θα αφορούν σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δήμων, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα ‘εγκλωβισμού’ των εργαζομένων σε αυτά τα προγράμματα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 00:45