search
ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:21
MENU CLOSE

Οι εκδηλώσεις στα 54α «Δημήτρια»

08.10.2019 12:53
Οι εκδηλώσεις στα 54α «Δημήτρια» - Media

Δείτε το πρόγραμμα εκδηλώσεων στα 54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ:

ΝΥΧΤΑ ΤΕΧΝΗΣ – 54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου/Παρασκευή 18 Οκτωβρίου

Η Νύχτα Τέχνης, ο μεγάλος εικαστικός περίπατος της Θεσσαλονίκης, ενταγμένος και φέτος στο 54ο Φεστιβάλ Δημητρίων, ξεκινά την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, στις 18.00, σε αίθουσες τέχνης και στα μουσεία της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, η διαδρομή για την πρώτη μέρα, Τετάρτη 16 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει από ανατολικά, με αφετηρία τη Δημοτική Πινακοθήκη – Casa Bianca και θα καταλήξει στο Γενί Τζαμί. Την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, οι διαδρομές οδηγούν στα μουσεία και στις αίθουσες τέχνης στην καρδιά της πόλης.

Κριτικοί τέχνης, επιμελητές και καλλιτέχνες αναλαμβάνουν ρόλο ξεναγού στο σύγχρονο εικαστικό τοπίο, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί για εκθέσεις, εικαστικά projects και εγκαταστάσεις, που φιλοξενούνται στους χώρους τέχνης.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη «Νύχτα Τέχνης» στα τηλέφωνα της  Δημοτικής Πινακοθήκης, 2313318532 και 2313318534 και στο facebook εδώ 

Η είσοδος στη δράση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ PERFORMANCE ARTIST STELARC – 54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Museum of Contemporary Art

Ομιλία του performance artist, Stelarc θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 7ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και του Φεστιβάλ Περφόρμανς με την υποστήριξη των 54ων Δημητρίων, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019, στις 20.00, στο MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Museum of Contemporary Art Η 7η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης τιμά τον καλλιτέχνη Stelarc, που η δουλειά του αποτελεί μια διαρκή εξερεύνηση με επίκεντρο τον επαναπροσδιορισμό του ανθρώπινου σώματος και των εναλλακτικών δυνατοτήτων του, μέσα από τη ρομποτική, την προσθετική, το ίντερνετ και τη βιοτεχνολογία.

Γεννημένος στην Κύπρο, ο Stelarc (Στέλιος Αρκαδίου) μετακόμισε στην Αυστραλία όπου ως καλλιτέχνης ασχολήθηκε με την έννοια του σώματος ως κατασκευή προς επανασχεδιασμό και αναδιαμόρφωση. Με τη γνωστή του φράση «Το σώμα είναι παρωχημένο» ο Stelarc αμφισβητεί τα φυσικά όρια του σώματος το οποίο δεν μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του σύγχρονου και συνεχώς αναδυόμενου τεχνολογικού περιβάλλοντος, συνεπώς οφείλει να διερευνήσει τις ανεξερεύνητες προσαρμοστικές του ικανότητες. Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες ο καλλιτέχνης διακρίνεται για την εγγενή μοναδικότητά του προτάσσοντας την ανάγκη του ανθρώπινου είδους να έρθει σε πλήρη αρμονία με τις εναλλακτικές και ακούσιες συμπεριφορές και διεπαφές του σώματος του για χάρη της αναπόφευκτης μετα-ανθρώπινης εξέλιξης.

Την εκδήλωση διοργανώνει το ΜOMus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης -Συλλογές Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ώρα 21:00  (Πέμπτη 17/10)   

Τοποθεσία  MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Museum of Contemporary Art (Εγνατίας 154, εντός ΔΕΘ-HELEXPO, τηλ. 2310 240 002)

BY HEART – 54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Πέμπτη 17 & Παρασκευή 18 Οκτωβρίου

Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ

Η θεατρική παραγωγή «By Heart», από το Teatro Nacional D. Maria II της Λισαβόνας θα δώσει δύο παραστάσεις, στο πλαίσιο των 54ων Δημητρίων, την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, στις 21.00, στο Θέατρο Αυλαία (πλατεία ΧΑΝΘ, τηλ.2310230013)

Ο δραματουργός και ερμηνευτής Tiago Rodrigues διδάσκει ένα ποίημα σε δέκα ανθρώπους που δεν έχουν δει ποτέ την performance και αγνοούν ποιο ποίημα πρόκειται να αποστηθίσουν ενώπιον του κοινού. Καθώς τους διδάσκει, ο πρωταγωνιστής ξεδιπλώνει ένα μείγμα ιστοριών το οποίο περιλαμβάνει αφηγήσεις της γιαγιάς του, διανθισμένες από παραθέματα του Σαίξπηρ, του Ρέι Μπράντμπερι, του Τζορτζ Στάινερ, του Γιόζεφ Μπρόντσκι, ενώ παράλληλα προκύπτουν ιστορίες γύρω από Πορτογάλους σεφ, τηλεοπτικά σόου της Ολλανδίας και τη μορφή του νομπελίστα Μπορίς Πάστερνακ. Οι αινιγματικές διασυνδέσεις θα αποκαλυφθούν ενόσω το ποίημα ολοκληρώνεται.

