search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:20
MENU CLOSE

Ο Πούτιν απονέμει το βραβείο Ανδρείας σε Αμερικανό αστροναύτη

08.10.2019 16:38
Ο Πούτιν απονέμει το βραβείο Ανδρείας σε Αμερικανό αστροναύτη - Media

 

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα για την απονομή του κρατικού βραβείου Ανδρείας στον Αμερικανό αστροναύτη Νίκ Χέιγκ, ο οποίος μαζί τον Ρώσο συνάδελφο Αλεξέι Οφτσίνιν, επέστρεψαν σώοι στη Γη μετά την βλάβη που υπέστη το διαστημόπλοιο τους κατά την εκτόξευση του από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ το οποίο είχε προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Το βραβείο Ανδρείας, ένα υψηλού κύρους βραβείο, απονεμήθηκε σύμφωνα με το διάταγμα, για την ανδρεία και τον επαγγελματισμό που επέδειξε ο Χέιγκ κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, σε συνθήκες αυξημένου κινδύνου για την ζωή του κατά την διάρκεια του ατυχήματος στο αεροδρόμιο Μπαϊκονούρ.

Το ρωσικό διαστημόπλοιο Soyuz το οποίο είχε προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρουσίασε προβλήματα δυσλειτουργίας στο πύραυλο-φορέα, δύο λεπτά (114 δευτερόλεπτα) μετά την εκτόξευση του, στις 11 Οκτωβρίου του 2018, υποχρεώνοντας το πλήρωμα του, τον Αμερικανό Νικ Χέιγκ και τον Ρώσο Αλεξέι Οφτσίνιν να πραγματοποιήσουν αναγκαστική προσγείωση.

Και οι δύο αστροναύτες προσγειώθηκαν σώοι στην στέπα του Καζακστάν, αφού διένυσαν μια απόσταση 50 χιλιομέτρων κατά την κάθοδο τους, την οποία επιβράδυνε το αλεξίπτωτο του διαστημοπλοίου και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων ανατολικά της πόλης Ζεζγκαζγκάν.

Οι δύο αστροναύτες παρά το ατύχημα, συνέχισαν να προετοιμάζονται για την επόμενη αποστολή τους στις 14 Μαρτίου του 2019.

Ο Χέιγκ και ο Οφτσίνιν επέστρεψαν στις 3 Οκτωβρίου στη Γη, αλλά παραμένει άγνωστο μέχρι στιγμής, πότε θα παραλάβει το βραβείο του ο Αμερικανός αστροναύτης.

Η ρωσική κρατική διαστημική εταιρεία Roskosmos σχεδιάζει να κατασκευάσει στη Μόσχα ένα αρχιτεκτονικό μνημείο από γρανίτη στο οποίο θα τοποθετεί η κάψουλα του διαστημοπλοίου Soyuz MC-10 που υπέστη βλάβη στις 11 Οκτωβρίου του 2018.

Η επιτροπή που ερεύνησε τα αίτια του ατυχήματος, απέδωσε το ατύχημα σ’ έναν ελαττωματικό αισθητήρα που τοποθετήθηκε στο πλευρικό τμήμα προωθητικού πυραύλου του διαστημοπλοίου κατά την συναρμολόγηση του στο αεροδρόμιο του Μπαϊκονούρ.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 22:18