search
ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:30
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: Επέστρεψε πάνω από τις 830 μονάδες, αλλά ο τζίρος δεν έπεισε

09.10.2019 15:53
Τεστ αντοχής στις 800 μονάδες στο Χρηματιστήριο - Βαριές απώλειες για τις τράπεζες - Media

 

“Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης, θα είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο του γενικού δείκτη κοντά στα υψηλά ημέρας, με ταυτόχρονη αύξηση του τζίρου, αλλά και του αριθμού των θετικών πρωταγωνιστών, από όλο το εύρος του ταμπλό”, ανέφερε ο επίλογος του ενδοσυνεδριακού σχολίου και η σημερινή συνεδρίαση έδωσε μέρος από τα ζητούμενα των αναλυτών.

Έτσι, μπορεί να αυξήθηκε αισθητά ο αριθμός των θετικών ημερήσιων πρωταγωνιστών, όμως ο γενικός δείκτης ολοκλήρωσε την συνεδρίαση μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, ενώ ο τζίρος έμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, αφήνοντας περιθώρια αμφιβολιών για το αν η σημερινή ανοδική κίνηση σηματοδοτεί επιστροφή των αγοραστών, ή ήταν απλά αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα.

Από την άλλη και σύμφωνα με αναλυτές, είναι θετική ένδειξη η επιστροφή και το κλείσιμο του δείκτη υψηλότερα των 830 μονάδων, αρκεί αυτό να έχει συνέχεια.

Ασφαλώς και η σημερινή ανοδική αντίδραση, επιχορηγήθηκε από την θετική εικόνα των ευρωπαϊκών αγορών, αλλά και από τα θετικά μηνύματα της σημερινής δημοπρασίας εντόκων γραμματίων.

Πιο συγκεκριμένα, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα δανείστηκε με αρνητικό επιτόκιο. Στη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε το ποσό των 488 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο στο -0,02%, από 0,095% που ήταν στην προηγούμενη δημοπρασία.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 823,71 (-0,04%) και 836,22 μονάδων (+1,48%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 831,72 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,93%.

Ο τζίρος στα 41,5 εκατ., από τα οποία τα 0,3 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Απόλυτη επικράτηση των αγοραστών δείχνει η τελική εικόνα στο ταμπλό των τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, έστω και αν αυτές υποχώρησαν αισθητά από τα υψηλά ημέρας (Alpha Bank +1,51%, Εθνική +2,08%, Eurobank +1,14%, Πειραιώς +3,04%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, “να αυξήσει την ταχύτητα αντιμετώπισης του προβλήματος των ‘κόκκινων’ δανείων επιδιώκει η Εθνική Τράπεζα, μέσω δύο πρωτοβουλιών: μια πιθανή κίνηση να φέρει πιο μπροστά την τιτλοποίηση ‘κόκκινων’ δανείων που σήμερα έχει προγραμματιστεί για το 2021 και να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική ακόμα και φέτος”. Τα παραπάνω δήλωσε στο Bloomberg, ο CEO της τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Αρνητικά ρεκόρ στα “κόκκινα” δάνεια και στη ρευστότητα διαπιστώνει η ΕΚΤ για τις ελληνικές τράπεζες. Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες κατέχουν σε ολόκληρη την ευρωζώνη το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, διαθέτοντας ταυτοχρόνως την χαμηλότερη ρευστότητα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει στην ευρωζώνη στο 3,56% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 40% (39,2%), το οποίο είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη.

Ερχόμενοι το ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, με αρνητικό πρόσημο ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι 3Ε (-0,24%), Lamda Development (-0,54%), Motor Oil (-1,41%), TITC (-0,11%), ΟΠΑΠ (-0,64%) και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Cenergy Holdings και Fourli.

Από τις μετοχές που κινήθηκαν προς υψηλότερα επίπεδα, τα μεγαλύτερα κέρδη για Viohalco (+4,39%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,09%), ΔΕΗ (+2,67%), ΕΧΑΕ (+1,61%), Ελλάκτωρα (+1,20%), ΟΛΠ (+4,04%), Σαράντη (+1,30%), Τέρνα Ενεργειακή (+2,29%) και Jumbo (+2,53%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που σήμερα παρουσίασαν σχετικά καλύτερη εικόνα, διακρίθηκαν θετικά, μεταξύ άλλων και οι Σπύρου (+9,91%), Αλουμύλ (+6,67%), Attica Bank (+5,26%), Inform Λύκος (+4,73%), Moda Bagno (+6,69%), Trastor (+3%), Frigoglass (+5%), Attica Group (+3,23%), Space (+3,21%), Δρομέας (+10,78%) και Τεχνική Ολυμπιακή (+2,71%).

Υπενθυμίζεται ότι αύριο θα πραγματοποιηθεί το δεύτερο συνέδριο εταιρειών της μικρής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α., σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου οι συμμετέχουσες εισηγμένες θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με χρηματιστηριακούς αναλυτές και θεσμικούς επενδυτές.

Έχουν δηλώσει συμμετοχή οι Trastor, Revoil, Profile, Πετρόπουλος, Παπουτσάνης, MLS, Μύλοι Λούλη, Intercontinental International, Foodlink, Epsilon Net, Entersoft, Δρομέας, CNL Capital και Alpha Trust.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΕΜΠΤΗ 25.04.2024 14:30