search
ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:11
MENU CLOSE

Χ.Α.: Προσπάθεια επιστροφής, υψηλότερα των 830 μονάδων

09.10.2019 11:38
Χ.Α.: Ασφαλέστερα συμπεράσματα, μετά την λήξη των παραγώγων Φεβρουαρίου - Media

 

Με θετικά πρόσημα και μικρά κέρδη, κινούνται οι κύριες ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να θεωρούν πιθανή μία νέα μείωση επιτοκίων από την Fed, αλλά και εν αναμονή του νέου γύρου εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Κίνας και των εξελίξεων στο μέτωπο του “Brexit”.

Να αυξήσουν τις αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων κατά 10 δισ. δολάρια τον χρόνο προτείνουν Κινέζοι αξιωματούχοι, σε μία προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Πεκίνο στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων, που ξεκινάει την Πέμπτη.

Από την άλλη, “οι κρατικές γερμανικές τράπεζες Helaba και Deka, με έδρα τη Φρανκφούρτη, θα εξετάσουν τη δυνατότητα συγχώνευσης”, δήλωσε η εκπρόσωπος της ένωσης αποταμιευτικών τραπεζών της Γερμανίας. Αν τα σχέδια προχωρήσουν, θα οδηγήσουν στη μεγαλύτερη κρατική τράπεζα της Γερμανίας, με ενεργητικό 260 δισ. ευρώ και 11.000 προσωπικό.

“H Fed θα αρχίσει και πάλι να διογκώνει τον ισολογισμό της, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στην αγορά repos”, δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, διευκρινίζοντας πως “το νέο πρόγραμμα δεν πρέπει να συγχέεται με τους τρεις γύρους ποσοτικής χαλάρωσης (QE)”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν περιορισμούς στις αμερικανικές βίζες, για αξιωματούχους της κινεζικής κυβέρνησης και του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος που κατηγορούνται ότι είναι υπεύθυνοι, για μια “εκστρατεία καταστολής” που πραγματοποιείται σε βάρος των μουσουλμάνων Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, δεν αναφέρει τα ονόματα των αξιωματούχων, τους οποίους αφορούν οι περιορισμοί στις θεωρήσεις εισόδου.

“Ποσό ίσο με ολόκληρη την οικονομία της Ελβετίας, ή περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια: αυτό θα στοιχίσει ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη”, προειδοποίησε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας πως “καταγράφεται συγχρονισμένη επιβράδυνσή της”.

Το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νεότερες προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τη 15η Οκτωβρίου. Θα είναι αναθεωρημένες επί τα χείρω για φέτος και το 2020.

Ερχόμενοι στο Χ.Α. και παρά το διστακτικό ξεκίνημα, οι αγοραστές δείχνουν να παίρνουν περισσότερες πρωτοβουλίες και ο γενικός δείκτης δοκιμάζει τιμές υψηλότερα των 830 μονάδων, στον απόηχο της σημερινής έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο. Στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02%, από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Έτσι, ο γενικός δείκτης, αν και βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 823,71 μονάδες (-0,04%), η συμπλήρωση των πρώτων τεσσάρων ωρών συνεδρίαση τον βρίσκει υψηλότερα των 830 μονάδων, έχοντας καταγράψει, μέχρι στιγμής, υψηλό στις 836,22 μονάδες (+1,48%), όμως ο τζίρος παραμένει στα γνωστά χαμηλά επίπεδα και πιο συγκεκριμένα στα 23 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούν “πακέτα”.

Από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ξεχωρίζουν θετικά οι Alpha Bank (+4,15%), Eurobank (+2,65%), Viohalco (+3,65%), Εθνική (+3,96%), Πειραιώς (+5,02%), ΔΕΗ (+3,52%) και ΟΛΠ (+2,69%).

Με οριακές απώλειες, μόνο οι Lamda Development (-0,13%), Motor Oil (-0,28%) και ΟΤΕ (-0,08%).

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, με ταυτόχρονη αύξηση του τζίρου, αλλά και του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών, από όλο το εύρος του ταμπλό.

 

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 28.03.2024 17:10