search
ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:34
MENU CLOSE

Το σχέδιο για τους ημιυπαίθριους

12.02.2010 14:24
Το σχέδιο για τους ημιυπαίθριους - Media

Η «διασκευή» του γνωστού άσματος «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» είναι το τελευταίο σουξέ στους διαδρόμους του υπουργείου Περιβάλλοντος στην οδό Αμαλιάδος 17, όπου τους τελευταίους μήνες πηγαινοέρχεται το νέο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του «λευκού σταυρολέξου» των ημιυπαίθριων χώρων. Ένα πουλάκι, που πέταξε από τους Αμπελοκήπους στο Χαλάνδρι, μας είπε ότι η μπίλια κάθισε και το νέο σχέδιο θα σκάσει μύτη τον επόμενο μήνα, ανοίγοντας ακόμα έναν μεγάλο κύκλο συζητήσεων, συγκρούσεων και πικρόχολων σχολίων.Το νέο σχέδιο δεν θα αφορά μόνον στη λύση του γόρδιου δεσμού των ημιυπαίθριων, αλλά θα φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών και στον τρόπο ελέγχου των οικοδομών, αφού τα κτίρια θα αποκτήσουν «πράσινο κουτί», θα βιντεοσκοπούνται και θα ελέγχονται από σώμα ορκωτών μηχανικών.

Η «διασκευή» του γνωστού άσματος «λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τ’ αγόρι μου» είναι το τελευταίο σουξέ στους διαδρόμους του υπουργείου Περιβάλλοντος στην οδό Αμαλιάδος 17, όπου τους τελευταίους μήνες πηγαινοέρχεται το νέο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση του «λευκού σταυρολέξου» των ημιυπαίθριων χώρων.

Ένα πουλάκι, που πέταξε από τους Αμπελοκήπους στο Χαλάνδρι, μας είπε ότι η μπίλια κάθισε και το νέο σχέδιο θα σκάσει μύτη τον επόμενο μήνα, ανοίγοντας ακόμα έναν μεγάλο κύκλο συζητήσεων, συγκρούσεων και πικρόχολων σχολίων.

Το νέο σχέδιο δεν θα αφορά μόνον στη λύση του γόρδιου δεσμού των ημιυπαίθριων, αλλά θα φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών και στον τρόπο ελέγχου των οικοδομών, αφού τα κτίρια θα αποκτήσουν «πράσινο κουτί», θα βιντεοσκοπούνται και θα ελέγχονται από σώμα ορκωτών μηχανικών.

«Πειραγμένα» κτίρια

Η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και οι επιστημονικοί φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους δεν είχαν και πολλές δυνατότητες για λύσεις χωρίς προβλήματα. Άλλωστε, όπως μας έλεγε και μια παλιά καραβάνα, είναι πιο εύκολο να δώσεις λύση σε μια μεγάλη αυθαιρεσία, παρά σε εκατομμύρια μικρές…

Για να καταλάβουμε το μέγεθος, οι αυθαίρετοι ημιυπαίθριοι χώροι έχουν αυξήσει τον νόμιμο συντελεστή δόμησης κατά 20% και υπολογίζονται σε πάνω από 2 εκατομμύρια «πειραγμένα» κτίρια. Και αυτό που θα γίνει – εάν το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν γνωμοδοτήσει αλλιώς – είναι το εξής: Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν παρανόμως κλειστούς ημιυπαίθριους θα κληθούν να πληρώσουν ένα πρόστιμο μια κι έξω α λα Σουφλιά

Θα καταργηθεί, δηλαδή, το ισχύον από τον νόμο σήμερα πρόστιμο διατήρησης. Πληρώνοντας το πρόστιμο ο κλειστός ημιυπαίθριος θα εξαιρείται αυτομάτως από την κατεδάφιση, αλλά δεν θα νομιμοποιείται γιατί αυτό δεν γίνεται. Η πρόβλεψη αυτή θα αφορά μόνον τους υφιστάμενους κλειστούς ημιυπαίθριους και δεν θα ισχύει διά παντός.

Θα αναρωτηθείτε, και δικαίως, τι αλλάζει σε σχέση με τον νόμο Σουφλιά… Αυτό που αλλάζει είναι ο τρόπος αξιοποίησης των εκατομμυρίων ευρώ από τα πρόστιμα για τους ημιυπαίθριους, διάταξη που «φλερτάρει» και θέλει να «καλοπιάσει» το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Πράσινο ταμείο

Το υπουργείο Περιβάλλοντος θα δημιουργήσει ένα «πράσινο ταμείο» στο οποίο θα συγκεντρώνονται τα πρόστιμα από τους ημιυπαίθριους. Με τα χρήματα αυτά θα γίνονται απαλλοτριώσεις και αγορές οικοπέδων με συντελεστή δόμησης, οικόπεδα τα οποία θα γίνονται ελεύθεροι χώροι και ακόμα θα γίνονται αγορές κτιρίων με στόχο την κατεδάφισή τους.

