search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:45
MENU CLOSE

Εισβολή Τουρκίας στη Συρία: Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών (Live | Video | Photos)

09.10.2019 13:19
Εισβολή Τουρκίας στη Συρία: Ξεκίνησε η χερσαία επίθεση, αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών (Live | Video | Photos) - Media

Τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν από το απόγευμα της Τετάρτης περιοχές στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας προκαλώντας παγκόσμια ανησυχία.

 

Με βλήματα όλμων απαντούν οι Κούρδοι, οι οποίοι αντιμέτωποι με τις υπεκφυγές των αμερικανών συμμάχων τους, κήρυξαν “γενική κινητοποίηση” και κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής σε “αντίσταση”. Τα πρώτα θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού. Τερματισμό της επιχείρησης ζητεί η ΕΕ. Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη. «Χιλιάδες» άνθρωποι φεύγουν για να γλυτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την επίθεση «κακή ιδέα», την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ οι Κούρδοι ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος. Αργά το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι “αρχίζει η χερσαία επιχείρηση, τουρκικά στρατεύματα μπαίνουν στη βορειοανατολική Συρία, ανατολικά του Ευφράτη”.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας έπληξαν συνολικά 181 στόχους — θέσεις κούρδων ανταρτών — διεξάγοντας αεροπορικές επιδρομές και πλήγματα με πυροβολικό, από την έναρξη της επιχείρησής τους στη βορειοανατολική Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας αργά το βράδυ χθες Τετάρτη. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έδωσε σε αυτήν της Τουρκίας πράσινο φως για να εισβάλει στη Συρία, δήλωσε ο Aμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο PBS. Ωστόσο, ο Πομπέο επισήμανε πως η Άγκυρα είχε «θεμιτές ανησυχίες» για την «ασφάλειά της»

Οι τουρκικές επιχειρήσεις στοχεύουν όχι μόνο σε κουρδικές πολιτοφυλακές, που η Άγκυρα πιστεύει ότι συνδέονται με το PKK, αλλά και με τους τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους, σύμφωνα με τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hürriyet, σε πρώτη φάση η Τουρκία στοχεύει να πάρει τον έλεγχο μιας περιοχή στα σύνορα μήκους 120 χλμ και βάθους περίπου 30 χλμ, που εκτείνεται από την Τελ Αμπιάντ έως τη Ρας αλ Άιν, με τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών ιστοσελίδων κάνουν λόγο για «αντιτρομοκρατική επιχείρηση της Τουρκίας» εναντίον των Κούρδων τρομοκρατών.

«Χιλιάδες» άνθρωποι φεύγουν για να γλυτώσουν από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας εναντίον περιοχών στο βόρειο τμήμα της Συρίας, στα σύνορα με την Τουρκία, αναφέρει η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Υπάρχουν χιλιάδες εκτοπισμένοι στην περιοχή Ρας αλ Άιν και στα χωριά του Τελ Αμπιάντ» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντέλ Ραχμάν.

Οι εκτοπισμένοι έφυγαν προς γειτονικές περιοχές, όπου δεν σημειώνονται βομβαρδισμοί, διευκρίνισε ο ίδιος.

Οι βομβαρδισμοί των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων σκότωσαν 5 αμάχους και 3 μαχητές των υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), τραυματίζοντας επίσης δεκάδες αμάχους, ανέφεραν οι SDF. Ο αριθμός των νεκρών αργά το βράδυ αυξήθηκε στους 15, σύμφωνα με πληροφορίες, εκ των οποίων οι 8 άμαχοι. 

Ο Μαρβάν Καμισλό, στρατιωτικός αξιωματούχος των SDF και αρμόδιος για την υπηρεσία τύπου, τόνισε πως μαίνονται συγκρούσεις μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων των SDF στη βορειοανατολική Συρία και τουρκικών δυνάμεων κατά μήκος των συρο-τουρκικών συνόρων.

«Οι συγκρούσεις μαίνονται κατά μήκος σχεδόν όλης της συνοριακής γραμμής. Οι SDF απαντούν», τόνισε ο Καμισλό στο Reuters.

Ο εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων Μουσταφά Μπαλί με tweet του είπε πως ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε την πόλη Κομπάνι στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, τουρκικά μαχητικά F-16 κατέστρεψαν θέσεις Κούρδων μαχητών (YPG/PKK) σε βάθος 30 χλμ ανατολικά του Ευφράτη.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας τόνισε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik ότι τουρκικά στρατεύματα εισήλθαν στην συριακή μεθοριακή πόλη Τελ Αμπιάντ και συγκρούονται με μαχητές των SDF.

