search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:33
MENU CLOSE

Η Γκεοργκίεβα προειδοποιεί για παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας

08.10.2019 15:32
Τους τρέλανε όλους - ΔΝΤ προς κυβερνήσεις: «Ξοδέψτε όσο περισσότερο μπορείτε» - Media

 

Μία, μάλλον αρνητική, εικόνα της παγκόσμιας οικονομίας σκιαγράφησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα στην πρώτη   της δημόσια δήλωση ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ανέφερε δε ότι μια πιο σοβαρή επικείμενη επιβράδυνση της οικονομίας  θα απαιτούσε από τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης.

Σε μια ομιλία της που θέτει το κλίμα για την ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ της επόμενης εβδομάδας, η Γκεοργκίεβα ανέφερε ότι το ταμείο θα μειώσει τις προβλέψεις ανάπτυξης τόσο για το 2019 όσο και για το 2020 στην επόμενη έκθεση για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική, που θα δημοσιοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου, στο  3,2% φέτος και 3,5% το επόμενο έτος. Πρόκειται για την τέταρτη υποβάθμιση από τον περασμένο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Newmοney.gr tα παγκόσμια θεσμικά όργανα, οι οικονομολόγοι και οι επενδυτές κατηγορούν την εμπορική διένεξη για τους δασμούς  μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ως πρωταρχικό παράγοντα επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Μια νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδειξε ότι το εταιρικό χρέος “σε κίνδυνο αθέτησης” θα μπορούσε να φτάσει τα $19 τρισ. στην περίπτωση μιας μεγάλης ύφεσης.

Παρουσιάζοντας τη μελέτη, η νέα επικεφαλής Kristalina Georgieva, ανέφερε ότι το ποσό αυτό φτάνει το 40% σχεδόν του συνολικού χρέους οκτώ μεγάλων οικονομιών.

Προειδοποίησε παράλληλα ότι στις αρνητικές παρενέργειες των χαμηλών επιτοκίων είναι και η σταδιακή αύξηση της ανάληψης κινδύνων από τους επενδυτές.

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες χρησιμοποιούν τα χαμηλά επιτόκια για να αυξήσουν το χρέος τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις αντί να επενδύουν δίνοντας τόνωση στην οικονομία, ανέφερε.

Οι εμπορικές εντάσεις έχουν οδηγήσει εν μέρει την κατασκευή στην υποχώρηση και την αποδυνάμωση των επενδύσεων, δημιουργώντας ένα «σοβαρό κίνδυνο» εξάπλωσης σε άλλες περιοχές της οικονομίας, όπως οι υπηρεσίες και η κατανάλωση, ανέφερε η Γκεοργκίεβα. Η ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου είναι σχεδόν ασταθής, πρόσθεσε.

«Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται τώρα σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση», ανέφερε, σημειώνοντας ότι το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 90% του κόσμου βλέπει πιο αργή ανάπτυξη. Αντίθετα, πριν από δύο χρόνια, η ανάπτυξη επιταχύνθηκε στα τρία τέταρτα του πλανήτη σε μια συγχρονισμένη ανάκαμψη, πρόσθεσε.

«Η αβεβαιότητα – που δημιουργείται τόσο από το εμπόριο, αλλά και από το Brexit, και τις γεωπολιτικές εντάσεις – εμποδίζει την οικονομία», ανέφερε η Γκεόργκιεβα. Όχι μόνο αυτό, αλλά οι οικονομικές διαμάχες θα μπορούσαν να «διαρκέσουν επί μια γενεά» με πιθανές μετατοπίσεις, όπως οι αποσπασματικές αλλαγές στον εφοδιασμό αλλά και το απομονωμένο εμπόριο.

Σχετικά με τη νομισματική πολιτική, η Γκεοργκίεβα  είπε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να διατηρήσουν χαμηλά τα επιτόκια, «ειδικά επειδή ο πληθωρισμός παραμένει υποτονικός σε πολλές χώρες και η συνολική ανάπτυξη εξασθενεί». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι πολύ χαμηλά ή και αρνητικά επιτόκια μπορεί να δημιουργήσουν  « αρνητικές παρενέργειες και ακούσιες συνέπειες» που μπορεί να οδηγήσουν σε οικονομικές ευπάθειες.

«Οι νομισματικές και χρηματοπιστωτικές πολιτικές δεν μπορούν από μόνες τους να δώσουν λύσεις. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο», ανέφερε.

Η Γκεοργκίεβα, πρώην διευθύνων σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ανέλαβε την 1η Οκτωβρίου ως διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ, ως διάδοχος της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έφυγε για να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19.04.2024 09:32