search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:15
MENU CLOSE

Μόρια: Στο κοντέινερ που κάηκε η 49χρονη ζουν δύο οικογένειες – «Πνίγονται» στη λάσπη οι πρόσφυγες (Photos)

08.10.2019 10:52
Μόρια: Στο κοντέινερ που κάηκε η 49χρονη ζουν δύο οικογένειες - «Πνίγονται» στη λάσπη οι πρόσφυγες (Photos) - Media Gallery

 

Δύο οικογένειες προσφύγων ζουν στο κοντέινερ που βρήκε φρικτό θάνατο η 49χρονη Αφγανή, στη Μόρια, καθώς ο εγκλωβισμός χιλιάδων ανθρώπων σε έναν χώρο προορισμένο να φιλοξενεί πολύ μικρότερο αριθμό προσφύγων και μεταναστών οδηγεί σε αξιοποίηση κάθε τετραγωνικού ελεύθερου χώρου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Άννας Νίνη στο omniatv.com, «το κοντέινερ που κάηκε έχει δυο επίπεδα» ενώ «στο κάτω μέρος αυτού του κατασκευάσματος που είναι έτοιμο να καταρρεύσει, έχουν βρει καταφύγιο 3 μητέρες με τα νεογέννητα μωρά τους, δυο μηνών το μεγαλύτερο».

«Έχουν τοποθετήσει εκεί τρεις σκηνές στη σειρά, οι οποίες έχουν μέσα ελάχιστα ρούχα και είναι στρωμένες με κάτι που μοιάζει με μοκέτα, ένα κομμάτι σκληρού υφάσματος που δίνουν οι ‘’υπηρεσίες’’ της δομής στους πρόσφυγες για να μην ακουμπούν το σώμα τους απευθείας στο δάπεδο. Το μέρος έχει κλείσει με σκουριασμένες λαμαρίνες για να μην το φτάνει ο αέρας, ενώ στην προσπάθεια τους να εξηγήσουν γιατί μπήκαν εκεί, λένε πως μετά την προχθεσινή βροχή που μετατράπηκε σε χείμαρρο που παρέσυρε τα πάντα, φοβήθηκαν πως το νερό θα φτάσει μέχρι τις σκηνές τους. ‘’Εδώ είναι λίγο πιο πάνω απ’ το χώμα. Είναι λίγο πιο προστατευμένα από έξω’’», αναφέρει το ρεπορτάζ του omniatv.

«Ανεβαίνοντας την εξωτερική σκάλα, φτάνοντας στο σημείο που έχασε τη ζωή της η 49χρονη Αφγανή την προηγούμενη εβδομάδα, διαπιστώνω το ίδιο. Δυο οικογένειες έχουν βρει στέγη κι εκεί, αλλά εκείνοι δεν έχουν σκηνές. Οι άντρες των οικογενειών τοποθέτησαν και εκεί λαμαρίνες περιμετρικά, για να κλείσουν το χώρο, να δημιουργήσουν μια ελάχιστη προστασία από τον αέρα. Το καμένο κοντέινερ έτρεμε κάθε φορά που κάποιος ανέβαινε την εξωτερική σκάλα. Έτρεμε με ένα τρόπο που σε έκανε να νομίζεις πως θα πέσει εκείνη τη στιγμή, αλλά για εκείνους η παραμονή τους εκεί έμοιαζε μονόδρομος.»

Στο μεταξύ, οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στη Μυτιλήνη έχουν μετατρέψει τη Μόρια σε έναν “βάλτο” λάσπης και σκουπιδιών, μέσα στον οποίον προσπαθούν να επιβιώσουν οι πρόσφυγες, πολλοί εκ των οποίων εξακολουθούν να μένουν σε σκηνές.

φωτογραφίες: eurokinissi/ Ηλίας Μάρκου

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 01:14