search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:09
MENU CLOSE

Δύο Πρόεδροι, ένας πόλεμος και χάος

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

τεύχος 2094
10-10-2019
10.10.2019 03:00
sp1010tkourdoijjj.jpg

 

Αλλοπρόσαλλες κινήσεις από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ

Έχουν γραφτεί πάρα πολλά για το πόσο απρόβλεπτος και χειραγωγούμενος από τα πάθη του και τον εγωισμό του είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι ένας στοχοπροσηλωμένος επιχειρηματίας με στόχο να νικάει πάντα. Δεν έχει σημασία για εκείνον ο στόχος, αλλά το αποτέλεσμα. Η επικράτηση. Ο Ντόναλντ Τραμπ αντιλαμβάνεται τον κόσμο με μία δική του, υπεραπλουστευτική λογική. Υπάρχουν μόνο άσπρο και μαύρο, καλοί και κακοί, με απολύτως δικά του κριτήρια. Έως εδώ καλά.

Ο Τραμπ είναι στο τέλος της (πρώτης) προεδρικής του θητείας έχοντας επιβάλει ένα modus operandi που μεταμορφώνει την υπερδύναμη σε έναν φοβικό παγκόσμιο γίγαντα που ταράζει τη διεθνή ισορροπία. Η ευθύνη όμως δεν βρίσκεται στον Πρόεδρο, αλλά κυρίως στη μερίδα των Ρεπουμπλικανών που, μετά το κίνημα Tea Party (τη νομιμοποιημένη ακροδεξιά προσέγγιση ως απάντηση στον φιλελευθερισμό της παγκοσμιοποίησης) και την οκταετία Ομπάμα, ήθελαν πάση θυσία να κερδίσουν.

Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι ΗΠΑ και ο κόσμος αποτελούν μέλος της ιστορικής ευθύνης για το τι ηγέτες επιλέγουν τα κόμματα, αλλά και τι ηγέτες, τελικά, ψηφίζουν οι ψηφοφόροι.

Δυο Μεσσίες

Αυτή την ώρα δύο Πρόεδροι με μεσσιανικά χαρακτηριστικά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στη Μέση Ανατολή, με την αγαθή συνεισφορά των Ρώσων. Στην αρχή της εβδομάδας ο Τραμπ φέρεται να ζήτησε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία ανάβοντας το πράσινο φως για επέμβαση της Τουρκίας κατά των Κούρδων – συμμάχων, κατά τα άλλα, των Αμερικανών. Η αντίδραση ήρθε από κάθε πλευρά στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος αρχικά εμφανίστηκε μέσω Twitter να υπεραμύνεται της απόφασής του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα.

«Εκλέχθηκα για να βγούμε από αυτούς τους γελοίους ατελείωτους πολέμους, στους οποίους ο σπουδαίος στρατός μας λειτουργεί ως επιχείρηση αστυνόμευσης προς όφελος ανθρώπων που δεν τους αρέσουν καν οι ΗΠΑ. Οι πιο δυσαρεστημένες χώρες με αυτήν την κίνηση είναι η Ρωσία και η Κίνα, που τους αρέσει να εγκλωβιζόμαστε και να ξοδεύουμε πολλά δολάρια. Όταν ανέλαβα, ο στρατός μας ήταν απόλυτα εξαντλημένος. Τώρα είναι ισχυρότερος από ποτέ. Οι ατελείωτοι και γελοίοι πόλεμοι τελειώνουν. Θα επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα γνωρίζοντας ότι μπορούμε πάντα να επιστρέψουμε και να βομβαρδίσουμε» έγραψε αρχικά.

Λίγες ώρες αργότερα επανήλθε και επιδόθηκε σε μια απίστευτου ύφους επίθεση στην Τουρκία απειλώντας την με απόλυτη καταστροφή, αν η «απαράμιλλη σοφία» του κρίνει ότι η Άγκυρα ξεπέρασε τα όρια! Την ίδια στιγμή οι τουρκικές ερπύστριες αμερικανικής κατασκευής βρίσκονταν στα σύνορα με τη Συρία…

«Αν η Τουρκία κάνει οτιδήποτε που, κατά τη μεγάλη και ασύγκριτη σοφία μου, θεωρείται εκτός ορίων, θα καταστρέψω απόλυτα και θα εξαφανίσω την οικονομία της. Το έχω κάνει ξανά!» έγραψε ο Τραμπ σε ανάρτηση στο Twitter, η οποία ήταν στα όρια του να αμφισβητήσει κάποιος την αυθεντικότητά της. Μέσα σε αυτήν την απίστευτη περιδίνηση ο πλανήτης, όχι αδίκως, κρατάει την ανάσα του.