Σύμφωνα με τη διάταξη, όσα τετραγωνικά μέτρα κλειστών ημιυπαίθριων θα «τακτοποιούνται» σε έναν δήμο, τόσα τετραγωνικά μέτρα θα πρέπει να απελευθερώνονται, θα πρέπει να εξαιρούνται από τη δόμηση.

Για να το πούμε απλά, το υπουργείο Περιβάλλοντος αλλά και άλλοι εμπλεκόμενοι φορείς σκέφτηκαν ότι, εάν οι ιδιοκτήτες με κλειστούς ημιυπαίθριους και πληρώσουν πρόστιμο και τα χρήματα αυτά επιστρέψουν ως ελεύθεροι χώροι πρασίνου στην πόλη τους, σημαίνει ότι και έχουν τιμωρηθεί, αλλά και σαν καλά παιδιά έχουν πράξει το καθήκον τους στην κοινωνία, οπότε, όπως μας είπε το ίδιο πουλάκι… «αγαπητό ΣτΕ, αγαπητά ΤΕΕ, ΔΣΑ και όσοι στείλατε αδιάβαστο τον νόμο Σουφλιά, δείξτε ανοχή στη νέα ρύθμιση»…

Βιντεοσκόπηση

Το ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μη δεχθεί ομαδικά «πυρά» για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων, στο σχέδιο νόμου θα προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», και σε ριζική αλλαγή του τρόπου έκδοσης των οικοδομικών αδειών και του τρόπου ελέγχου εσαεί των κτιρίων, σε μια προσπάθεια ή, καλύτερα, με την ελπίδα ότι δεν θα δημιουργηθεί ακόμα μια νέα και πιο δυναμική «γενιά» ημιυπαίθριων και θα μπει τάξη σε κάθε οικοδομική αυθαιρεσία που μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία για τους πολίτες.

Έτσι, κάθε κτίριο θα έχει το «πράσινο κουτί» του, έμπνευση Κώστα Λιάσκα, μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 που έπληξε την Αττική. Το «πράσινο κουτί» θα περιέχει όλη την «ιστορία» του κτιρίου, δηλαδή την οικοδομική άδεια, τις μελέτες κατασκευής, τις επεμβάσεις ή τροποποιήσεις που έχουν γίνει στον φέροντα οργανισμό του και τη λειτουργία του.

* Για κάθε κτίριο θα υπάρχουν δυο υπεύθυνοι αρχιτέκτονες – μηχανικοί για τα στατικά και τα ηλεκτρολογικά στοιχεία.

* Για τον έλεγχο των κτιρίων θα συσταθεί, στο πρότυπο των ορκωτών λογιστών, σώμα ορκωτών μηχανικών, οι οποίοι θα ελέγχουν το «πράσινο κουτί» κάθε κτιρίου. Κατά τον έλεγχο, το κτίριο θα βιντεοσκοπείται και το προϊόν της βιντεοσκόπησης θα αρχειοθετείται σε τράπεζα πληροφοριών.

Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και εν όψει του σχεδίου «Καλλικράτης» και των διοικητικών αλλαγών που θα επέλθουν στις περιφέρειες και τους δήμους, θα αλλάξει ο φορέας που θα έχει την ευθύνη έκδοσης των οικοδομικών αδειών, προκειμένου οι ίδιοι άνθρωποι να μην έχουν την ευθύνη και για την έκδοση και για τον έλεγχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρμοδιότητα για την έκδοση των οικοδομικών αδειών θα μεταφερθεί στις περιφέρειες και οι δήμοι θα αναλάβουν την ευθύνη για την αστυνόμευση, τον έλεγχο και την επιβολή των προστίμων.

Προβλήματα και ενστάσεις

Το εάν οι νέοι σχεδιασμοί της Μπιρμπίλη θα έχουν την τύχη των σχεδιασμών του Σουφλιά, είναι ένα ερώτημα στο οποίο θα απαντήσει η ζωή… Το κρίσιμο σημείο είναι η στάση που θα κρατήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Εάν, δηλαδή, θα δώσει το «πράσινο» φως για τη συνταγματικότητα των νέων ρυθμίσεων. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η γνώμη αρμόδιων φορέων, όπως είναι το ΤΕΕ και ο ΔΣΑ.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΤΕΕ έχει διατυπώσει την άποψη ότι θα δεχόταν συζήτηση για «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων μόνον εάν αυτές οι ρυθμίσεις συνδυάζονταν με συγκεκριμένα μέτρα για την αποτροπή φαινομένων αυθαιρεσίας στο μέλλον αλλά και αυστηρούς ελέγχους για την ποιότητα των κτιρίων.

Όσον αφορά τους ημιυπαίθριους, η επιτυχία του μέτρου θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από το εάν οι πολίτες θα δώσουν αυτή τη φορά ψήφο εμπιστοσύνης και θα τρέξουν να δηλώσουν και να πληρώσουν το πρόστιμο ή θα γυρίσουν την πλάτη στην Μπιρμπίλη, όπως τη γύρισαν στις ρυθμίσεις Σουφλιά.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΤΡΙΤΗ 23.04.2024 21:34