Όπως μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya, ο αριθμός των νεκρών από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε επτά και των τραυματιών σε 16.

«Καλούμε όλες τις χώρες του διεθνούς συνασπισμού… να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποτρέψουν μια πιθανή, επικείμενη, ανθρωπιστική κρίση» τονίζουν οι SDF.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει το Ρας αλ Άιν προς την επαρχία Χασάκα.

Δύο βλήματα όλμου έπληξαν την τουρκική συνοριακή πόλη Τζεϊλανπινάρ, χωρίς να προκαλέσουν θύματα, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.  Ωστόσο, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, ανέφεραν ότι οι αρχικές πληροφορίες κάνουν λόγο για θύματα μεταξύ του άμαχου πληθυσμού από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στη βορειοανατολική Συρία.

Σύμφωνα με τους SDF, τουρκικά μαχητικά αεριωθούμενα πλήττουν στρατιωτικές θέσεις και κατοικημένες περιοχές σε βάθος 50 χλμ στο Τελ Αμπιάντ, το Ρας αλ Άιν, το Καμισλί και το Άιν Ίσα.

Είκοσι πέντε μαχητικά πετούν πάνω από την παραμεθόριο περιοχή στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τους SDF.

Έξι ρουκέτες που ερρίφθησαν από το Καμισλί της βορειοανατολικής Συρίας έπεσαν στο κέντρο της τουρκικής συνοριακής πόλης Νουσαϊμπίν, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες.

«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, μαζί με τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (Σύροι που υποστηρίζονται από την Άγκυρα) ξεκίνησαν την επιχείρηση #OperationPeaceSpring στη βόρεια Συρία εναντίον των PKK/YPG και των τρομοκρατών του Daesh στη βόρεια Συρία» ανέφερε ο Ερντογάν στο Twitter, διευκρινίζοντας πως «η αποστολή μας είναι να αποτρέψουμε τη δημιουργία ενός τρομοκρατικού διαδρόμου στα νότια σύνορά μας και να φέρουμε ειρήνη στην περιοχή».

«Η επιχείρηση θα εξουδετερώσει τις τρομοκρατικές απειλές κατά της Τουρκίας και θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης, διευκολύνοντας την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους στη Συρία», τόνισε ο Ερντογάν σε νέα ανάρτηση, επισημαίνοντας ότι «θα διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και θα απελευθερώσουμε τις τοπικές κοινότητες από τρομοκράτες».

 

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις φροντίζουν πολύ να μην προκαλέσουν κακό σε συμμαχικά στρατεύματα, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία στοχεύει να πλήξει μόνο μαχητές και τις βάσεις τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους.

“Η Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης άρχισε στις 16.00 τοπική ώρα σήμερα με στόχο να εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων μας, να αποτρέψει τη δημιουργία ενός διαδρόμου τρομοκρατίας κατά μήκος του νοτίου συνόρου μας, να εξουδετερώσει τρομοκράτες και τρομοκρατικές οργανώσεις, ανάμεσά τους το Ισλαμικό Κράτος, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ), η Ένωση Κουρδικών Κοινοτήτων (KCK), το Κόμμα Δημοκρατικής Ενότητας (PYD), οι Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια, καθώς και να δημιουργήσει τις αναγκαίες συνθήκες για την επιστροφή των εκτοπισμένων Σύρων στα σπίτια τους και στη γη τους”, αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Άμυνας.

Στη ανακοίνωση προστίθεται ότι η επιχείρηση αυτή έχει τον ίδιο σκοπό με αυτόν των προηγούμενων τουρκικών επιχειρήσεων Ασπίδα του Ευφράτη και Κλάδος Ελαίας.

 

«Mε σιδηρά πυγμή, να γευτούν την κόλαση των πυρών σας»

Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στη βόρεια Συρία είπαν σήμερα ότι δεν θα επιδείξουν κανένα έλεος έναντι των Κούρδων μαχητών στη βορειοανατολική Συρία, οι οποίοι, όπως ισχυρίζονται, δεν τους άφησαν καμία επιλογή από το να τους πολεμήσουν.

«Πλήξτε τους με σιδηρά πυγμή, κάντε τους να γευτούν την κόλαση των πυρών σας» καλεί τους μαχητές του, σε μια ανακοίνωση, ο Εθνικός Στρατός, ένας συνασπισμός ένοπλων οργανώσεων, τον οποίο χρηματοδοτεί και εκπαιδεύει η Άγκυρα.

