29/09/2020 17:08:37

Ακατάλληλες και χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας οι υπηρεσίες ασύλου, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Ακατάλληλες και χωρίς προδιαγραφές ασφαλείας οι υπηρεσίες ασύλου, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι  - Media

 

Tην ανησυχία του για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται πλέον στα διάφορα ΚΥΤ προσφύγων της χώρας, μετά και τα τελευταία γεγονότα στη Μόρια, εκφράζει με ανακοίνωσή του το σωματείο εργαζομένων συμβασιούχων Υπηρεσιών Ασύλου, ενώ διατυπώνει και ένα τρίπτυχο αιτημάτων: Αποσυμφόρηση του ΚΥΤ της Μόριας αλλά και όλων των hotspots, Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες/-σσες και οι μετανάστες/-ριες σε αξιοπρεπείς, κατάλληλες και ασφαλείς δομές στέγασης. Ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους/ες τους/ις εργαζόμενους/ες της Υπηρεσίας Ασύλου.

Η ανακοίνωση των εργαζομένων στην Υπηρεσία Ασύλου έχει ως εξής: 

«Από την έναρξη λειτουργίας των hot spots στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι/-ες συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου της Υπηρεσίας Ασύλου έχουμε γίνει μάρτυρες της εξαθλίωσης προσφύγων και μεταναστών. Για ακόμη μία φορά, το ΚΥΤ της Μόριας σημαδεύτηκε από δύο τραγικά γεγονότα: ένα πεντάχρονο αγόρι σκοτώθηκε από φορτηγό και μια γυναίκα κάηκε ζωντανή σε πυρκαγιά που ξέσπασε μέσα στο κοντέινερ που έμενε. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της συνέχειας στην πολιτική εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών που ξεκίνησε να εφαρμόζεται το 2016 μετά τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Πλέον, ο πληθυσμός των αιτούντων και αιτουσών άσυλο στη νησιωτική χώρα έχει αυξηθεί δραματικά και οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας δεν είναι ικανές να ανταποκριθούν στις ανάγκες και με την αύξηση των προσφυγικών - μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους μήνες η κατάσταση δείχνει ανεξέλεγκτη. Ειδικά στη Μόρια της Λέσβου το ΚΥΤ είναι ασφυκτικά γεμάτο. Οι συνθήκες διαβίωσης εξακολουθούν να είναι απάνθρωπες, επικρατεί συνωστισμός και έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, ειδικά για τα παιδιά καθώς εκεί φιλοξενούνται ασυνόδευτα ανήλικα.

Οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε χώρο ο όποιος είναι ακατάλληλος και δεν πληροί καμία προδιαγραφή ασφαλείας. Ως υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ασύλου που έχουμε εργαστεί αδιάκοπα δίπλα σε πρόσφυγες και μετανάστες εκφράζουμε για ακόμη μία φορά την ανησυχία μας για την επιδείνωση της κατάστασης και ελπίζουμε να μην ξαναγίνουμε θεατές παρόμοιων περιστατικών. Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού αφορά όχι μόνο το ελληνικό κράτος αλλά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό πάντα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια.»

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν: 

- Αποσυμφόρηση του ΚΥΤ της Μόριας αλλά και όλων των hotspots.

- Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες/-σσες και οι μετανάστες/-ριες σε αξιοπρεπείς, κατάλληλες και ασφαλείς δομές στέγασης.

- Ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για όλους/ες τους/ις εργαζόμενους/ες της Υπηρεσίας Ασύλου.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.