Το «By Heart» είναι ένα έργο για τη μετάδοση και τη μεταβίβαση, για τη σημασία των λέξεων και των ιδεών που μόνο η μνήμη μπορεί να διαφυλάξει. Διευθυντής του Teatro Nacional D. Maria II της Λισαβόνας από το 2015, βραβευμένος, πολυταξιδεμένος και πολυπράγμων, ο γνωστότερος σκηνοθέτης της Πορτογαλίας Tiago Rodrigues έχει καθιερωθεί ως γεφυροποιός πόλεων και χωρών, ταυτόχρονα οικοδεσπότης και πρεσβευτής του ζωντανού θεάτρου

Τιμή 12€ κανονικό, 10€ φοιτητικό

Ώρα (Πέμπτη, Παρασκευή) 21:00    

Τοποθεσία Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ (Πλατεία ΧΑΝΘ (Τσιμισκή), τηλ. 2310 230 013)

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΟΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ SERGE AIME COULIBALY – 54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου/Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019

Ανώτερη Δημοτική Σχολή Χορού του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης

Εργαστήριο/Workshop χορού από χορευτές της ομάδας του Serge Aimé Coulibaly – Ida Faho, Ahmed Soura, Marion Alzieu θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των 54ων Δημητρίων, την Παρασκευή 18, Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, κατά τις ώρες 10.30-13.00 και την Κυριακή  20 Οκτωβρίου, από τις 10.30 έως τις 12.30, στην Ανώτερη Δημοτική Σχολή Χορού του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης (Γιάννη Χαλκίδη 32Α). Το εργαστήριο απευθύνεται σε σπουδαστές χορού και επαγγελματίες χορευτές και προσφέρεται δωρεάν έπειτα από διαδικασία επιλογής σε 20 άτομα.

Τα μέλη της ομάδας χρησιμοποιούν την εκμάθηση χορογραφικών περασμάτων και την ερμηνεία του χορευτή μέσα από μια προσωπική σύνθεση, τοποθετώντας τους συμμετέχοντες στην πλευρά του χοροθέατρου, ώστε να εξερευνήσουν την ενέργειά τους και την καθολικότητα που ορίζουν.Ακολούθως την τελευταία ημέρα του εργαστηρίου Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2019, η ομάδα του Serge Aimé Coulibaly θα παρουσιάσει την παράσταση χορού Kalakuta Republiκ στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

Οι αιτήσεις συμμετοχής για το εργαστήριο πρέπει να περιλαμβάνουν στοιχεία επικοινωνίας (όνομα, e-mail, τηλέφωνο) και ένα σύντομο βιογραφικό (έως 50 λέξεις). Οι αιτήσεις πρέπει να έχουν υποβληθεί έως την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019 στις 12.00. Οι θέσεις για το εργαστήριο είναι περιορισμένες ενώ η συμμετοχή του κοινού είναι δωρεάν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν μέσω του e-mail

[email protected]  (Πολυξένη Ζαπτιέ)

Φόρμα αίτησης: https://bit.ly/2nKZJqh

Πληροφορίες για το fasodansetheatre στην ιστοσελίδα: https://www.fasodansetheatre.com/en/welcome/

ΤΟ PIKAP COMMUNITY – ART IN THESSALONIKI

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ «ΤΟ ΠΙΚΑΠ» – 54α ΔΗΜΗΤΡΙΑ

Σάββατο 19 Οκτωβρίου

MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Η πλατφόρμα «Το Πικάπ» μέσω της οποίας θα παρέχονται πληροφορίες για το έργο των καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλονίκη θα παρουσιαστεί, στο πλαίσιο των  54ων Δημητρίων, το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στις 12.00, στο MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, ΔΕΘ-HELEXPO).

Εισηγητής της εκδήλωσης θα είναι ο εμπνευστής και διαχειριστής της πλατφόρμας, μέλος της ομάδας του «Το Πικάπ», Δημήτρης Αγγέλης.  Θα ακολουθήσει συζήτηση με τίτλο «Τέχνη στη Θεσσαλονίκη». Στη διάρκεια των 54ων Δημητρίων ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος του «Το Πικάπ», «The Room» θα είναι αφιερωμένος στους καλλιτέχνες, οι οποίοι συμμετέχουν στο εγχείρημα.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

Περισσότερες πληροφορίες : εδώ

Ώρα (Σάββατο) 21:00            

Τοποθεσία   MOMUS – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154, ΔΕΘ-HELEXPO).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΧΟΡΟΥ «KALAKUTA REPUBLIK»- 54α  ΔΗΜΗΤΡΙΑ

21.00 Κυριακή 20 Οκτωβρίου

Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – ΚΘΒΕ

Εκδήλωση χορού με τίτλο «Kalakuta Republik» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, στις 21.00, στο πλαίσιο των  54ων Δημητρίων. Η συγκεκριμένη διοργάνωση θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – ΚΘΒΕ (Εθνικής Αμύνης 2), με χορογράφο τον Serge Aimé Coulibaly.

Εμπνευσμένος από τον Fela Kuti, τον Νιγηριανό συνθέτη, σαξοφωνίστα, ενορχηστρωτή, πολιτικό ακτιβιστή και θεμελιωτή του afrobeat, ο Serge Aimé Coulibaly δημιουργεί μια performance στη διάρκεια της οποίας η πολιτική αναδεικνύεται σε κάτι εντονότερο από απλή δραματουργική υποσημείωση.

Τιμή 12€ κανονικό, 10€ μειωμένο

Ώρα (Κυριακή) 21:00

Τοποθεσία   Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών – ΚΘΒΕ (Εθνικής Αμύνης 2),

Η επίσημη ιστοσελίδα των 54ων Δημητρίων εδώ

Τα 54α Δημήτρια στο Facebook: https://www.facebook.com/dimitriafestival/ 

Τα 54α Δημήτρια στο Instagram: https://www.instagram.com/dimitriafestival/

Τα 54α Δημήτρια στο Twitter: https://twitter.com/dimitriafest

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΣΑΒΒΑΤΟ 20.04.2024 01:08