Δεκάδες χιλιάδες μαχητές από τη Συρία, που στηρίζουν την Άγκυρα, έχουν κινητοποιηθεί για να συμμετάσχουν στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση, έγινε νωρίτερα γνωστό από τον εκπρόσωπο Τύπου τους.

Οι μαχητές, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας στη βορειοδυτική Συρία, συγκεντρώθηκαν σε έναν παλιό καταυλισμό προσφύγων στο Ακτσακαλέ.

Σύμφωνα με τον Αμπντελραχμάν Γκάζι Ντάντεχ, τον εκπρόσωπο Τύπου της οργάνωσης Άνουαρ αλ Χακ που ανήκει στον Εθνικό Στρατό, τουλάχιστον 18.000 μαχητές αναμένεται να συμμετάσχουν σε πρώτη φάση στην τουρκική στρατιωτική επιχείρηση.

Τουρκικά αεροσκάφη προκαλούν πανικό

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι, γνωστοποίησαν ότι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν την περιοχή τους στο βορειoανατολικό τμήμα, προκαλώντας «τεράστιο πανικό μεταξύ των πολιτών».

«Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη ξεκίνησαν τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον κατοικημένων περιοχών», αναφέρει ο εκπρόσωπος Tύπου των SDF Μουσταφά Μπαλί στο Twitter.

Κρατικά ΜΜΕ της Συρίας και ένας αξιωματούχος των Κούρδων έκαναν γνωστό ότι τα αεροπορικά πλήγματα στοχοθέτησαν την πόλη Ρας αλ Άιν, στη βορειοανατολική Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Επιπλέον, οι SDF ζήτησαν από τις ΗΠΑ και τις δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού να ορίσουν μια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» για να σταματήσουν τις τουρκικές επιθέσεις στη βορειοανατολική Συρία.

«Οι SDF έδειξαν καλή πίστη στη συμφωνία ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία για έναν μηχανισμό ασφαλείας. Αυτό άφησε τους ανθρώπους μας ανυπεράσπιστους» τονίζουν.

Σύμφωνα με πηγή από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουρκικά πυροβόλα Χόβιτσερ άρχισαν να πλήττουν βάσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και αποθήκες με πυρομαχικά.

Με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Βόρεια Συρία, οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τους Κούρδους συμμάχους στη τύχη τους. Εδώ και μήνες ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απειλούσε ότι η Τουρκία θα εισβάλει στη Βόρεια Συρία. Στόχος είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την γειτονική χώρα και η απώθηση των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων που ελέγχονται από τους Κούρδους.

Για τις ΗΠΑ ωστόσο οι Κούρδοι αντάρτες στην περιοχή ήταν ένας στενός σύμμαχος για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Οι Αμερικανοί προσπάθησαν για καιρό, αλλά χωρίς επιτυχία, να βρουν μια λύση η οποία θα κατευνάζει τους φόβους των Τούρκων απέναντι στους Κούρδους και από την άλλη πλευρά θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των Κούρδων ανταρτών.

Σταματούν τον πόλεμο στον ISIS οι Κούρδοι

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) ανέστειλαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, δήλωσαν σήμερα δύο αμερικανοί αξιωματούχοι και μια κουρδική στρατιωτική πηγή.

«Οι SDF σταμάτησαν τις επιχειρήσεις τους ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος επειδή είναι αδύνατο να διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείρηση ενώ απειλούνται από ένα μεγάλο στράτευμα στα βόρεια σύνορα», τόνισε μια κουρδική στρατιωτική πηγή.

Ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχους, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε πως η αναστολή των αντιτζιχαντιστών επιχειρήσεων θα επηρεάσουν την αμερικανική εκπαίδευση δυνάμεων σταθεροποίησης στη Συρία.

Οποιαδήποτε αναστολή στις δραστηριότητες αυτές θα αποτελέσουν μια άμεση οπισθοχώρηση στον βασικό στόχο των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους συμμάχους τους SDF να θωρακίσουν εδάφη που έχουν καταληφθεί από το Ισλαμικό Κράτος.

Μια τρίτη πηγή τόνισε στο Reuters ότι οι SDF συνεχίζουν τη φύλαξη των φυλακών στις οποίες κρατούνται περίπου 11.000 αιχμάλωτοι τζιχαντιστές του ΙΚ, αλλά τόνισε ότι ένας μικρός αριθμός των κουρδικών δυνάμεων έχει μεταφερθεί για την τουρκική επίθεση.

