search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:47
MENU CLOSE

Ημερίδα για το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για την Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab»

09.10.2019 16:12
Ημερίδα για το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για την Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab» - Media

 

Ενημερωτική ημερίδα για το πρώτο κέντρο στην Ελλάδα για την προώθηση και υποστήριξη της επιχειρηματικής καινοτομίας αποκλειστικά για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», πραγματοποιήθηκε με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας του, από τον Δήμο Πειραιά.

Το Κέντρο Επιχειρηματικής Καινοτομίας για τη Γαλάζια Ανάπτυξη «Blue Lab», παρουσιάστηκε στο μέγαρο του ΕΒΕΠ παρουσία κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Πρόκειται για ένα κέντρο στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι είτε μπορούν να ενημερωθούν για τις σύγχρονες δυνατότητες της γαλάζιας οικονομίας, είτε μπορούν να αναπτύξουν τις ιδέες τους και να τις υλοποιήσουν με τη χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογικών δυνατοτήτων.

Κατά την ομιλία του στην ημερίδα, ο υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, αναφέρθηκε εκτενώς στις νέες δυνατότητες που ανοίγει η λειτουργία του συγκεκριμένου κέντρου. «Είναι πάρα πολύ σημαντική ενέργεια, μια πόλη, ένας δήμος όπως ο Πειραιάς, να έχει τόσο μεγάλες δυνατότητες και να μπορεί να πρωταγωνιστεί και στο κομμάτι της καινοτομίας», τόνισε, προσθέτοντας πως κατά την παρουσία του σε συνέδριο στο Βελιγράδι το οποίο αφορούσε ζητήματα καινοτομίας, ανέφερε τον Πειραιά ως παράδειγμα για καινοτόμες δράσεις.

Μάλιστα γνωστοποίησε ότι εντός του μήνα θα υπάρξουν εξελίξεις πάνω σε μια συνολική προσπάθεια που γίνεται σε θέματα καινοτομίας με επίκεντρο τον Πειραιά, λέγοντας: «Πολύ σύντομα, ελπίζω εντός του Οκτωβρίου, θα έχουμε επίσημες ανακοινώσεις που αφορούν στον Πειραιά, όπου ένα από τα μεγαλύτερα project της κυβέρνησης στο κομμάτι της καινοτομίας αφορά τον Δήμο Πειραιά».

Παρών στην ημερίδα ήταν και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης του επιχειρείν σε συνεργασία της αυτοδιοίκησης με το κράτος και όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας.

«Είναι καθήκον και χρέος μας να αναλάβουμε δράση και να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που θα δώσουν κίνητρα στους νέους μας να μείνουν και να προσφέρουν στην πατρίδα μας. Για να επιτευχθεί ο στόχος της περιφερειακής ανάπτυξης πρέπει να δρομολογηθούν παρεμβάσεις που θα στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα των νέων. Στόχος μας είναι, αξιοποιώντας και χρηματοδοτικά εργαλεία από την Ευρώπη, να επενδύσουμε σε υποδομές απαραίτητες για τη στήριξη του επιχειρείν και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας», ανέφερε ο . Πατούλης.

Ο περιφερειάρχης Αττικής κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε πως θα στηρίξει όσους δημάρχους θελήσουν να επενδύσουν στην καινοτομία.

Σημειώνεται ότι οι πόροι για τη δημιουργία και τη λειτουργία του Κέντρου για τα δύο επόμενα χρόνια, προέρχονται από την Περιφέρεια.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης δήλωσε περήφανος για το «Blue Lab». «Η δημοτική αρχή είδε μπροστά και σχεδίασε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη γαλάζια ανάπτυξη. Είναι η πρώτη πόλη στην Ελλάδα που έχει εφαρμόσει ολοκληρωμένη στρατηγική, για την οποία έχει βραβευθεί με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις. Ο Πειραιάς είναι ένα μητροπολιτικό κέντρο υπερτοπικής ακτινοβολίας και έχει μια δυναμική ανέλιξη σε ένα από τα σημαντικότερα και ταχύτερα αναπτυσσόμενα λιμάνια της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μώραλης.

Επισήμανε πως η Γαλάζια Ανάπτυξη αποτελεί βασικό άξονα της δημοτικής αρχής για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, διευκρινίζοντας πως από την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση, έχουν διασφαλίσει για δράσεις επιχειρηματικότητας και καινοτομίας περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ.

«Η στρατηγική για τη Γαλάζια Ανάπτυξη θα αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο και ένα κοινό πλαίσιο αναφοράς για όλους. Ενώνοντας δυνάμεις, θα προσφέρουμε στην πόλη μας ευκαιρίες οικονομικής ανάκαμψης και ενίσχυσης της απασχόλησης», υπογράμμισε ο δήμαρχος Πειραιά.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε σε μια «εμβληματική πρωτοβουλία» του Δήμου Πειραιά. «Επισημαίνω πως αυτό που τόσα χρόνια ακούμε ως “ελληνική πατέντα” γίνεται σήμερα επιστημονική πράξη στο “γαλάζιο εργαστήριο” του Πειραιά. Καλώ όποιον θέλει να κάνει κερδοφόρο δραστηριότητα μία καινοτόμο ιδέα, μπορεί να το δοκιμάσει σε πολύ λιγότερο χρόνο και με μεγαλύτερη επιτυχία ως προς το αποτέλεσμα. Ο Δήμος και η Περιφέρεια προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα, όχι μόνο στους νέους ανθρώπους, αλλά σε όλους που θέλουν να ξεκινήσουν να επιχειρούν να το τολμήσουν. Διότι η νεοφυής επιχειρηματικότητα και η καινοτομία δεν έχει ηλικία», τόνισε ο κ. Κορκίδης και προσέθεσε:

«Είναι λοιπόν ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι, μέσα από μια σειρά παράλληλων ενεργειών όπως workshops, σεμινάρια, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις, ημερίδες κ.ά., το Κέντρο δημιουργεί ένα δυναμικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ αγοράς και επιχειρηματικών ομάδων, με απώτερο σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και τη δημιουργία ευκαιριών χρηματοδότησης καθώς και συνεργασιών».

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 13:42