search
ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 18:48
MENU CLOSE

Τα χαρτιά της άνοιξε η Βεστάγκερ για την επόμενη μέρα του Ανταγωνισμού στην ΕΕ

08.10.2019 17:03
Η Κομισιόν «τα βάζει» και με την Amazon - Την κατηγορεί για στρέβλωση ανταγωνισμού - Media

 

Η νυν Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε σήμερα ότι προτιμά να χρησιμοποιεί πρόστιμα και άλλες ποινές εις βάρος επιχειρήσεων που παραβιάζουν κανόνες, παρά να επιλέγει την διάσπασή τους, τονίζοντας πως αυτή η προσέγγιση θα προκαλεί λιγότερη αναστάτωση στις επιχειρήσεις και στην αγορά.

Η Δανή Βεστάγκερ, η επόμενη εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για τον Ανταγωνισμό και την Ψηφιακή Πολιτική, θα παραμένει στο πόστο της για ακόμη πέντε και πλέον χρόνια, θα έχει επιπλέον κανονιστικές εξουσίες και θα επιβλέπει το σύνολο των προγραμμάτων που έχουν ως στόχο την προσαρμογή της Ευρώπης στην ψηφιακή εποχή. Με αυτό τον τρόπο θα βάζει στο στόχαστρό την τεχνολογική βιομηχανία, ως μέρος ενός ευρύτερου ρόλου για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη είναι προετοιμασμένη για την ψηφιακή εποχή.

Οι εκκλήσεις από επικριτές και πολιτικούς για κατακερματισμό τεχνολογικών κολοσσών που κατηγορούνται για κατάχρηση της θέσης του για να συνθλίβουν ανταγωνιστές έχουν ενταθεί τους πρόσφατους μήνες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.

Η πρώην υπουργός Οικονομικών της Δανίας έχει κερδίσει τη φήμη της για την αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας, έχοντας επιβάλει πρόστιμα ρεκόρ, που ανέρχονται συνολικά σε πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ στην Alphabet Inc, της Google για στραγγαλισμό ανταγωνιστών. Θεωρείται το «μαύρο πρόβατο» της Σίλικον Βάλεϊ που αγωνίζεται για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής. Έχει επίσης αναγκάσει εταιρείες να αλλάξουν τις επιχειρηματικές τους πρακτικές.

Σε ερώτηση αν θα εξετάσει να διασπάσει επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους νόμους, η Βεστάγκερ ανέφερε στην ακρόασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι αυτό δεν είναι η προτιμητέα επιλογή.

«Η διάλυση επιχειρήσεων είναι ένα εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας, μπορεί να γίνει. Το ζήτημα είναι πως έχω την υποχρέωση να χρησιμοποιώ το λιγότερο παρεμβατικό εργαλείο για την αποκατάσταση του δίκαιου ανταγωνισμού», είπε στους ευρωβουλευτές σε μια γεμάτη αίθουσα του Ευρωκοινοβουλίου.

«Από τη στιγμή που είναι σοβαρή υπόθεση η διάλυση μιας επιχείρησης, προφανώς έχω την υποχρέωση να προσπαθήσω οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποτελέσει ένα καλό εργαλείο για την επίλυση της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε», συμπλήρωσε.

Παράλληλα ανέφερε πως θα θέσει σε προτεραιότητα την ηθική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και θα εργαστεί για να οικοδομήσει εμπιστοσύνη στις ψηφιακές υπηρεσίες.

«Πρέπει να ασχοληθούμε με τις ανησυχίες των ανθρώπων για την τεχνολογία και στη διαδικασία αυτή να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη», δήλωσε και υποσχέθηκε να εργαστεί για τη θέσπιση ενός νόμου ψηφιακών υπηρεσιών που θα αναβαθμίζει τους κανόνες ευθύνης και ασφάλειας σε ψηφιακές πλατφόρμες, υπηρεσίες και προϊόντα».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 18.04.2024 18:48