Διεθνείς αντιδράσεις – Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συγκληθεί εκτάκτως και κεκλεισμένων των θυρών αύριο Πέμπτη, ανέφεραν διπλωμάτες, έπειτα από την έναρξη της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία.

Η συνάντηση ζητήθηκε από τα πέντε ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του Συμβουλίου, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Πολωνία και το Βέλγιο, τόνισαν οι διπλωμάτες.

Την “έντονη ανησυχία” του για τις τελευταίες εξελίξεις στη βορειοανατολική Συρία εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, τονίζοντας πως “η οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση πρέπει να σέβεται απόλυτα τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ.

“Άμαχοι και μη στρατιωτικές υποδομές θα πρέπει να προστατευτούν”, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ. “Ο Γενικός Γραμματέας πιστεύει πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στον συριακό πόλεμο”. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Χαγκ, συμπλήρωσε πως ο ΟΗΕ είναι έτοιμος για μια ανθρωπιστική απόκριση στη βόρεια Συρία εν μέσω της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στην περιοχή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε την Τουρκία για την επίθεση στη Συρία, επισημαίνοντας ότι η στρατιωτική επιχείρησή της είναι “κακή ιδέα”, την οποία δεν στηρίζουν οι ΗΠΑ, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να προστατεύσει τις θρησκευτικές μειονότητες.

«Σήμερα το πρωί, η Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, εισέβαλε στη Συρία. Οι ΗΠΑ δεν επιδοκιμάζουν αυτήν την επίθεση και το κατέστησαν σαφές στην Τουρκία ότι αυτή η επιχείρηση είναι μια κακή ιδέα” αναφέρει ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. “Η Τουρκία έχει δεσμευτεί να προστατεύσει τον άμαχο πληθυσμό, τις θρησκευτικές μειονότητες, μεταξύ αυτών τους Χριστιανούς, και να διασφαλίσει ότι δεν θα εκτυλιχθεί καμία ανθρωπιστική κρίση, και εμείς κρατάμε αυτή τη δέσμευση”.

Το αμερικανικό Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει “πολύ ακριβά” την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον, προειδοποίησε σήμερα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

“Προσευχηθείτε για τους κούρδους συμμάχους μας, οι οποίοι εγκαταλείφτηκαν αισχρά από την κυβέρνηση Τραμπ”, έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter. “Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά”, πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ τόνισε πως ελπίζει η επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία να είναι μετρημένη και αναλογική.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της επιχείρηση στη βόρεια Συρία, απορρίπτοντας τα όποια τουρκικά σχέδια να εγκαθιδρύσει μια ζώνη ασφαλείας εκεί για την εγκατάσταση προσφύγων, διαμηνύοντας πως δεν θα παράσχει βοήθεια για αυτήν.

«Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να σταματήσει την μονομερή στρατιωτική δράση», ανέφεραν τα 28 κράτη-μέλη του μπλοκ σε κοινό ανακοινωθέν.

«Είναι απίθανο πως η αποκαλούμενη ‘ζώνη ασφαλείας’ στη βορειοανατολική Συρία, όπως την οραματίζεται η Τουρκία, θα ικανοποιεί τα διεθνή κριτήρια για την επιστροφή προσφύγων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

«Η ΕΕ δεν θα χορηγήσει βοήθεια για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη σε περιοχές όπου τα δικαιώματα των τοπικών πληθυσμών αγνοούνται».

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αξίωσε σήμερα από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου, τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που ξεκίνησε η Τουρκία στη βόρεια Συρία και προειδοποίησε ότι καμία ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δεν πρόκειται να δοθεί «για μια ζώνη ασφαλείας». «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τη στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν θα αποφέρει κανένα αποτέλεσμα. Και εάν το σχέδιο της Τουρκίας είναι η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας, μην περιμένετε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Καλούμε να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία. Δεν θα έχουν καλό αποτέλεσμα» υπογράμμισε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ μιλώντας σε ευρωβουλευτες ενόψει της συνόδου κορυφής και σημείωσε ότι η Τουρκία δε θα πρέπει να περιμένει από την ΕΕ να πληρώσει για τη λεγόμενη ασφαλή ζώνη». «Η μόνη βιώσιμη λύση είναι μια πολιτική μετάβαση», επανέλαβε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ανέφερε ότι η στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποσταθεροποίηση της περιοχής και θα ενισχύσει το Ισλαμικό Κράτος. Ζήτησε από την Τουρκία να τερματίσει την επιχείρηση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε πως η επιχείρηση διακινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και να πλήξει αμάχους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Γέπε Κόφοντ εξέφρασε σε tweet του «την έντονη ανησυχία του για την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία. Κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι μια θλιβερή και λάθος απόφαση που μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τους αμάχους και στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους».

