search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:53
MENU CLOSE

Μπόρις Τζόνσον: Στο γήπεδο της Ε.Ε. η μπάλα

08.10.2019 05:58
Μπόρις Τζόνσον: Στο γήπεδο της Ε.Ε. η μπάλα - Media

 

Ο διαπραγματευτής της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Φροστ, μετέβη χθες στις Βρυξέλλες για την τελική φάση των διαπραγματεύσεων γύρω από τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, υποστήριξε ότι η μπάλα «βρίσκεται στο γήπεδο της Ε.Ε.». Οι Βρυξέλλες έχουν ορίσει ως άτυπη προθεσμία την Παρασκευή, προκειμένου να διαπιστώσουν αν μπορεί ή όχι να επιτευχθεί συμφωνία.

Όπως αναφέρει στο ρεπορταζ της η Καθημερινη αυτή την εβδομάδα η Βρετανία περιλαμβάνει την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην κοινή αγορά αγροτοδιατροφικών και βιομηχανικών προϊόντων, χωρίς ωστόσο να εκλείπει η ανάγκη για ανέγερση τελωνειακών σταθμών.

Από τις στήλες των Financial Times, ο αρθρογράφος Βόλφγκανγκ Μίνχαου προέτρεψε τους Ευρωπαίους να αποδεχθούν τις προτάσεις αυτές ως βάση συζήτησης, προκειμένου να αποφύγουν την έξοδο χωρίς συμφωνία.

Σύμφωνα με τον Μίνχαου, είναι σφάλμα να επικεντρώνεται η προσοχή στο ποιος θα φορτωθεί την ευθύνη μιας εξόδου χωρίς συμφωνία, αντί να επικεντρώνεται στο κόστος που αυτό θα είχε, όχι μόνο για τους Βρετανούς, αλλά και για την Ε.Ε.

Ως προς τη βρετανική πλευρά, η αρχή δημοσίων εσόδων και τελωνείων (ΗΜRC) υπολόγισε ότι το ετήσιο κόστος μιας εξόδου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία ανέρχεται σε 8 δισ. στερλίνες, εκ των οποίων 3,8 δισ. θα επωμιστούν οι εισαγωγείς και τα υπόλοιπα οι εξαγωγείς.

Οι υπολογισμοί βασίζονται στο κόστος των διατυπώσεων που θα είχαν επωμιστεί οι εισαγωγείς και εξαγωγείς εάν οι εμπορικές ροές του 2017 είχαν γίνει με τη Βρετανία εκτός Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή, οι υπέρμαχοι της σκληρής γραμμής εξακολουθούν να αποκαλούν «νόμο παράδοσης» τον νόμο με τον οποίο η Βουλή υποχρεώνει τον Βρετανό πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση, σε περίπτωση που ώς τις 19 Οκτωβρίου δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία.

Ο Μπόρις Τζόνσον έχει δηλώσει ότι θα σεβαστεί τον νόμο, ενώ παράλληλα υπόσχεται το ακριβώς αντίθετο, ότι δηλαδή η Βρετανία θα εξέλθει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου «ό,τι και να γίνει». Ετσι, προβάλλεται ως εκφραστής της λαϊκής βούλησης για έξοδο από την Ενωση, η οποία εμποδίζεται από απροσδιόριστες δυνάμεις του «κατεστημένου».

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 15:51