04/06/2020 21:50:56

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το βρετανικό χρέος: Το no-deal Brexit θα το εκτοξεύσει σε υψηλό 50 ετών

Δυσοίωνες εκτιμήσεις για το βρετανικό χρέος: Το no-deal Brexit θα το εκτοξεύσει σε υψηλό 50 ετών - Media

 

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 50 ετών θα εκτιναχθεί το χρέος της Βρετανίας, εάν εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε την Τρίτη μια από τις κορυφαίες δεξαμενές σκέψης (think-tank).

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών (IFS) ανακοίνωσε ότι, λόγω των σχεδίων για τις δημόσιες δαπάνες του Βρετανού Πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, ο δανεισμός της Κυβέρνησης υπολογίζεται να ανέλθει στα 50 δισεκατομμύρια στερλίνες (56 δισ. ευρώ), ποσό που ισοδυναμεί με το 2,3% της συνολικής οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού τον περασμένο Μάρτιο, τέσσερις μήνες προτού αναλάβει καθήκοντα Πρωθυπουργού ο Τζόνσον, δεσμευόμενος για ενίσχυση των δημόσιων δαπανών.

Επίσης, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, παραβιάζει τον δημοσιονομικό κανόνα της Κυβέρνησης για διατήρηση του δανεισμού κάτω από το 2% του ΑΕΠ, προκειμένου να εξισορροπηθούν τα βιβλία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Το Ινστιτούτο IFS αναφέρει πως ακόμη και ένα σχετικά καλό Brexit χωρίς συμφωνία, θα μπορούσε ο δανεισμός να προσεγγίσει τα 100 δισ. στερλίνες ή στο 4% του ΑΕΠ.

Ως αποτέλεσμα, το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος θα ανέλθει στο σχεδόν 90% του ΑΕΠ, για πρώτη φορά, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ανακοίνωσε η IFS.

Η Βρετανία πρόκειται να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, με ή χωρίς συμφωνία Brexit, σύμφωνα με τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

ΣΧΟΛΙΑ

Το "Π" σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.