Η τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα περιπλέξει την κατάσταση, θα επιτείνει την κρίση και θα οδηγήσει σε νέα κύματα προσφύγων, δήλωσε ένας βοηθός του προέδρου του ιρανικού κοινοβουλίου.

Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Αμελί ντε Μοντσαλίν είπε πως η Γαλλία και η Βρετανία θα ζητήσουν τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την τουρκική εισβολή στη Συρία. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία καταλήγουν σε ένα κοινό ανακοινωθέν για την καταδίκη της επίθεσης.

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί δήλωσε σήμερα ότι η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία είναι “επικίνδυνη” και πρέπει να σταματήσει. “Είναι επικίνδυνη για την ασφάλεια των Κούρδων. Επικίνδυνη γιατί ευεργετεί το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο πολεμάμε επί πέντε χρόνια. Αυτό πρέπει να σταματήσει”, έγραψε η Παρλί σε μήνυμά της στο Twitter.

O Εμανουέλ Μακρόν, “ιδιαίτερα ανήσυχος” από την προοπτική μιας επίθεσης της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, συνάντησε χθες, Τρίτη, την Τζιχάν ‘Αχμεντ, την εκπρόσωπο των υπό τους Κούρδους Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (FDS) για να εκφράσει την αλληλεγγύη της Γαλλίας στον αγώνα τους κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.

“Η ιδέα είναι να φανεί ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) διότι είναι βασικοί εταίροι στις μάχες κατά του Ισλαμικού Κράτους, ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την πιθανότητα μιας τουρκικής επιχείρησης στη Συρία και ότι θα περάσουν αυτά τα μηνύματα απευθείας στις τουρκικές αρχές”, εξήγησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο συνεργάτες του αρχηγού του γαλλικού κράτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον κάλεσε να σταθμίσει λεπτομερώς την κατάσταση ώστε να μη βλάψει τις προσπάθειες για τη διευθέτηση της συριακής κρίσης, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευράς. «Συνεχίσθηκε η ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα που σχετίζονται με την Συρία, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις συμφωνίες που επετεύχθησαν τον Σεπτέμβριο στην Άγκυρα κατά την διάρκεια της συνάντησης των ηγετών των εγγυητριών χωρών που συμμετέχουν στις ειρηνευτικές διαδικασίες της Αστάνα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα σχέδια που ανακοίνωσε η Τουρκία για τη διεξαγωγή στρατιωτικής επιχείρησης στο βορειοανατολικό τμήμα της Συρίας, ο Βλαντίμιρ Πούτιν κάλεσε τους Τούρκους εταίρους να σταθμίσουν λεπτομερώς την κατάσταση, ώστε να μην βλάψουν τις κοινές προσπάθειες για την διευθέτηση της συριακής κρίσης», αναφέρεται την ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Δεν θα εμπλακεί η Ρωσία

Εντωμεταξύ, ο πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βλαντίμιρ Τζαμπάροφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν προτίθεται να εμπλακεί στην διένεξη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Ωστόσο, όπως ο ίδιος διευκρίνισε, εάν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, τότε θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί της διπλωματίας μεταξύ των οποίων και η σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Προς το παρόν πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, αν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συναντήσουν αντίσταση από τους Κούρδους. Εάν όμως η στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας απειλήσει την Συρία, την κυριαρχία και την ακεραιότητά της, τότε θα ενεργοποιηθούν όλοι οι διπλωματικοί μηχανισμοί», δήλωσε ο Τζαμπάροφ απαντώντας στο ερώτημα αν θα ζητηθεί η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξεκινήσει την στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Τζαμπάροφ εξέφρασε την ανησυχία του για το ότι η τουρκική επιχείρηση ξεκίνησε, όταν στην Συρία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία της πολιτικής διευθέτησης και δεν έχει αρχίσει το έργο της η συνταγματική επιτροπή.

«Η διευθέτηση στην Συρία μπορεί να ανατραπεί. Δεν θα ήθελα να αρχίσει μια νέα σύγκρουση στη Συρία, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει στη Μέση Ανατολή μια ισχυρή εστία αποσταθεροποίησης» δήλωσε ο Τζαμπάροφ.