Το Πεντάγωνο διαφωνεί

Το Πεντάγωνο πήρε αποστάσεις από την τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία τονίζοντας ότι ο αμερικανικός στρατός δεν θα την υποστηρίξει με κανέναν τρόπο. «Το υπουργείο Άμυνας το κατέστησε σαφές στην Τουρκία, όπως και ο Πρόεδρος, ότι δεν επιδοκιμάζουμε μια τουρκική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία. Οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα στηρίξουν ούτε θα εμπλακούν σε οποιαδήποτε τέτοια επιχείρηση» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ είπαν στους Τούρκους ομολόγους τους ότι «η μονομερής δράση δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για την Τουρκία». Στο ίδιο κλίμα ήταν και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αξιωματούχος του τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν υπό οποιαδήποτε μορφή την εισβολή που σχεδιάζει η Τουρκία στη Συρία.

Και τώρα πόλεμος

Κατόπιν αυτών ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου. Το ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τραμπ μέσω Twitter αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ και σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ. Και δεν ήταν μόνο αυτό: ο Τραμπ ευχαρίστησε την Τουρκία επειδή βοήθησε τις ΗΠΑ να σώσουν πολλές ζωές στην επαρχία Ιντλίμπ, αλλά και για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

Ύστερα από την πρόσκληση, το μεσημέρι της Τετάρτης άρχισε η εισβολή του τουρκικού στρατού. Στόχος να απωθηθούν οι Κούρδοι μαχητές που ελέγχουν τη συνοριακή γραμμή, όπως δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος στο Bloomberg. Μία μικρή προωθημένη ομάδα τουρκικών δυνάμεων μπήκε νωρίς το πρωί από δύο σημεία στη Συρία, κοντά στις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας Αλ Αΐν, προκειμένου να προετοιμάσει το έδαφος για την ευρεία εισβολή, είπε ο αξιωματούχος τηρώντας την ανωνυμία του στο πρακτορείο.

Στενός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να επεκτείνει η Τουρκία τη «ζώνη ασφαλείας» στη Βόρεια Συρία πέραν των 32 χιλιομέτρων, ώστε να συμπεριλάβει ακόμη και τις επαρχίες Ντέιρ Αλ Ζορ και Ράκα, καταλαμβάνοντας έτσι όλα τα εδάφη που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των Κούρδων και των Αράβων συμμάχων τους του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού.

Η τοπική κυβέρνηση στις περιοχές αυτές, που συνεργάζεται με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), κάλεσαν σε «γενική κινητοποίηση» κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία, με στόχο την απόκρουση της νέας εισβολής. «Καλούμε τον λαό μας, απ’ όλες τις εθνοτικές ομάδες, να κινηθεί προς τις περιοχές κοντά στα σύνορα με την Τουρκία για να προχωρήσει σε πράξεις αντίστασης αυτές τις ευαίσθητες ιστορικές στιγμές» ανέφεραν.

Την ίδια ώρα οι Κούρδοι των SDF ζήτησαν από τον διεθνή συνασπισμό κατά του ISIS και τη διεθνή κοινότητα να επιβάλουν μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, «όπως έκαναν στο παρελθόν και για τον λαό του Ιράκ για να προστατέψουν τον πληθυσμό της Βορειοανατολικής Συρίας από την επικείμενη ανθρωπιστική κρίση».

Και τώρα έρχονται «οι μέρες που δικάζουν». Η Ιστορία δεν θα καταγράψει την «ανάρμοστη συμπεριφορά» ηγετών, αλλά και τις ευθύνες κομμάτων, κατεστημένου και κοινωνιών που δίνουν στον εμπρηστή τα σπίρτα, για να διαμαρτυρηθούν έπειτα ότι αργεί η Πυροσβεστική.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29.03.2024 08:08