search
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:36
MENU CLOSE

Χρηματιστήριο: «Ηράκλεια» άνοδος στο τραπεζικό ταμπλό

10.10.2019 15:47
Ενεργειακό «σπρώξιμο» στο Χρηματιστήριο - Media

 

Το τελικό +4,03% του τραπεζικού δείκτη, ασφαλώς και δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για τος ποιος κλάδος ηγήθηκε της σημερινής ανοδικής κίνησης, στον απόηχο της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχεδίου “Ηρακλής”.

Πιο συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα σχέδια που κατάρτισε η Ελλάδα για να στηρίξει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, δεν περιέχουν κρατική ενίσχυση.

Την άποψη ότι η διαδικασία μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο “Ηρακλής” της ελληνικής κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές κοντά στα υψηλά ημέρας, όμως ο τζίρος έμεινε στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, ενώ απόλυτα επιλεκτικές ήταν οι κινήσεις των αγοραστών, σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Το ενδιαφέρον μεταφέρεται στις διεθνείς αγορές, μετά την είδηση σύμφωνα με την οποία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Λιου Χε, στον Λευκό Οίκο.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό υψηλής κεφαλαιοποίησης, η τελική εικόνα συνηγορεί για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών (Alpha Bank +5,45%, Εθνική +4,08%, Eurobank +2,44%, Πειραιώς +4,51%).

Μένοντας στον τραπεζικό κλάδο, ο Γιάννης Στουρνάρας, σε ομιλία του στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, με θέμα “η ελληνική οικονομία και η ελληνική ναυτιλία: Τρέχουσες εξελίξεις”, αναφερόμενος στο σχέδιο “Ηρακλής”, τόνισε ότι “πρέπει να εξειδικευθεί μέσω του εφαρμοστικού νόμου. Δεδομένου όμως του μεγέθους αυτού του προβλήματος, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα και παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των NPEs, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας, με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Ερχόμενοι στο ταμπλό των μη τραπεζικών blue chips, όπου η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, θετικά ξεχώρισαν οι Cenergy Holdings (+3,46%), Jumbo (+2,04%), TITC (+1,11%), Ελλάκτωρ (+1,79%) και ΟΛΠ (+1,29%) και αρνητικά οι Σαράντης (-1,53%) και Fourlis (-2,48%).

Από τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, αξιοσημείωτα κέρδη με σχετικά ικανοποιητικές συναλλαγές, πέτυχαν να συνδυάσουν, μεταξύ άλλων και οι CPI (+8,78%), Sato (+8,70%), Unibios (+7,40%), Fieratex (+6,18%), Σπύρου (+5,74%), Moda Bagno (+4,90%), Epsilon Net (+3,64%), Παπουτσάνης (+3,18%) και Ευρωπαϊκή Πίστη (+3,02%).

Ο γενικός δείκτης κινήθηκε μεταξύ 830,09 (-0,20%) και 840,43 μονάδων (+1,05%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 839,22 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,90%.

Ο τζίρος στα 54 εκατ., από τα οποία τα 3,9 εκατ. αφορούσαν “πακέτα”.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, με επιτυχία, το 2ο ΑTHEX Small Cap Conference που διοργάνωσε ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Το συνέδριο εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του Ομίλου για την ενίσχυση της προβολής των εισηγμένων εταιρειών στην επενδυτική κοινότητα, την αύξηση της κάλυψής τους από τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, αλλά και την βελτίωση της ρευστότητας των μετοχών τους.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι 16 εισηγμένων εταιρειών, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν σε Έλληνες και ξένους διαχειριστές κεφαλαίων και αναλυτές, το προφίλ αλλά και τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεών τους.

Οι εταιρείες που συμμετείχαν ήταν οι εξής :

Trastor, Revoil, Profile, Πετρόπουλος, Παπουτσάνης, MLS, Μύλοι Λούλη, Intercontinental International, Foodlink, Epsilon Net, Entersoft, Δρομέας, CNL Capital, Alpha Trust, BriQ Properties και Performance Technologies.

Το ενδιαφέρον που καταγράφηκε εφέτος ήταν αυξημένο, στοιχείο που αποτυπώνεται από τον αριθμό των κατ’ ιδίαν και ομαδικών συναντήσεων (οne-to-one and group meetings), οι οποίες ξεπέρασαν τις 500.

Από τους 41 επαγγελματίες της αγοράς που έδωσαν το παρών, 23 εταιρείες ήταν εγχώριοι και αλλοδαποί διαχειριστές κεφαλαίων και 18 ήταν χρηματιστηριακές εταιρείες. Συνολικά 180 σύνεδροι παρακολούθησαν την εκδήλωση.

google_news_icon

Ακολουθήστε το topontiki.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το topontiki.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Οι χρήστες που παραβιάζουν τους κανόνες συμπεριφοράς θα αποκλείονται. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26.04.2024 00:34