Ερντογάν σε ΕΕ: Πάρτε πίσω τους υπηκόους σας που πολέμησαν με τον ISIS

Η Τουρκία κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να «πάρουν πίσω» τους υπηκόους τους που είχαν προσχωρήσει στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και σήμερα κρατούνται από τις κουρδικές δυνάμεις.

«Η ρίζα του προβλήματος (…) είναι πως οι χώρες καταγωγής τους δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, σε συνέντευξη στο BBC.

«Χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, το Βέλγιο δεν θέλουν να τους πάρουν πίσω, όμως πρόκειται για υπηκόους τους. Οφείλουν να τους πάρουν πίσω, να τους δικάσουν και να αφήσουν τη δικαιοσύνη να ακολουθήσει τον δρόμο της», συνέχισε ο Καλίν.

Ο πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη μια νέας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) την οποία η ‘Αγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική» οργάνωση, αλλά η Ουάσινγκτον την υποστηρίζει. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, φοβούνται πως μια αναβίωση της βίας στη βορειοανατολική Συρία θα προκαλέσει μια επανεμφάνιση του ΙΚ και ανησυχούν για την τύχη χιλιάδων ξένων τζιχαντιστών που κρατούνται σε στρατόπεδα που τελούν υπό τον έλεγχο των YPG.

Υπό την πίεση της εχθρικής κοινής γνώμης και φοβούμενες για την πραγματοποίηση επιθέσεων στο έδαφός τους, πολλές χώρες καταγωγής ξένων μαχητών του ΙΚ που κρατούνται σήμερα από την πολιτοφυλακή αυτή αρνούνται να τους επαναπατρίσουν.

Σε επίσημη ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα μετά την τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν ο Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Λευκός Οίκος δήλωνε πως η Τουρκία θα είναι στο εξής «υπεύθυνη για όλους τους μαχητές του ΙΚ στην περιοχή, οι οποίοι συνελήφθησαν τα δύο τελευταία χρόνια».

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και πολλές ημέρες να καθησυχάσει όσον αφορά αυτό το σημείο, λέγοντας ότι δεν θα αφήσει το ΙΚ «να επανέλθει με οποιαδήποτε μορφή».

«Θα φροντίσουμε ώστε (οι κρατούμενοι του ΙΚ) να μην ξαναβρεθούν ελεύθεροι, να μην απελευθερωθούν και να μην αποτελέσουν απειλή», δήλωσε ο Καλίν στο BBC.

Ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου δήλωσε πως η Τουρκία εργάζεται πάνω σε ένα «σχέδιο» με τους «συμμάχους της και με τις τοπικές (συριακές) δυνάμεις» αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες.

Τραμπ: Η εμπλοκή μας στη Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση στην ιστορία των ΗΠΑ

«Η εμπλοκή μας στη Μέση Ανατολή ήταν η χειρότερη απόφαση στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών», υποστήριξε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ, τρεις ημέρες αφότου ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση που έλαβε την Κυριακή φαίνεται να έδωσε το πράσινο φως σε μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων της Ουάσινγκτον στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

Αντιμετωπίζοντας επικρίσεις από το ίδιο το στρατόπεδό του, ο Αμερικανός πρόεδρος πολλαπλασίασε έκτοτε τις δηλώσεις, αντιφατικές μερικές φορές, για το θέμα αυτό, απειλώντας κυρίως την Τουρκία με βαριές οικονομικές κυρώσεις αν «υπερβεί τα όρια».

Όμως εμφανίζεται αποφασισμένος να «θέσει τέλος στους ατελείωτους πολέμους», όπως ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπρεπε ποτέ να έχουν πάει στη Μέση Ανατολή», εκτίμησε σήμερα. «Οι ηλίθιοι ατελείωτοι πόλεμοι τελειώνουν για εμάς!».

«Θα φέρουμε σιγά σιγά και προσεκτικά τους σπουδαίους στρατιώτες και τον στρατό μας στο σπίτι», προσέθεσε σε ένα άλλο πρωινό τουίτ ο Ρεπουμπλικανός δισεκατομμυριούχος, σύμφωνα με τον οποίο οι συρράξεις στη Μέση Ανατολή κόστισαν στις Ηνωμένες Πολιτείες κάπου «8.000 τρισεκατομμύρια δολάρια» και χιλιάδες ζωές.

«Πήγαμε σε πόλεμο βασισμένοι σε μια λάθος υπόθεση όπως έχει αποδειχθεί τώρα: [ότι υπήρχαν] όπλα μαζικής καταστροφής. Δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑ», έγραψε αναφερόμενος στην αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 15:43